Kompostering

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Kompostering

Kompostering

Gillar man att hålla på med odling, så kan det ju inte finnas en bättre win- win situation än att ta hand om sitt eget hushållsavfall. Jag är absolut ingen expert på området, men har för mitt egna intresses skulle kollat runt och kommit fram till följande.
Gillar man att hålla på med odling, så kan det ju inte finnas en bättre win- win situation än att ta hand om sitt eget hushållsavfall. Jag är absolut ingen expert på området, men har för mitt egna intresses skulle kollat runt och kommit fram till följande.

Miljömedvetenhet tycker jag börjar i det lilla, i var och ens vardag. Och skulle alla göra något litet, så kan det faktiskt göra skillnad. Att ta hand om sitt hushållsavfall och låta det brytas ner till en näringsfylld jord är ett steg på vägen. För all odling kräver ju en bördig och lucker jord att nyttja till sina odlingar. Och med kompostjorden kan man förbättra och förstärka den befintliga.

Det som verkar vara den bästa formen av kompost att satsa på är ju en varmkompost. En isolerad kompostbehållare, med galler i botten och ett ordentligt lock att stänga den med. Då kan man nyttja den året om att slänga sitt hushållsavfall och skadedjur och kyla blir inget problem.

Vad kan man då kompostera? Trädgårdsavfall så som löv och gräsklipp, krossade äggskal, frukt- och grönsaksskal, kött- och fiskrester, bröd, kaffesump, teblad, hushållspapper, gamla krukväxter etc. Man ska vara noga med att finfördela det man sätter i sin kompost så att man snabbar på nedbrytningsprocessen. Och jag behöver väl knappt nämna att snus, cigarettfimpar och annat uppenbart giftigt inte ska sättas ner i komposten.

Tänk på att inte lägga ner löv eller växtdelar, som är angripna av svamp och annat. Du ska inte heller lägga ner aska. Men jag läste också på flera ställen att man rekommenderar att vattna med guldvatten i komposten någon gång i månaden. Kissa i ett kärl och blanda ut det med vatten och häll ner i komposten och rör om, 1 del kiss och 10 delar vatten. Något att tänka på är äter man mycket mediciner och p-piller så ska man inte vattna sin kompost med det kisset.

Så har du möjlighet att köra igång med en kompost hemma är det bara att sätta igång.

Anna-Lena Wiklund Rippert


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden EzWAmk:
Kommentarer:
Fortsätt »

Anna-Lena Wiklund Rippert är en av grundarna till C/O GERD. Jag är egenföretagare, mamma, dotter, vän, fru, syster o.s.v. Jag älskar kulturupplevelser av alla de slag: musik, film, konst, böcker, mat (ja jag räknar in det som en kulturupplevelse). Alla dessa saker tillför livet lycka och glädje, de är ett verktyg för att nå andra världar. Min familj och mina vänner är mig alla kära och mycket viktiga.Jag finner stor lycka, lugn och harmoni till kropp och själ av att promenera, jogga, yoga, styrketräna. Det är en stor gåva att ha en frisk och stark kropp. Jag är en nyfiken person och hoppas få behålla den nyfikenheten så länge jag lever. För den har fört mig framåt, gjort att jag vågat prova på nya saker. Jag tror att det kan vara en viktig egenskap för en entreprenör.

Kontakt:

Mail:anna-lena@careofgerd.se

Publicerat: 2018-06-20
Vår i luften!

Vår i luften!

ÄNTLIGEN! Dagarna blir längre, marken är bar och jag har tagit årets första cykeltur. Jag känner mig som när jag var barn och gav mig ut i skogen för att leta efter vårtecken, trots att jag visste att än är det nog liiiiiite tidigt.
C/O GERD VÅRBOOST MED SIMON SKÖLD - 17 - 19 MAJ

C/O GERD VÅRBOOST MED SIMON SKÖLD - 17 - 19 MAJ

Börja våren på allra bästa sätt med en härlig vårboost i Östersund Frösö Parks Hotell och Spa! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra genom träning, fantastisk mat och underbara spaupplevelser. Under helgen har vi Simon Sköld som vår ciceron i träningen, ℅ Gerd som spavärdar och Frösö Park Hotells prisbelönta kockar sätter menyn
c/o Gerd änglaprojekt i Sydafrika

c/o Gerd änglaprojekt i Sydafrika

Vi har fått den stora förmånen att hjälpa en förskolan i Philippi Township, Kapstaden! De har ett enormt behov av i stort sett allt från blöjor, kläder, mat till allt vad man kan behöva ha på just en förskola. Följ med c/o Gerds VD Johan Wiklund i en serie artiklar när han åker ner till Kapstaden den 10 februari. Var med och stötta förskolan du med!