Mer smak för vilt
Våtarv, eller nate som den också kallas, är en fantastisk salladsgrönsak och innehåller proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Risken att vi idag drabbas av skörbjugg är minimal men om vi hade gjort det hade våtarv kunnat användas som bot. Dessutom är den allmänt stärkande och anses renande eftersom den stimulerar lymfan (som i sin tur rensar bort slaggprodukter ur kroppen, så var rädd om den!). Godast är våtarven innan den lilla vita blomman slår ut. Använd den på samma sätt som groddar – i sallader, som topping på maträtter eller i smoothies.
Vitmåra, Galium boreale
Ungefär samtidigt som nässlorna visar sig kan man också skymta små små skott av vitmåra, snärjmåra eller gulmåra. Dem ska du ta vara på! Måraskott är nog en av mina favoritgrönsaker på våren. Du känner igen dem på deras smala blad som växer i en krans runt stjälken med någon centimeters mellanrum. Skotten har en saftig konsistens och smaken påminner om gröna ärtor. Använd skotten i sallader, i smoothies, eller fräs dem i smör eller olja tillsammans med nässelskott och servera som tillbehör till fisk till exempel. Även måra anses renande och därför kan man göra en infusion på skotten att dricka några gånger dagligen som en renande vårkur. Lägg en handfull blad i hett vatten och låt dra under lock cirka tio minuter.
Åkertistel, Cirsium arvense
Åkertistel, och dess artfrände vägtistel är ett ihärdigt ogräs men som tur är också väldigt bra mat. Nej det är inget skämt, jag lovar! Trots sitt taggiga yttre är tistlar en ypperlig grönsak. Jag plockar unga skott och tillagar dem på samma sätt som spenat eller grönkål. Med betoning på ”tillaga”, att äta dem råa är inte att rekommendera på grund av taggarna. Prova dem kokta, smörstekta, eller mixade i smoothies och soppor. Skär bort den grova bladnerven på äldre blad. Stjälken kan man skala och koka eller steka och servera på samma sätt som sparris, servera med smör och citron.
Tack för idag, nu längtar jag ut i skogen. Mer nästa gång.
Vill du ha fler vilda tips och tydliga illustrationer på växterna så du vet vad du plockar kan jag tipsa om min bok Vildvuxet (Bonnier fakta). Eller ta en titt på min onlinekurs som du kan köpa och följa. Där finns tydliga bilder på växterna och filmer där jag lagar mina bästa recept. https://www.brillbee.se/profiler/lisen-sundgren/?aid=LSUN
Lisen
Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudkräm, ekologiskt shampoo, ekologiska hårprodukter och annat från Care Of Gerd!