Barley water och klimatfunderingar
Barley water baseras på kornavkok. Låter kanske osexigt men i över 2700 år har korn odlats och använts till mat och medicin. Till exempel var de gamla romarna och grekerna pigga på att använda kornavkok till gamla, sjuka, försvagade personer eller vid feber. Smart, eftersom korngryn sänker kolesterolhalten, motverka åderförkalkning, minska risken för typ2 diabetes samt verka inflammationshämmande.
Hela korngryn (som inte skalats eller raffinerats) innehåller 10-15% protein, flera B-vitaminer, kalcium, järn, fosfor och kalium.
Korn (Hordeum vulgare)har vi odlat i Norden sedan stenåldern och har spelat stor roll som livsmedel. Ofta i soppa, tänk mustiga vintersoppor med rotfrukter, eller som mjöl till bröd, inte minst i Egypten och Mellanöstern. Kokta korngryn är goda att använda istället för ris, till gröt, i soppor, grytor eller, som sagt –Barley water. En dryck jag är rysligt förtjust i, och gärna dricker. Det är plättlätt att göra sitt eget Barleywater och strax får du veta hur man gör.
Men först – ingen har väl missat FN’s klimatrapport (se länk nedan för mer info). Läs och begrunda. Det positiva är att det verkar som att OM vi ställer om NU: politiker, industrier, livsmedelsproducenter, läkemedelsverk, ”vanliga” människor och, ja ALLA så finnsdet en chans att temperaturhöjningen inte överstiger 1,5 grader inom de närmsta 10 åren. Å andra sidan - gör vi det INTE, då står vi inför en klimatkollaps.
Så, när du kokar dina korngryn, grubbla en stund över naturens inverkan på din vardag, och din inverkan på naturen. Till exempel: vid varje andetag, varje gång jag laddar mobilen, tänder en lampa, går på marken, får vatten ur kranen, handlar mat i butiken, tar på oss kläder, slår på datorn, tvättar händerna, är naturen involverad. It’s all one. Förunderligt, fantastiskt och hänförande. Gör en lista på vad du kan göra: äta mindre kött, sluta dricka och äta ur engångsförpackningar…vad som helst! Du gör skillnad.
Nu tillbaka till korngrynsavkoket, Kungavattnet eller Barley water. Romarna kokade gärna korngryn med vin, honung och örter. Numera skippas vinet men blir du sugen så ha med det också!
1 dl hela korngryn (ekologiska)
2 liter vatten
1 msk torkad rosmarin, torkad. Har du färsk så ta det. Timjan går också bra.
1 citron (ekologisk)
½ dl rårörsocker eller honung
Skölj korngrynen i vatten och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten och låt koka upp. Häll av vattnet och häll på ytterligare 1 liter vatten och låt koka upp. Låt sjuda under lock 50 minuter. Lägg i rosmarin och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Sila bort korngryn och rosmarin, spara grynen och lägg dem i soppa eller nåt. Pressa i citronsaft, rör ned socker eller honung. Drick varm eller kall. Klart!
Här kan du läsa mer om klimatrapporten.
Ha det världsbäst!
Lisen
Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudvård, ekologisk shampoo, ansiktskräm och annat från oss!