Lökigt värre

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Lökigt värre

Lökigt värre

Lök är en fantastisk grönsak. Den ger djup och smak åt alla sorters mat, den är god rå, kokt, stekt, bakad, picklad eller syrad. Billig är den också. I mitt kök är en maträtt inte komplett utan någon form av lök. Rå lök är jag och många andra känslig för, tillagad är den mer lättsmält.

Lök är rena medicinen såhär års. Visste du till exempel att lök (röd eller gul) kan lindra hosta, öroninflammation och kurera förkylning? Lök är också slemlösande, urindrivande, rensande för luftvägarna och bra för matsmältningen. I Tyskland anses lök ha en gynnsam inverkan på potensen om man tar 1 tsk rå löksaft per dag. Låter sådär i mina öron…man blir ju lite gasig av rå lök och andedräkten blir inte så tilldragande. Men som huskur vid diverse åkommor som öronvärk, hosta och förkylning fungerar lök alldeles utmärkt.

Lökens goda egenskaper är ingen ny upptäckt – de gamla grekerna använde lök mot allehanda krämpor och under medeltiden odlades lök som läkeväxt. Hildegard av Bingen, tysk abedissa på 800-talet, rekommenderade kokt lök som kur mot gikt och feber.

Mot hosta fungerar lök kokt i mjölk eller löksirap. Alternativ: lägg en halv hackad gul lök i kokande vatten, ställ skålen/kastrullen vid sängen så andas du in lökångorna. Rummet luktar visserligen lök men det får man leva med! Vid öronvärk: hackad lök i ett tygknyte som man lägger mot örat – det fick jag som barn. Inte var det kul att ligga i soffan med lök mot örat men det hjälpte! Min favoritkur vid förkylning är curry stekt i lök. Den äter jag regelbundet under vintern men framför allt när jag känner att en förkylning är på väg. När näsan rinner, huvudet känns som ett tungt klot och det kliar i halsen. Currylökär både mat och medicin som är värmande, bakteriedödande, slemlösande och väldigt gott. Och väldigt enkelt att tillaga: skala och skiva gul lök, stek i rapsolja eller smör. Tillsätt curry (stark), en gnutta cayennepeppar och pressad citronsaft. Smaka av med salt och toppa med hackad persilja.

Löksirap gör du genom att koka tre lökar i en halv liter vatten med tre deciliter socker eller honung. Låt sjuda under lock i 20 minuter. Sila vätskan och häll sirapen i en väl rengjord burk och förvara i kylskåp. Ta 1 msk några gånger om dagen när du känner att en förkylning är på väg.

Lökhonungär också en toppenkur mot hosta. Både lök och honung är slemlösande och har båda antibiotisk verkan. De stärker immunförsvaret att skydda mot virus, bakterier och andra otäckingar som kan sätta sig på luftvägarna. För att göra lökhonung behövs 1 gul lök, en halv liter vatten, saften från en citron, 1 msk honung. Skala och skiva löken i stora skivor. Koka den en kvart i vattnet. Stäng sedan av värmen och låt stå fem minuter. Rör ned honung och citronsaft. Drick 2-3 gånger om dagen vid behov.

 

Ta hand om dig!

 

Lisen


Foto: Charlotte Gadwell 


#1
Anthony
Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated.
2019-01-30 @ 20:57:03
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden QsFZjP:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2019-01-16
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.