Låt årstiden styra menyn

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Låt årstiden styra menyn

Låt årstiden styra menyn

Äntligen ökar medvetenheten kring sambandet mellan maten vi äter och klimatförändringarna. Bokmarknaden svämmar över av böcker med klimatsmarta recept, nu senast till exempel Eat good av Johan Rockström, professor i miljövetenskap. En bok jag varmt kan rekommendera för övrigt.

Ska vi stoppa den globala uppvärmningen är nog alla vid det här laget eniga om att en diet baserad främst på råvaror i säsong, frukt och grönt, baljväxter, nötter och frön, vegetabiliska oljor och små mängder (eko)kött, fisk och mejeri är vägen vi ska slå in på. Det är alldeles ypperligt tycker jag. Inte bara för klimatet, men också för hälsan. För att förebygga hjärt/kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och vissa former av cancer är rekommendationerna desamma. Smart va – oavsett om man vill rädda sig själv eller klimatet så det samma väg som leder dit.

Jag vill gärna betona hälsofördelarna med att just låta årstiden styra menyn. Vi är vana vid att få tag på sparris, tomater, gurka, isbergssallad och jordgubbar året runt, men hur mycket näring är det egentligen i mat som rest över hela jordklotet? Och hur påverkas vi av den? Från det ögonblick en gröda skördas bryts näringsinnehållet gradvis ned. När den nått grönsaksdisken är det inte mycket smak eller näring kvar. Närodlat ger mer smak, näring och hållbarhet.

När årstiden styr menyn så blir medicinen din mat och maten din medicin, såsom läkekonstens fader Hippokrates förespråkade. Han insåg att kroppen och våra behov påverkas av vädrets svängningar. Livsmedel kan ha olika kvaliteter, olika effekt på kroppen, till exempel är tomater svalkande, citron sammandragande, sädesslag och rotfrukter värmande, gurka svalkande, kött och ägg bildar fukt och hetta, bovete och persilja är mer torkande. Och så vidare. De här kvaliteterna är något man pratar mycket om i både Traditionell kinesisk medicin och inom Ayur veda. För att hålla det lite enkelt kan man säga att kall, svalkande mat passar jättebra på sommaren när vädret är varmt  och vi får massor med dagsljus. På hösten, när det blåser mer, vädret blir fuktigare. mörkare och kallare så behöver vi värme och mer energi, och då är det rotfrukter, pumpa, värmande kryddor och varm lagad mat som gör mer nytta. Äter man en kall sallad till lunch när det är kallt ute kostar det kroppen mängder med energi för kroppen att värma upp den (för att näringsupptaget ska funka), vilket i sin tur leder till energibrist, man blir trött, kanske sötsugen och, ja, du fattar. Nu är det höst och då satsar jag på värmande grytor och soppor med inslag av grönt:

Alla möjliga rotfrukter

Kål i alla dess former

Squash

Pumpa

Nypon

Fläderbär

Rönnbär

Nässlor

Maskrosblad

Kryddor:

Timjan

Rosmarin

Tall och gran

Oregano

Lök

Chili

Linser och bönor

Äpplen och päron

Korngryn och råg

 

Vi förändras hela tiden, känn in vad kroppen behöver varje dag – sannolikt kommer du upptäcka att du blir sugen på och mår bra av viss mat beroende på dagsformen och vädret. Lyssna, kroppen är smart!

 

I kommande inlägg kan du läsa mer om de olika grönsakernas, frukternas och kryddornas inneboende egenskaper.

 

 

 

Stay wild!
Lisen

 
Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologiskt badsalt, deodorant utan aluminium, ekologisk bodylotion och annat från Care Of Gerd!


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden PyM9zH:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-10-18