Mer smak för vilt

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Mer smak för vilt

Mer smak för vilt

Mitt vilda tema fortsätter, ogräs är nästan det enda jag har på hjärnan såhär års så jag fortsätter tipsa om vad du kan hitta att äta runt närmsta knut. Förhoppningsvis är det full vår när du läser det här och trädgårdsägare har satt lökar och rensar febrilt i rabatterna. ”Ogräs” kallas sådant som växer där man förväntar sig något annat blommigt. Men kasta inte bort det bara för det, ät upp det istället. Här får du tips på några vanliga och väldigt goda ”ogräs”.
Våtarv, Stellaria media

Våtarv, eller nate som den också kallas, är en fantastisk salladsgrönsak och innehåller proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Risken att vi idag drabbas av skörbjugg är minimal men om vi hade gjort det hade våtarv kunnat användas som bot. Dessutom är den allmänt stärkande och anses renande eftersom den stimulerar lymfan (som i sin tur rensar bort slaggprodukter ur kroppen, så var rädd om den!). Godast är våtarven innan den lilla vita blomman slår ut. Använd den på samma sätt som groddar – i sallader, som topping på maträtter eller i smoothies.

Vitmåra, Galium boreale

Ungefär samtidigt som nässlorna visar sig kan man också skymta små små skott av vitmåra, snärjmåra eller gulmåra. Dem ska du ta vara på! Måraskott är nog en av mina favoritgrönsaker på våren. Du känner igen dem på deras smala blad som växer i en krans runt stjälken med någon centimeters mellanrum. Skotten har en saftig konsistens och smaken påminner om gröna ärtor. Använd skotten i sallader, i smoothies, eller fräs dem i smör eller olja tillsammans med nässelskott och servera som tillbehör till fisk till exempel. Även måra anses renande och därför kan man göra en infusion på skotten att dricka några gånger dagligen som en renande vårkur. Lägg en handfull blad i hett vatten och låt dra under lock cirka tio minuter.

Åkertistel, Cirsium arvense

Åkertistel, och dess artfrände vägtistel är ett ihärdigt ogräs men som tur är också väldigt bra mat. Nej det är inget skämt, jag lovar! Trots sitt taggiga yttre är tistlar en ypperlig grönsak. Jag plockar unga skott och tillagar dem på samma sätt som spenat eller grönkål. Med betoning på ”tillaga”, att äta dem råa är inte att rekommendera på grund av taggarna. Prova dem kokta, smörstekta, eller mixade i smoothies och soppor. Skär bort den grova bladnerven på äldre blad. Stjälken kan man skala och koka eller steka och servera på samma sätt som sparris, servera med smör och citron.

Tack för idag, nu längtar jag ut i skogen. Mer nästa gång.

Vill du ha fler vilda tips och tydliga illustrationer på växterna så du vet vad du plockar kan jag tipsa om min bok Vildvuxet (Bonnier fakta). Eller ta en titt på min onlinekurs som du kan köpa och följa. Där finns tydliga bilder på växterna och filmer där jag lagar mina bästa recept. https://www.brillbee.se/profiler/lisen-sundgren/?aid=LSUN

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden t7P2PT:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-06-14
Storfavorit på kampanj - Unisex deodorant

Storfavorit på kampanj - Unisex deodorant

℅ Gerds Unisex deodorant har kommit att bli en riktigt storfavorit bland många som söker en effektiv och naturlig deodorant. Den feedback som vi får från er kunder är att det är en av få naturliga deodoranter som verkligen fungerar.
SOMMARENS UNDERBARA ERBJUDANDEN & KAMPANJER

SOMMARENS UNDERBARA ERBJUDANDEN & KAMPANJER

Vi har laddat upp med härligt somriga erbjudanden som vi vet att ni kommer att tycka om! Alla erbjudanden finns att köpa på careofgerd.se och hos de återförsäljare som tagit in kampanjerna. Ta hand om er och unna er en stund av egentid under sommaren 2020.
Tipsen från c/o Gerd Live - MANLIG HUDVÅRD

Tipsen från c/o Gerd Live - MANLIG HUDVÅRD

Manlig hud skiljer sig en hel del från kvinnlig hud. Som regel är den manliga huden ofta tjockare och innehåller mer kollagen, män har oftare en fetare hud och får därför mindre rynkor. Den manliga huden drabbas lättare av akne och orenheter vilket ställer andra krav på framför allt peeling och konsistens på krämer.