Bli ett kålhuvud

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Bli ett kålhuvud

Bli ett kålhuvud

Kalla mig gärna kålhuvud! Kål är nu i säsong jag frossar i kål. Kål är gott, nyttigt, hållbart och aldrig tråkigt. Grönkål må vara trendigt men vi är inte de första att uppskatta kål. I kinesisk poesi, diktad för över 2000 år sedan hyllas kålen. Romare och greker lovordade kål, odlade flera sorter och använde den även som medicin vid behandling av cancer, skumögdhet, magbesvär, melankoli och ledvärk.


Kålen har också bidragit till vår överlevnad - det var en av de första grödorna som människan började odla. Under järnåldern odlades kål och andra grönsaker nära bosättningar och under Medeltiden var det straffbart att INTE odla. I Gutalagen, en lagbok från 1200-talet, står att ”var bonde som ej har sådd men har hus, skall hava ett halvt löpsland till rovåker”.

Under krigen rådde nöd i Sverige, och extra knapert var det 1917 då landet drabbades av missväxt. Då odlades det på all tillgänglig mark, som på Karlaplan i Stockholm där grönkålen växte sig stark. Det vore väl något att införa på alla torg i Sverige! Kålodlingar, där var och en fick ta vad de behövde, och som vi alla hjälptes åt att sköta. Det skulle vi alla må bra av!

 

I bondesamhället var kålrätter vanlig mat över hela Europa – under 1500-talet myntades uttrycket lika god kålsupare. Det betyder att man delar måltiden – supabetyder nämligen äta soppa –med en jämlike och därför är en lika bra (eller dålig) person som den andre.

Kål är smart vintermat: billig, kalorisnål, stärker immunförsvaret, innehåller mycket fibrer som ger lång mättnadskänsla och håller magen igång, kan (i kombination med livsstil) förebygga vissa cancersjukdomar och kål går att variera på alla möjliga vis.

Alla kålsorter innehåller C-vitamin, betakaroten, folat, några B-vitaminer, fosfor, kalcium, kalium, magnesium, antioxidanter och en mängd mikroämnen som gör gott.

Men, suckar du, man blir ju så gasig…var lugn bara lugn svarar jag då: ät kålen tillagad eller mjölksyrad så blir den mer lättsmält. Och krydda den gärna med kryddor som timjan eller kummin som hjälper mot gaser.

 

Men blir det inte tjatigt undrar du nu? Nej då – ät kål varje dag! Det finns så många olika sorter, här är några exempel: Blomkål, bladkål, brysselkål, fänkål, grönkål, kinakål, kålrabbi, kålrot, långkål, pak choi, rödkål, romanesco, svartkål, spetskål, savoykål, sparriskål, Tatsoi, vitkål, vildkål, åkerkål, svartsenap…

Servera den rå, picklad, stekt, grillad, kokt eller syrad. I matiga sallader, soppor eller mustiga grytor. Några förslag på klassiska kålrätter: kimchi, coleslaw, kåldolmar, kålpudding, kålsoppa, långkål, får i kål (går jättebra att byta ut kött mot vegetariskt alternativ), kålpanna…

 

Här är ett recept jag gillar:

 

Brysselkål med dadlar

Smör eller rapsolja

Brysselkål, delad i halvor (eller någon annan kålsort)

Gul eller röd lök, skalad och hackad

Några dadlar i bitar

Salt

Peppar

Rosmarin

Apelsin

 

Hetta upp matfettet i en stekpanna, lägg i kål och den hackade löken och låt bryna tills kålen känns genomlagad. Tillsätt hackade dadlar, smaka av med salt,  peppar och rosmarin. Pressa i lite saft av apelsinen. Hetta upp. Servera till pasta eller risotto förslagsvis.

 

 

Stay wild,

 

Lisen

 

 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden GjpzZa:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-11-01
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.