Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Med en duns föll den ner på hallgolvet, Naturskyddsföreningens ”guide till ett hållbart liv”. En bok jag sett fram emot att läsa och se, inte minst för att den är illustrerad av Nadia Nörbom och formgiven av Eva Wilson som båda gjorde min bok Vildvuxet så vacker som den blev

Författare är Johanna Ståhl, journalist som beskriver sig som ”filosofisk visionär som tror på mänsklighetens möjligheter”.  I boken ger hon 365 tips på små och stora saker var och en av oss kan göra för att leva mer hållbart. Hemma, på jobbet, på semestern och på festen. Hon skriver också mer fördjupade texter om hur det står till med vår planet.

Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan, jävlar anamma och vilja ge upp när det gäller planeten och framför allt mänskligheten. Med hjälp av den här boken får jag en boost att tro på möjligheterna. Inte minst blir jag påmind att att vi gör gör skillnad. Varenda liten grej. ALLA måste vara med och bidra – företag, industrier, politiker och privatpersoner. Som privatperson är det inte svårt, för att inspirera dig delar jag med mig av några av de tips Johanna Ståhl föreslår:

I hemmet

Gör det lätt att göra rätt- ha återvinningslådor lättillgängliga i köket. Sätt upp lättlagade vegetariska recept på kylskåpsdörren som du kan ta till när inspirationen tryter.

Byt dig till en ny garderob – anordna en klädbytardag. Bjud in vänner, grannar och andra kompisar. Det ger dig nya roliga plagg och förlänger livet på de plagg du tröttnat på.

Full tvätt - tvätta alltid med full tvättmaskin. Använd de lite längre ekonomiprogrammen och skippa förtvätten.

Sänk temperaturen inomhus – sänker du inomhustemperaturen med en grad kan du minska energianvändningen med 5%. Ta på dig tofflor och tröjor.

Maten

Eko är logiskt - Välj ekologiskt så ofta du har möjlighet. Om utbudet är dåligt, fråga gärna i butiken och be dem ta in mer.

Välj bra kött och mejerivaror– välj ekologiska mejerivaror och kött från naturbetande djur.

Plocka din mat i det vilda – några av de vanligaste arterna som går att äta är kirskål, maskros, brännässla, granskott, vattenkrasse, malva, kamomill, och harsyra. (Läs gärna mer i min bok Vildvuxet!)

Gör ditt eget läppbalsam – gör dina egna hudvårdsprodukter! Gör ditt eget för att slippa ännu en vara med osäkert innehåll.

1 tsk bivax – fråga hos lokal biodlare

1 tsk kakaosmör

1 tsk mandel-, kokos- eller rapsolja

dela bivaxet i små bitar, hacka kakaosmöret fint, blanda med oljan och hälll upp i till exempel ett decilitermått. Värm över ett vattenbad. Rör om så allt smälter. Häll upp i en liten burk, låt svalna. Smörj!
På arbetet

Fika -byt ut engångsmuggar på arbetsplatsen mot porslinsmuggar.

Bli matlådeexpert – den mat du lagar vet du också vad den innehåller. Matlådelunch är ett bra sätt att ta hand om rester och minska matsvinnet. Ta oftare med matlåda, då kan du lägga mer pengar på bra råvaror.

 

 

Att leva hållbart är en kärlekshandling! Love to you all,

 

Lisen

Foto: Bonnier media 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden avVwmx:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-11-22
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.