Pang på rödbetan
Uttrycket lär har sitt ursprung i Skåne i början på 1900-talet och syftar rätt och slätt till direktsex. Samlag utan förspel. Idag syftar uttrycket mer allmänt till att gå rakt på sak. Det är inte sex jag ska skriva om nu, det är rödbetor. Så nu går rakt på sak – käka rödbetor! De är näringsrika, klimatsmarta, goda, näringsrika och helt enkelt väldigt bra höst och vintermat.
I Sverige har vi kunnat njuta rödbeta,Beta vulgaris, sedan 1600-talet, romarna var först med att odla den men dess vilda anfader har sitt ursprung i Nordafrika. Från början användes rödbetor till djurfoder men så småningom började människor fatta tycke för den. Inte minst uppskattade man den söta smaken under en tid när socker var en bristvara. Och vi gillar ju sött.
Rödbetor, liksom spenat, mangold och svinmålla hör till växtfamiljen Chenopodiaceae. Mest känd är rödbetan kanske för sitt innehåll av järn och räknas därför som blodstärkande. Kalcium, fosfor, magnesium, natrium, karoten, folsyra och C-vitamin innehåller den också så den stärker inte bara blodet men hela kroppen. Levern gillar rödbetor – de innehåller ämnen som skyddar levern och stimulerar gallblåsan att utsöndra galla (som gör att vi kan bryta ned fett).
Får du tag i rödbetor med fin blast så ät den också! Den är rik på karoten och antioxidanter. Behöver du fler argument för att käka betor? Här: de anses lugnande vid rastlöshet, minska sötsuget, mätta bra, stärka immunförsvaret och utrensande.
Som jag tidigare nämnt är det smart att äta mat i säsong och rödbetan som ju definitivt hör till höst-, vintermaten stimulerar blodcirkulationen så man känner sig varm.
Låt skalet sitta kvar, där sitter mycket av näringen.
Bra miljöval är de också eftersom de odlas på friland, i Sverige.
Apropå pang på rödbetan, rakt på sak…vi måste alla äta klimatsmart mat, idag och varje dag om vi ska ha en chans att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Dem kan du läsa mer om här: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Det coola med den mat som rekommenderas för att nå dessa mål är samma mat som håller oss friska! Win win liksom.
Så, käka rödbetor:
- kokta med smör och salt
- skurna i tunna skivor serverade som carpaccio
- som rödbetssoppa
- som rödbetskaka
- som juice eller smoothie
- ugnsbakade
- picklade
- fermenterade
Här får du recept på min bästa höst-smoothie
En smoothie som ger kraft. Fyll på med klorofyll, järn, C-vitamin och energi nu när sommaren är slut. Nässlor och maskrosblad kan man plocka långt in på hösten.
1 dl rödbetssaft
1 kokt, tärnad morot
1 kokt, tärna rödbeta
1 dl färska nässlor
1 msk melass
1/2 tsk färska maskrosblad
saften av en halv citron
Blanda i mixer och drick omedelbart.
Stay wild,
Lisen