Hårvård / Conditioner & Leave in
c/o Gerds ekologiska balsam
Om ni tycker att det är viktigt med ett ekologiskt schampo som ska vara Sls-fritt så är det ingenting emot vad traditionella icke ekologiska balsam innehåller. Att tillfredsställa ett hår och göra det lent, mjukt och följsamt har under årtionden gjorts med olika plastsorter och rent av giftiga ämnen.
Råvaror vi aldrig skulle använda i våra ekologiska hårbalsam
Carbomer – Industrin använder dessa som förtjockningsmedel i recepten. Ursprunget är en syntetisk polymer och har sitt ursprung från råolja.
Styrene/Acrylates Copolymer – Hittar du det här i din ingredienslista så hade det lika gärna kunnat stå plast! Anledningen för att man sätter ner dessa plastsorter i balsam är att det lägger sig som en hinna kring stråt och ger en artificiell lyster.
Cykliska siloxaner – Rent kemiskt är det en grupp ämnen bestående av kiselföreningar och används mest i schampon men kan även förekomma i balsam. Tyvärr är de extra vanliga i sminkrengöring. Anledningen varför du ska sky cykliska siloxaner som pesten är att de ligger kvar i vattenmiljön och stör mikroorganismer under en väldigt lång tid. Innehållsdeklarationerna till exempel D4, D5 och D6
Mineralolja kvarstår som en högst populär råvara som vi på c/o Gerd säger nej till! Mineralolja är sprunget ur ett fossilt bränsle och kommer kort och gott från råolja. Mineralolja används flitigt i hudvårdsprodukter, symaskinsolja och motorolja. För att hitta igen den på incilistan kollar ni efter någon av dessa namn - paraffin, vit mineralolja, paraffinum liquidum, vaselin, medicinsk vitolja, oleum petrolen, oleum vaselini, araffinum, vaselin oil, E 905, paraffin oil, liquid paraffin.
Parabener 2015 förbjöds en rad olika parabener att användas i kosmetika då de inte längre ansågs vara en säker råvara. Vissa är dock fortfarande tillåtna. Vi på c/o Gerd använder inte parabener utan arbetar med andra ecocertifierade konserveringsmedel som är säker.
PEG utvinns genom att de kondenseras med etylenoxid. Etylenoxid är ett lösningsmedel från petroleumindustrin. Det här var ett väl använt begrepp redan från -60 talet och framåt som ger vad vi i den gröna industrin anser vara smutsig framställning. Idag kan vi extrahera komponenter ur råvaror på ett säkrare och helt miljövänliga sätt. c/o Gerds produkter är Peg-fri!
Polymerer är en annan sort som kosmetikaindustrin använder för att göra silkeslena recepturer av. De benämns ofta som Styrene/Acrylates Copolymer i incilistan och är kort och gott plast!
c/o Gerds ekologiska hårbalsam
Nu när vi har skrivit om vad vi inte vill ha i ett balsam så vänder vi blad och tar med er på en resa i vad man VILL ha i sitt balsam. Ett ekologiskt balsam ska vara sprunget ur naturliga ecocertifierade råvaror som inte har en negativ påverkan på miljön.
Många har en fördom mot ekologiska balsam att de inte är utredande nog – Det stämmer inte! Idag har grön skönhet utvecklats till att nå fantastiska resultat och det gäller bara för dig som kund att få rätt rådgivning och rätt produkt för att uppnå ett önskvärt resultat.
I ekologiska hårbalsam är balsamemulgatorn basen – c/o Gerds balsamemulgator är en ecocertiferad råvara som binder samman oljor och fetter.
Vårdande och utredande
När vi ger en hårkonsultation så förklarar vi alltid vikten av att se balsam som en naturlig eftervård! Om du har gjort en färgbehandling av ditt hår och betalt mycket pengar för den behandlingen så vill du se till att den ser så bra ut så länge som möjligt! Här är eftervård av ekologiska balsam extra bra då de inte verkar uttorkande för håret utan ger naturlig boost och verkar färgbevarande! Oavsett om du har kemiskt behandlat hår eller helt naturligt hår så behöver du en vårdande produkt som binder fukten.
För tjocka och törstiga hår!
Många ställer sig frågan – vilket ekobalsam är bra för tjockt hår? c/o Gerds ekobalsam som heter Deep Impact conditioner har två aktiva ingredienser som tillsammans ger ett optimalt resultat för dig med tjockt, frissigt, lockigt eller rakt hår, men som tarvar fukt.
Vi använder oss av ett naturligt Quinoaprotein. Den innehåller naturligt 17 stycken olika aminosyror samt alla essentiella aminosyror. I proteinet finns både katjoniska och anjoniska aminosyror – effekten på håret ger en vårdande helhet.
Katjoniska aminosyror fungerar som en magnet och fäster sig på håret och binder fukt och vårdande ämnen till håret. Bland annat bärfröolja av blåbär som vi har i vårt ekologiska balsam.
Anjoniska aminosyror skapar en barriär runt hårstrået som i sin tur ger ett utmärkt skydd för yttre påverkan som solblekning och andra påfrestningar ett hårstå utsätts för.
I sin helhet ger aminosyror en fin lyster till håret och bevarar kemiska färgbehandlingar bättre.
Balsam för fina och fjuniga hår
En annan vanlig fråga som ni med typiskt skandinaviskt fint hår ställer sig – Tynger ekologiska balsam ned mitt hår? Det korta svaret är nej! Inte om ni använder rätt balsam. I vårt vårdande ekologiska balsam för fint hår så arbetar vi med ett risprotein. I labbtest kan vi påvisa en effekt om att ett strå ansväller upp till 32% vid användning av vårt ekologiska balsam med risstärkelse. Vi har valt att kalla produkten Shine & Volume för dess anledning med risstärkelsen.
Likt quinoa binder risstärkelsen till sig på stråt och med sig tar den de vårdande ämnen som kommer av det naturliga proteiner men även av fröoljan från hjortronet som vi har valt att använda i den här recepturen.
Curly Gril och balsammetoden
Under lång tid har det gått en trend runt hela jorden som heter curly girl. Ni kanske känner igen balsammetoden som den även kallas. Den går kort och gott ut på att man inte ska använda schampo och enbart produkter som inte innehåller några som helst syntetiska produkter. Resultat är helt enkelt att man vårdar sina naturliga lockar och får ett mindre frissigt hår – Som vi tidigare skrivit om – Lyckliga lockar! Alla våra balsamprodukter är godkända för att använda i curly girl eller, balsammetoden.
Ekologisk hårmask
Oavsett vilken hårkvalité som du besitter mår ditt hår bra av att göra en ekologisk hårmask, även kallad ekologisk hårinpackning När du väljer någon av våra olika ekologiska balsam så låter du dem helt enkelt sitta i minst 10 minuter. Har du exempelvis ekologisk jojobaolja hemma så kan du med fördel applicera upp till en pump i ditt ekologiska balsam – rör ihop och sen applicerar du det i håret.
Kärt barn har många namn;
Ekologiskt balsam, Organic conditioner, ekobalsam, naturligt balsam, giftfritt balsam – oavsett vilket namn som ni känner er bekväm med att använda så har vi på c/o Gerd gjort arbetet med att ta fram några riktigt bra recepturer som håller måttet både för håret, eko samt miljöns skull!