Blommig honung

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Blommig honung

Blommig honung

Sommarsmaker - Sommaren är här och jag skäms inte för att jag tar varje tillfälle som bjuds att lata mig.
Latar sig gör däremot inte de surrande bin, som idogt samlar nektar från allsköns blommor medan jag lojt iakttar dem och förundras. Snacka teamwork – blommor och bin. Biet får nektar att äta och blomman blir pollinerad. Ett samarbete som utvecklats under miljontals år. Man baxnar.

Och så får vi honung. Historiskt har honung använts till att behandla allt ifrån ögonsjukdomar till halsinfektioner, förstoppning, hicka, trötthet, eksem, torr hy och brännskador. Till att brygga mjöd och till att söta maten.

Tur att de finns, de surrande krypen.

Men hur är det ställt med insekterna egentligen?

Det är ont om dem. Insekterna. Bin, humlor, fjärilar och andra kryp lyser med sin frånvaro. Tyska forskare bekräftar att antalet pollinerande insekter minskat med 80 % på 28 år. Fortsätter det i den här takten kollapsar ekosystemet. Några av skälen till det är kemiska bekämpningsmedel och konventionell odling (med monokulturer). Kan vi vända trenden? Ja, det finns faktiskt saker du och jag kan göra för att göra livet lättare för bin.

Här några tips från Naturskyddsföreningen:

- plantera kryddväxter som timjan, mynta, salvia och lavendel i trädgården eller på balkongen.

- Gör en äng med klöver och prästkragar.

- Sprid ängsfröer på platser de kan blomstra.

- Plantera hagtorn, nypon, rönn och andra buskar med bär som fåglar äter.

Blommorna du odlat kan du sedan infusera honungen med och voilá, blomsterhonung.

Infusera betyder helt enkelt att man låter växter dra i honung.

I kylskåpet trängs burkar med rosen-, gatkamomill-, myskmadra-, granskotts-, lavendel-, och timjanhonung.

Blommig honung använder jag i köket som en smaksättare. Tänk ringlad gatkamomillhonung till yoghurt eller på pannkakor, fläderhonung i drinkar eller myskmadrahonung till en bit spansk fårost. Det är faktiskt så gott så man smäller av.

Såhär gör du honung med rosenblad:

Rosenhonung smakar gudomligt. Alla rosenblad går att använda såvida de inte är besprutade. Använd inte snittrosor från blomsterbutiker, de är hårt besprutade. Ingredienser:

Rå honung

Rosenblad, nyplockade (eller torkade)

- lägg rosenbladen i en ren torr glasburk, inte för hårt packat, luftigt är bättre

- rör ned honung i burken, ta hjälp av en smörkniv eller chopstick att röra om med

- när blad och honung är blandat, rör ned mer honung tills burken är full

- rör om och förslut med lock

- låt burken stå framme i rumstemperatur, vänd den upp och ned ett par gånger om dagen

- efter 3 dagar är blandningen klar, du behöver inte sila den. Jag gillar att låta rosenbladen vara kvar, de är goda

Eftersom honungen är hydrofil, vilket betyder att den drar ur vatten ur växten, så blir den rinnig, som en sirap, och lättare att hälla. Förvara i kylskåp för att minska risken att honungen börjar jäsa. Håller hur länge som helst!

Andra växter som passar med honung: citronmeliss, gatkamomill, granskott, granbarr, gulmåra, kamomill, lavendel, lindblom, mynta, myskmadra, oregano, rosmarin, salvia, timjan, tallstruntar, violer…

Bee sweet!

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-06-28
Lökigt värre

Lökigt värre

Lök är en fantastisk grönsak. Den ger djup och smak åt alla sorters mat, den är god rå, kokt, stekt, bakad, picklad eller syrad. Billig är den också. I mitt kök är en maträtt inte komplett utan någon form av lök. Rå lök är jag och många andra känslig för, tillagad är den mer lättsmält.
GE DINA HÄNDER LITE KÄRLEK

GE DINA HÄNDER LITE KÄRLEK

Har ni tänkt på hur mycket vi använder våra händer – DAGLIGEN! Vi utsätter dom för både det ena och det andra under en hel dag. Det är sålunda inte alls underligt att vi blir torra och fnasiga om våra stackars händer emellanåt. Så därför är det viktigt att smörja dem dagligen för att de ska hålla sig mjuka, hela och fina.
Månadens gåva januari

Månadens gåva januari

Månadens gåva får alla som handlar c/o Gerd produkter för 500 kr eller mer från oss eller de återförsäljare som har tagit in kampanjen.
Resetips

Resetips

Talesättet ”att läsa är att resa” håller jag med om på alla sätt. Jag är bokslukare och suger girigt i mig de ord och meningar som fantastiska författare världen över komponerat.