Låt årstiden styra menyn
Ska vi stoppa den globala uppvärmningen är nog alla vid det här laget eniga om att en diet baserad främst på råvaror i säsong, frukt och grönt, baljväxter, nötter och frön, vegetabiliska oljor och små mängder (eko)kött, fisk och mejeri är vägen vi ska slå in på. Det är alldeles ypperligt tycker jag. Inte bara för klimatet, men också för hälsan. För att förebygga hjärt/kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och vissa former av cancer är rekommendationerna desamma. Smart va – oavsett om man vill rädda sig själv eller klimatet så det samma väg som leder dit.
Jag vill gärna betona hälsofördelarna med att just låta årstiden styra menyn. Vi är vana vid att få tag på sparris, tomater, gurka, isbergssallad och jordgubbar året runt, men hur mycket näring är det egentligen i mat som rest över hela jordklotet? Och hur påverkas vi av den? Från det ögonblick en gröda skördas bryts näringsinnehållet gradvis ned. När den nått grönsaksdisken är det inte mycket smak eller näring kvar. Närodlat ger mer smak, näring och hållbarhet.
När årstiden styr menyn så blir medicinen din mat och maten din medicin, såsom läkekonstens fader Hippokrates förespråkade. Han insåg att kroppen och våra behov påverkas av vädrets svängningar. Livsmedel kan ha olika kvaliteter, olika effekt på kroppen, till exempel är tomater svalkande, citron sammandragande, sädesslag och rotfrukter värmande, gurka svalkande, kött och ägg bildar fukt och hetta, bovete och persilja är mer torkande. Och så vidare. De här kvaliteterna är något man pratar mycket om i både Traditionell kinesisk medicin och inom Ayur veda. För att hålla det lite enkelt kan man säga att kall, svalkande mat passar jättebra på sommaren när vädret är varmt och vi får massor med dagsljus. På hösten, när det blåser mer, vädret blir fuktigare. mörkare och kallare så behöver vi värme och mer energi, och då är det rotfrukter, pumpa, värmande kryddor och varm lagad mat som gör mer nytta. Äter man en kall sallad till lunch när det är kallt ute kostar det kroppen mängder med energi för kroppen att värma upp den (för att näringsupptaget ska funka), vilket i sin tur leder till energibrist, man blir trött, kanske sötsugen och, ja, du fattar. Nu är det höst och då satsar jag på värmande grytor och soppor med inslag av grönt:
Alla möjliga rotfrukter
Kål i alla dess former
Squash
Pumpa
Nypon
Fläderbär
Rönnbär
Nässlor
Maskrosblad
Kryddor:
Timjan
Rosmarin
Tall och gran
Oregano
Lök
Chili
Linser och bönor
Äpplen och päron
Korngryn och råg
Vi förändras hela tiden, känn in vad kroppen behöver varje dag – sannolikt kommer du upptäcka att du blir sugen på och mår bra av viss mat beroende på dagsformen och vädret. Lyssna, kroppen är smart!
I kommande inlägg kan du läsa mer om de olika grönsakernas, frukternas och kryddornas inneboende egenskaper.
Stay wild!
Lisen
Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologiskt badsalt, deodorant utan aluminium, ekologisk bodylotion och annat från Care Of Gerd!