Kom i gång med kombucha!
Den framställs av sötat te och kombuchasvamp och är fullproppad med aminosyror och enzymer som har många hälsosamma egenskaper och mjölksyrebakterier som är bra för matsmältningen.
Många dricker kombucha som ett alternativ till vin och öl. Andra dricker den för att de tycker att magen mår bra av det eller för att de upplever att det stärker deras immunförsvar. Vi själva dricker kombucha för att det är så himla gott.
1 liter vatten
2 st tepåsar (svart, vitt, eller grönt)
1/2 dl ekologiskt socker
2 dl äppelcidervinäger
1 st kombuchasvamp (finns att köpa i hälsokostbutiker)
2 dl smaksättning som kan varieras efter säsong (t ex ingefära, äpple, kanel, stjärnanis, apelsin, blåbär, rabarber eller jordgubbar)
Gör så här: Koka upp vattnet och tillsätt teet och sockret. Låt dra. Låt vätskan svalna till rumstemperatur och häll sedan över i ett kärl av glas eller porslin.Tillsätt vinäger och kombuchasvamp. Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med gummiband. Låt stå i rumstemperatur i cirka fjorton dagar. Ju längre den står, desto syrligare smak. Sila vätskan och häll upp i glasburkar eller flaskor. Tillsätt smaksättning. Låt stå i kylen i cirka tre dagar innan kombuchan är klar att dricka.