Pang på rödbetan

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Pang på rödbetan

Pang på rödbetan

PANG på rödbetan.Vad betyder det egentligen? Att man skjuter prick på en rödbeta? Pangar en smällare på den? Varför rödbeta och inte sellerirot? Frågorna radar upp sig när jag nu sitter och funderar på just rödbetor, som är dagens rot-och mat-i-säsong tema.

Uttrycket lär har sitt ursprung i Skåne i början på 1900-talet och syftar rätt och slätt till direktsex. Samlag utan förspel. Idag syftar uttrycket mer allmänt till att gå rakt på sak. Det är inte sex jag ska skriva om nu, det är rödbetor. Så nu går rakt på sak – käka rödbetor! De är näringsrika, klimatsmarta, goda, näringsrika och helt enkelt väldigt bra höst och vintermat.

I Sverige har vi kunnat njuta rödbeta,Beta vulgaris, sedan 1600-talet, romarna var först med att odla den men dess vilda anfader har sitt ursprung i Nordafrika. Från början användes rödbetor till djurfoder men så småningom började människor fatta tycke för den. Inte minst uppskattade man den söta smaken under en tid när socker var en bristvara. Och vi gillar ju sött.

Rödbetor, liksom spenat, mangold och svinmålla hör till växtfamiljen Chenopodiaceae. Mest känd är rödbetan kanske för sitt innehåll av järn och räknas därför som blodstärkande. Kalcium, fosfor, magnesium, natrium, karoten, folsyra och C-vitamin innehåller den också så den stärker inte bara blodet men hela kroppen. Levern gillar rödbetor – de innehåller ämnen som skyddar levern och stimulerar gallblåsan att utsöndra galla (som gör att vi kan bryta ned fett).

Får du tag i rödbetor med fin blast så ät den också! Den är rik på karoten och antioxidanter. Behöver du fler argument för att käka betor? Här: de anses lugnande vid rastlöshet, minska sötsuget, mätta bra, stärka immunförsvaret och utrensande.

Som jag tidigare nämnt är det smart att äta mat i säsong och rödbetan som ju  definitivt hör till höst-, vintermaten stimulerar blodcirkulationen så man känner sig varm.

Låt skalet sitta kvar, där sitter mycket av näringen.

Bra miljöval är de också eftersom de odlas på friland, i Sverige.

 

Apropå pang på rödbetan, rakt på sakvi  måste alla äta klimatsmart mat, idag och varje dag om vi ska ha en chans att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Dem kan du läsa mer om här: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

Det coola med den mat som rekommenderas för att nå dessa mål är samma mat som håller oss friska! Win win liksom.

Så, käka rödbetor:

      -  kokta med smör och salt

  • skurna i tunna skivor serverade som carpaccio
  • som rödbetssoppa
  • som rödbetskaka
  • som juice eller smoothie
  • ugnsbakade
  • picklade
  • fermenterade

 

 

Här får du recept på min bästa höst-smoothie

En smoothie som ger kraft. Fyll på med klorofyll, järn, C-vitamin  och energi nu när sommaren är slut. Nässlor och maskrosblad kan man plocka långt in på hösten.

 

1 dl rödbetssaft

1 kokt, tärnad morot

1 kokt, tärna rödbeta

1 dl färska nässlor

1 msk melass

1/2 tsk färska maskrosblad

saften av en halv citron

 

Blanda i mixer och drick omedelbart.

 

 

Stay wild,

 

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden gtMxgv:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-12-14