Kryddor sätter inte bara smak på maten. De är även bra för vår hälsa och riktiga antioxidantboosters.
Gurkmeja – Kryddan nr 1 när det gäller hälsoeffekter. En kraftfull antioxidant som är bra mot det mesta, inflammationer, reumatism, ledbesvär, magbesvär och gallsten. Innehåller ämnen med anti-inflammatoriska egenskaper som liknar kortison så den är även bra mot hudproblem.
Kryddnejlika – Bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta samt hjälper mot hösnuva. Dämpar oro och nervositet. Lugnar magen och används mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och överskott på magsyra.
Muskotnöt – Har antibakteriella egenskaper och det har visat sig att t ex karies har minskat om man äter denna nöt. Den är även bra för vårt hjärta och vår hjärna och kan hjälpa till att förbättra vårt minne.
Pepparmynta – En antiinflammatorisk och antiseptisk ört som använts i tusentals år. Lindrande vid många åkommor i magen, och vid problem med matsmältningen. Hjälper även vid illamående.
Senap – Känd medicinalväxt i Sverige sedan medeltiden och har traditionellt använts mot luftvägsbesvär, astma och hosta. Man tror att det framför allt är selen och magnesium i senapen som har den effekten. Fröet har en antibakteriell effekt och innehåller nyttigheter som vitamin B3, mangan och zink.
Kanel – Superkrydda fullproppad med antioxidanter. Bara två gram sägs motsvara drygt 1 kg färska tomater. Bakterie- och svampdödande. Förbättrar matsmältningen och är också bra mot illamående och diarré. En tesked kanel om dagen håller blodsockret på en jämn nivå.