Kompostering

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Kompostering

Kompostering

Gillar man att hålla på med odling, så kan det ju inte finnas en bättre win- win situation än att ta hand om sitt eget hushållsavfall. Jag är absolut ingen expert på området, men har för mitt egna intresses skulle kollat runt och kommit fram till följande.
Gillar man att hålla på med odling, så kan det ju inte finnas en bättre win- win situation än att ta hand om sitt eget hushållsavfall. Jag är absolut ingen expert på området, men har för mitt egna intresses skulle kollat runt och kommit fram till följande.

Miljömedvetenhet tycker jag börjar i det lilla, i var och ens vardag. Och skulle alla göra något litet, så kan det faktiskt göra skillnad. Att ta hand om sitt hushållsavfall och låta det brytas ner till en näringsfylld jord är ett steg på vägen. För all odling kräver ju en bördig och lucker jord att nyttja till sina odlingar. Och med kompostjorden kan man förbättra och förstärka den befintliga.

Det som verkar vara den bästa formen av kompost att satsa på är ju en varmkompost. En isolerad kompostbehållare, med galler i botten och ett ordentligt lock att stänga den med. Då kan man nyttja den året om att slänga sitt hushållsavfall och skadedjur och kyla blir inget problem.

Vad kan man då kompostera? Trädgårdsavfall så som löv och gräsklipp, krossade äggskal, frukt- och grönsaksskal, kött- och fiskrester, bröd, kaffesump, teblad, hushållspapper, gamla krukväxter etc. Man ska vara noga med att finfördela det man sätter i sin kompost så att man snabbar på nedbrytningsprocessen. Och jag behöver väl knappt nämna att snus, cigarettfimpar och annat uppenbart giftigt inte ska sättas ner i komposten.

Tänk på att inte lägga ner löv eller växtdelar, som är angripna av svamp och annat. Du ska inte heller lägga ner aska. Men jag läste också på flera ställen att man rekommenderar att vattna med guldvatten i komposten någon gång i månaden. Kissa i ett kärl och blanda ut det med vatten och häll ner i komposten och rör om, 1 del kiss och 10 delar vatten. Något att tänka på är äter man mycket mediciner och p-piller så ska man inte vattna sin kompost med det kisset.

Så har du möjlighet att köra igång med en kompost hemma är det bara att sätta igång.

Anna-Lena Wiklund Rippert


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden PsFvZg:
Kommentarer:
Fortsätt »

Anna-Lena Wiklund Rippert är en av grundarna till C/O GERD. Jag är egenföretagare, mamma, dotter, vän, fru, syster o.s.v. Jag älskar kulturupplevelser av alla de slag: musik, film, konst, böcker, mat (ja jag räknar in det som en kulturupplevelse). Alla dessa saker tillför livet lycka och glädje, de är ett verktyg för att nå andra världar. Min familj och mina vänner är mig alla kära och mycket viktiga.Jag finner stor lycka, lugn och harmoni till kropp och själ av att promenera, jogga, yoga, styrketräna. Det är en stor gåva att ha en frisk och stark kropp. Jag är en nyfiken person och hoppas få behålla den nyfikenheten så länge jag lever. För den har fört mig framåt, gjort att jag vågat prova på nya saker. Jag tror att det kan vara en viktig egenskap för en entreprenör.

Kontakt:

Mail:anna-lena@careofgerd.se

Publicerat: 2018-06-20
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.