Kompostering
Miljömedvetenhet tycker jag börjar i det lilla, i var och ens vardag. Och skulle alla göra något litet, så kan det faktiskt göra skillnad. Att ta hand om sitt hushållsavfall och låta det brytas ner till en näringsfylld jord är ett steg på vägen. För all odling kräver ju en bördig och lucker jord att nyttja till sina odlingar. Och med kompostjorden kan man förbättra och förstärka den befintliga.
Det som verkar vara den bästa formen av kompost att satsa på är ju en varmkompost. En isolerad kompostbehållare, med galler i botten och ett ordentligt lock att stänga den med. Då kan man nyttja den året om att slänga sitt hushållsavfall och skadedjur och kyla blir inget problem.
Vad kan man då kompostera? Trädgårdsavfall så som löv och gräsklipp, krossade äggskal, frukt- och grönsaksskal, kött- och fiskrester, bröd, kaffesump, teblad, hushållspapper, gamla krukväxter etc. Man ska vara noga med att finfördela det man sätter i sin kompost så att man snabbar på nedbrytningsprocessen. Och jag behöver väl knappt nämna att snus, cigarettfimpar och annat uppenbart giftigt inte ska sättas ner i komposten.
Tänk på att inte lägga ner löv eller växtdelar, som är angripna av svamp och annat. Du ska inte heller lägga ner aska. Men jag läste också på flera ställen att man rekommenderar att vattna med guldvatten i komposten någon gång i månaden. Kissa i ett kärl och blanda ut det med vatten och häll ner i komposten och rör om, 1 del kiss och 10 delar vatten. Något att tänka på är äter man mycket mediciner och p-piller så ska man inte vattna sin kompost med det kisset.
Så har du möjlighet att köra igång med en kompost hemma är det bara att sätta igång.
Anna-Lena Wiklund Rippert
Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudvård, ekologisk massageolja, ekologisk handsprit och annat från Care of Gerd!