Livets rötter

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Livets rötter

Livets rötter

På väggen i mitt sovrum hänger en bild på mig själv som ung. Mitt ”head shot” från den tiden jag var teaterstudent i New York. I blicken ser jag en ung kvinna som kämpade hårt för att förstå vad som förväntades av henne, som aldrig kände sig som tillräckligt duktig, vacker, begåvad eller ens värd att älska. Vilket slöseri tänker jag nu!

För nu ser jag en person som är sprängfylld av liv, kärlek, som var driven, modig, känslig, längtande, begåvad, älskad och, ja, vacker. Men det var jag blind för då. Det är skönt att bli äldre. När tiden satt sina spår, själens årsringar blir fler och pressen av att vara ”ung och lovande” är borta kan jag luta mig tillbaka på de erfarenheter livet begåvat mig med. Nu, medelålders är jag rätt obekymrad om vad andra tycker om mig, lever som jag vill leva trygg i vissheten om att livet bär. Åren som gått har blivit till rötter som grävt sig djupt in i livet och i kunskapen om vad det är att vara människa. Att åldras är underskattat i vår kultur. Det är synd. Det är ju först nu, när man med god marginal passerat 50, som man har något att komma med, på riktigt! Livsrötterna drar näring ur erfarenheternas mylla och blir till något att dela med sig av. Så vårda åren, gräv djupa livsrötter och njut av att vara du, oavsett ålder.

Men det var egentligen inte den sortens rötter jag skulle prata om, utan om de ätliga! Idag vill jag prata palsternacka, en favorit i mitt höst-, och vinterkök.

 

Palsternacka, Pastinaca sativaär en fiberrik rot som innehåller en bra mix av vitaminer och mineraler, till exempel folsyra som är gynnsamt för blodbildning och kalium som är bra för nervsystemet. Fibrerna ger mättnadskänsla och är gör gott för mag-, tarmfunktionen. Den stärker levern och har en värmande inverkan. Bra miljöval eftersom det går att köpa ekologisk, svensk palsternacka i princip hela året och den odlas på friland.

Palsternacka sitt ursprung i det vilda. De gamla grekerna började odla den och till Sverige kom den först på 1600-talet. Ofta fick den tjäna som sötningsmedel i kakor och sylt eftersom smaken är både söt och kryddig.

Om det stämmer som den danske läkaren Henrik Harpestraeng påstod i början på 1200-talet att palsternackan kan ”väcka lust till kvinnor”, det vill säga sätta fart på sexlivet, låter jag vara osagt. Nunnor och munkar varnades under Medeltiden från att äta den upphetsande roten. Så, nu kan du inte säga att jag inte varnat dig!

 

Pyttipanna

Min egen pytt-version:

Palsternacka

Morot

Maskrosrot

Lingon

Trattkantareller

Persilja eller maskrosblad

Olja att steka i

Salt

 

Rengör och borsta rotfrukterna, skär dem i slantar och stek dem tillsammans med svampen i het stekpanna. Häll på lite lingon eller rönnbär, smaka av med salt. Toppa med hackade gröna blad.

 

Sopp-tips (för dig som inte räds kärleken!):

Smaksätt en krämig palsternacksoppa med vanilj, (även det en afrodisiaka!).

 

Håll kärleken vid liv!

Lisen

                          

 

 


#1
Beatrice
Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice day!
2019-02-24 @ 10:43:15
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden JHDW2v:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-10-25
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.