Blommig honung

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Blommig honung

Blommig honung

Sommarsmaker - Sommaren är här och jag skäms inte för att jag tar varje tillfälle som bjuds att lata mig.
Latar sig gör däremot inte de surrande bin, som idogt samlar nektar från allsköns blommor medan jag lojt iakttar dem och förundras. Snacka teamwork – blommor och bin. Biet får nektar att äta och blomman blir pollinerad. Ett samarbete som utvecklats under miljontals år. Man baxnar.

Och så får vi honung. Historiskt har honung använts till att behandla allt ifrån ögonsjukdomar till halsinfektioner, förstoppning, hicka, trötthet, eksem, torr hy och brännskador. Till att brygga mjöd och till att söta maten.

Tur att de finns, de surrande krypen.

Men hur är det ställt med insekterna egentligen?

Det är ont om dem. Insekterna. Bin, humlor, fjärilar och andra kryp lyser med sin frånvaro. Tyska forskare bekräftar att antalet pollinerande insekter minskat med 80 % på 28 år. Fortsätter det i den här takten kollapsar ekosystemet. Några av skälen till det är kemiska bekämpningsmedel och konventionell odling (med monokulturer). Kan vi vända trenden? Ja, det finns faktiskt saker du och jag kan göra för att göra livet lättare för bin.

Här några tips från Naturskyddsföreningen:

- plantera kryddväxter som timjan, mynta, salvia och lavendel i trädgården eller på balkongen.

- Gör en äng med klöver och prästkragar.

- Sprid ängsfröer på platser de kan blomstra.

- Plantera hagtorn, nypon, rönn och andra buskar med bär som fåglar äter.

Blommorna du odlat kan du sedan infusera honungen med och voilá, blomsterhonung.

Infusera betyder helt enkelt att man låter växter dra i honung.

I kylskåpet trängs burkar med rosen-, gatkamomill-, myskmadra-, granskotts-, lavendel-, och timjanhonung.

Blommig honung använder jag i köket som en smaksättare. Tänk ringlad gatkamomillhonung till yoghurt eller på pannkakor, fläderhonung i drinkar eller myskmadrahonung till en bit spansk fårost. Det är faktiskt så gott så man smäller av.

Såhär gör du honung med rosenblad:

Rosenhonung smakar gudomligt. Alla rosenblad går att använda såvida de inte är besprutade. Använd inte snittrosor från blomsterbutiker, de är hårt besprutade. Ingredienser:

Rå honung

Rosenblad, nyplockade (eller torkade)

- lägg rosenbladen i en ren torr glasburk, inte för hårt packat, luftigt är bättre

- rör ned honung i burken, ta hjälp av en smörkniv eller chopstick att röra om med

- när blad och honung är blandat, rör ned mer honung tills burken är full

- rör om och förslut med lock

- låt burken stå framme i rumstemperatur, vänd den upp och ned ett par gånger om dagen

- efter 3 dagar är blandningen klar, du behöver inte sila den. Jag gillar att låta rosenbladen vara kvar, de är goda

Eftersom honungen är hydrofil, vilket betyder att den drar ur vatten ur växten, så blir den rinnig, som en sirap, och lättare att hälla. Förvara i kylskåp för att minska risken att honungen börjar jäsa. Håller hur länge som helst!

Andra växter som passar med honung: citronmeliss, gatkamomill, granskott, granbarr, gulmåra, kamomill, lavendel, lindblom, mynta, myskmadra, oregano, rosmarin, salvia, timjan, tallstruntar, violer…

Bee sweet!

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden rwkvYc:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-06-28
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.
Bara väldigt mänsklig

Bara väldigt mänsklig

Livet travar på. Jobbar, reser, lever min vardag. Den person jag definierar mig som, de sammanhang jag lever i känns självklara och jag tror mig ha en värderingsgrund som är orubblig. Men så vaknar jag upp en morgon i ett töcken av existensens meningslöshet. Marken rycks undan under mina fötter.