Barley water och klimatfunderingar

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Barley water och klimatfunderingar

Barley water och klimatfunderingar

Korngryn, citron och honung är ingredienserna i en klassisk dryck som kallas Barley water. En dryck som avnjutits på många platser på vår runda planet, i årtusenden. Både som svalkande god dryck och för dess välgörande egenskaper.

Barley water baseras på kornavkok. Låter kanske osexigt men i över 2700 år har korn odlats och använts till mat och medicin. Till exempel var de gamla romarna och grekerna pigga på att använda kornavkok till gamla, sjuka, försvagade personer eller vid feber. Smart, eftersom korngryn sänker kolesterolhalten, motverka åderförkalkning, minska risken för typ2 diabetes samt verka inflammationshämmande.

Hela korngryn (som inte skalats eller raffinerats) innehåller 10-15% protein, flera B-vitaminer, kalcium, järn, fosfor och kalium.

Korn (Hordeum vulgare)har vi odlat i Norden sedan stenåldern och har spelat stor roll som livsmedel. Ofta i soppa, tänk mustiga vintersoppor med rotfrukter, eller som mjöl till bröd, inte minst i Egypten och Mellanöstern. Kokta korngryn är goda att använda istället för ris, till gröt, i soppor, grytor eller, som sagt –Barley water. En dryck jag är rysligt förtjust i, och gärna dricker. Det är plättlätt att göra sitt eget Barleywater och strax får du veta hur man gör.

Men först – ingen har väl missat FN’s klimatrapport (se länk nedan för mer info). Läs och begrunda. Det positiva är att det verkar som att OM vi ställer om NU: politiker, industrier, livsmedelsproducenter, läkemedelsverk, ”vanliga” människor och, ja ALLA så finnsdet en chans att temperaturhöjningen inte överstiger 1,5 grader inom de närmsta 10 åren. Å andra sidan - gör vi det INTE, då står vi inför en klimatkollaps.

 Så, när du kokar dina korngryn, grubbla en stund över naturens inverkan på din vardag, och din inverkan på naturen. Till exempel: vid varje andetag,  varje gång jag laddar mobilen, tänder en lampa, går på marken, får vatten ur kranen, handlar mat i butiken, tar på oss kläder,  slår på datorn, tvättar händerna, är naturen involverad. It’s all one. Förunderligt, fantastiskt och hänförande. Gör en lista på vad du kan göra: äta mindre kött, sluta dricka och äta ur engångsförpackningar…vad som helst! Du gör skillnad.

 

Nu tillbaka till korngrynsavkoket, Kungavattnet eller Barley water. Romarna kokade gärna korngryn med vin, honung och örter. Numera skippas vinet men blir du sugen så ha med det också! 

1 dl hela korngryn (ekologiska)

2 liter vatten

1 msk torkad rosmarin, torkad. Har du färsk så ta det. Timjan går också bra.

1 citron (ekologisk)

½ dl rårörsocker eller honung

Skölj korngrynen i vatten och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten och låt koka upp. Häll av vattnet och häll på ytterligare 1 liter vatten och låt koka upp.  Låt sjuda under lock 50 minuter. Lägg i rosmarin och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Sila bort korngryn och rosmarin, spara grynen och lägg dem i soppa eller nåt. Pressa i citronsaft, rör ned socker eller honung. Drick varm eller kall. Klart!

Här kan du läsa mer om klimatrapporten.

http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/EU-och-internationellt/Internationellt-miljoarbete/miljokonventioner/Klimatkonventionen/Sveriges-rapportering-till-fns-klimatkonvention/

Ha det världsbäst!

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden S3B33N:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-11-08
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!