Men det blir ljusare igen?

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Men det blir ljusare igen?

Men det blir ljusare igen?

Oxveckorna, så kallas de, veckorna mellan trettonhelgen fram till påsk, eftersom de upplevs av många som tröga, långsamma och tunga. Mörka är de också. Lite som kvicksand om du frågar mig.

Även om ljuset i januari börjar återvända så är det fortfarande mörkt när man går upp vid sju och mörkt redan vid fyra-tiden på eftermiddagen. Undra på att det kan kännas som om livet känns segt och längtan efter det energivande ljuset är stark. Många upplever under den här perioden något som kallas för SAD, seasonal affective disorder,  en nedstämdhet som infinner sig när dagarna blir korta och försvinner när solens strålar återvänder. Orsaken till SAD är flera, bland andra:

  • serotonin är ett ämne som bildas i hjärnan och som gör att vi känner oss glada. Produktionen ökar när vi utsätts för solljus och minskar när vi inte gör det.
  • Melatonin är ett hormon som påverkar sömnen – mörkret gör att vi får ett överskott som gör att vi kan känna oss nedstämda och letargisk

 

Symptomen varierar från person till person men några vanliga är: minskad energi, nedstämdhet, minskad aptit, känsla av hopplöshet, att man sover för mycket eller för lite och har koncentrationssvårigheter och/eller oro.

 

Som tur är finns det hjälp att få! Förutom regelbundna promenader i dagsljus, motion, bra mat och D-vitamin har forskning visat att aromaterapi, eteriska oljor, har en välgörande effekt. En kompletterande metod som är billig, lustfylld och enkel att använda hemma.

 

Några förslag på lämpliga eteriska oljor:

Citrus:alla citrusoljor är fantastiska för att lyfta humöret och skingra hjärndimma. Tack vare innehållet av ämnet limonen stärker de också immunförsvaret. Några favoriter är citron, apelsin, bergamott, grapefrukt, lime och mandarin.

 

Barrträd: eterisk olja av gran, tall och ceder ger en ren, jordig och frisk doft – de doftar som skogen! De känns energigivande och upplyftande och stärker immunförsvaret.

 

Ylang ylang: har en exotisk, söt doft som för tankarna till mer tropiska, varma trakter. Ylang-ylang har en lugnande effekt på nervsystemet och är bra när man känner sig stressad eller orolig. Fin att kombinera med till exempel apelsin.

 

Hur använder man då de eteriska oljorna?

Gör en doftblandning som förvaras i en liten flaska i handväskan så kan du lukta på den vid behov:

Upplyftande doftblandning:

Blanda följande eteriska oljor i en liten flaska:

7 droppar bergamott

5 droppar lavendel

3 droppar gran

Vid behov, doppa en bomullspinne i blandningen och andas in den välgörande doften.

 

Doftolja:

Blanda följande eteriska oljor med 50 ml mandelolja eller jojobaolja

10 droppar apelsin

4 droppar ylang ylang

3 droppar cederträ

Vid behov – dutta på lite olja på handlederna, nacken eller på fötterna. Eller häll lite i badkaret.

 

Aromalampa

Har du en aromalampa så droppa några droppar av vald eterisk olja så fylls din omgivning av goda dofter!


Eteriska oljor finns att köpa på nätet och i välsorterade hälsokostbutiker.

 

OM du har tid och råd, unna dig en skön aromamassage med ekologiska massageoljan då och då. Jag lovar, det är väl investerade pengar!

 

Stay wild, Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden zzyUFz:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2019-01-24