Livets rötter
För nu ser jag en person som är sprängfylld av liv, kärlek, som var driven, modig, känslig, längtande, begåvad, älskad och, ja, vacker. Men det var jag blind för då. Det är skönt att bli äldre. När tiden satt sina spår, själens årsringar blir fler och pressen av att vara ”ung och lovande” är borta kan jag luta mig tillbaka på de erfarenheter livet begåvat mig med. Nu, medelålders är jag rätt obekymrad om vad andra tycker om mig, lever som jag vill leva trygg i vissheten om att livet bär. Åren som gått har blivit till rötter som grävt sig djupt in i livet och i kunskapen om vad det är att vara människa. Att åldras är underskattat i vår kultur. Det är synd. Det är ju först nu, när man med god marginal passerat 50, som man har något att komma med, på riktigt! Livsrötterna drar näring ur erfarenheternas mylla och blir till något att dela med sig av. Så vårda åren, gräv djupa livsrötter och njut av att vara du, oavsett ålder.
Men det var egentligen inte den sortens rötter jag skulle prata om, utan om de ätliga! Idag vill jag prata palsternacka, en favorit i mitt höst-, och vinterkök.
Palsternacka, Pastinaca sativaär en fiberrik rot som innehåller en bra mix av vitaminer och mineraler, till exempel folsyra som är gynnsamt för blodbildning och kalium som är bra för nervsystemet. Fibrerna ger mättnadskänsla och är gör gott för mag-, tarmfunktionen. Den stärker levern och har en värmande inverkan. Bra miljöval eftersom det går att köpa ekologisk, svensk palsternacka i princip hela året och den odlas på friland.
Palsternacka sitt ursprung i det vilda. De gamla grekerna började odla den och till Sverige kom den först på 1600-talet. Ofta fick den tjäna som sötningsmedel i kakor och sylt eftersom smaken är både söt och kryddig.
Om det stämmer som den danske läkaren Henrik Harpestraeng påstod i början på 1200-talet att palsternackan kan ”väcka lust till kvinnor”, det vill säga sätta fart på sexlivet, låter jag vara osagt. Nunnor och munkar varnades under Medeltiden från att äta den upphetsande roten. Så, nu kan du inte säga att jag inte varnat dig!
Pyttipanna
Min egen pytt-version:
Palsternacka
Morot
Maskrosrot
Lingon
Trattkantareller
Persilja eller maskrosblad
Olja att steka i
Salt
Rengör och borsta rotfrukterna, skär dem i slantar och stek dem tillsammans med svampen i het stekpanna. Häll på lite lingon eller rönnbär, smaka av med salt. Toppa med hackade gröna blad.
Sopp-tips (för dig som inte räds kärleken!):
Smaksätt en krämig palsternacksoppa med vanilj, (även det en afrodisiaka!).
Håll kärleken vid liv!
Lisen
Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologiskt shampoo, ekologisk hudkräm, ekologiska hårprodukter och annat från oss!