Vår i luften!

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Vår i luften!

Vår i luften!

ÄNTLIGEN! Dagarna blir längre, marken är bar och jag har tagit årets första cykeltur. Jag känner mig som när jag var barn och gav mig ut i skogen för att leta efter vårtecken, trots att jag visste att än är det nog liiiiiite tidigt.

De första nässelskotten har jag krafsat fram under löven och otåligt väntar jag på att de ska bli tillräckligt stora för att plockas. Och tänk vilken svindlande känsla det är att sitta på en sen och följa solnedgången när det faktiskt är kväll och inte tidig eftermiddag.

Jag roar mig med att planera vilka vilda växter jag ska satsa på att plocka när det blir grönt. Vilka ska jag ta för att fylla ådrorna med klorofyll och maxa hälsan inför kommande säsong. En favorit är snärjmåra, och dess kusiner vitmåra och gulmåra. De unga skotten kommer tidigt på våren och går att plocka hela säsongen. Snärjmåran är den där slingriga växten som när den växt till sig blir liksom klibbig och får små frön som fastnar på kläder – och i hundpälsar.

Snärjmåra har länge använts som en stärkande och renande vår-tonic. 1653 skrev läkaren Nicholas Culpepper om snärjmåra: ”det är en bra hjälp på våren. Man äter de späda skotten, fint hackade och kokta i vatten, för att rena blodet, stärka levern och därmed hålla kroppen vid god hälsa, och anpassa den för den kommande säsongen”. Finessen med snärjmåra (och andra måror), är att de stimulerar lymfans flöde, som i sin tur hjälper kroppen att avlägsna slaggprodukter. De är också urindrivande.

Måror känns igen på sitt typiska växtsätt – bladen växer i kransar kring stjälken med regelbundna avstånd från varandra. De skjuter nya skott hela säsongen långt in på hösten – tur är det för den gör ingen nytta som torkad, använd den färsk.

För att väcka, stärka och rena kroppen inför våren kan du dricka en infusion dagligen med måraskott, maskrosblad och brännässla som alla har en stärkande inverkan på levern. De färska mårabladen är goda att ha med i smoothies, i nässelsoppan eller i en grön juice. Enligt ett gammalt engelskt talesätt ska man dricka infusion på måra varje dag i 9 veckor. Då blir man inte bara strålande vacker utan möter också sitt livs kärlek. Jaha, jamen då så! Jag har inget att förlora, det är bara att sätta igång.

Skämt åsido – nog för väl våren och ljuset med sig en lust till förnyelse, till hopp och en ökad aptit på livet? Lämna höstlöven och gammalt groll bakom sig för att med lättare ryggsäck gå med lätta steg in i framtiden. Jag låter vårvindar friska ta tag i det jag vill släppa taget om ser fram emot att fylla ådrorna med klorofyll och ny energi. Hoppas du känner detsamma!

 

Renande infusion:

1 liter vatten

en handfull nässelskott (cirka 10 stycken)

10 maskrosblad

10 måraskott (valfri sort)

 

Koka upp vattnet, stäng av värmen och lägg i örterna. Låt dra 10 minuter under lock. Drick 3-4 koppar/dag. Örterna kan ligga kvar i vattnet under dagen.

 

Snärjmåra: Galium aparine

Vitmåra: Galium boreale

Gulmåra: Galium verum

 

Stay wild, Lisen

 

 Gulmåra


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden YnBCDy:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2019-03-14
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!