Mer vilt

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Mer vilt

Mer vilt

Man kan fråga sig ?varför äta vilda växter när det är enklare att gå till närmsta snabbköp och köpa odlade grönsaker??. Jo det kan jag tala om för dig, inte för att det ena utesluter det andra men för att vilt är gott, smakrikt och lustfyllt, och variation förnöjer.
Vilda växter är

- gratis

- näringstäta. Till exempel: svinmålla innehåller rikligt med vitamin B6, C-, B-, och K-vitamin, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, järn och zink. Svingod är den också. Nypon innehåller hur mycket C-vitamin som helst och nässlor innehåller järn, kalcium, kalium, fosfor, flera vitaminer och en rad ämnen till.

- goda! Sedan några är ogräs bland det hetaste man kan äta och gå till vilken ny trendig krog som helst så får du garanterat något vilt på fatet. Vilda växter erbjuder roliga och originella smaker som inte går att finna bland andra grönsaker.

- varierande – ingen har väl missat att det är bra att äta en varierad kost, men ändå fastnar de flesta av oss i vanan att använda bara ett fåtal livsmedel. Följer man årstiderna i naturen och äter vad som bjuds där får man naturligt en stor variation

- inspirerande – man blir kreativ av att prova nytt.

- ett bra samtalsämne vid matbordet. Bjud familj och vänner på ogräs som växer runt knuten så lovar jag att samtalsämnena är givna

- naturligt. Många upplever att det känns konstigt och läskigt att använda sig av det som växer fritt i naturen, men tänker man efter närmare så är det ju faktiskt de grönsakerna vi människor levde på från första början, fram till dess att vi blev bofasta och började odla. Den vilda maten är också ursprunget till det vi odlar idag – vild morot blev den morot vi känner igen från grönsaksdiskarna, likaså vild palsternacka, äpplen och andra vanliga livsmedel. Här får du några fler förslag på växter som kommer tidigt på våren och som du kan äta:

Kirskål/Aegopodium podagraria

Jag vet inte hur många gånger jag hört folk svära över den aggressivt växande kirskålen som sprider sig med vindens hastighet när den väl etablerat sig på en plats. Unga skott är goda, smaken påminner om kål. Ät dem råa eller tillagade, eller i smoothies och juicer. När stjälkarna växt sig långa och bladen inte längre är goda brukar jag skära bort bladen och tillaga stjälkarna som sparris. Serveras med fördel med smält smör och salt. Gott!

Ängssyra/Rumex acetosa

Nordens citron! Med sin fina syra förgyller ängssyran vilken maträtt eller dessert som helst. Ängssyran har använts som grönsak här i norden i tusentals år. Fira vårens ankomst med ängssyrasoppa, eller en samisk specialitet, juobmo: sjud hackade ängssyrablad i en kastrull med lite vatten i några sekunder. Blanda gärna i crème fraiche och servera till fisk.

I naturen är vi i vårt rätta element, vi kommer i samklang med oss själva. Njut av att vara på en plats där ingen kräver något av dig, och där du får tid att tänka färdigt dina tankar. Och vi är alla välkomna. Är inte det något att förundras över?

Stay wild,

Lisen Sundgren

Psst… Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudvård, ekologisk shampoo, ansiktskräm och annat från Care of Gerd!


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden ayZrKw:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-06-07