Är du hållbar lille vän?

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Är du hållbar lille vän?

Är du hållbar lille vän?

Efter den här sommaren har klimatångesten slagit till med full kraft. Klimatet hotar och angår oss alla. Hur reagerar du på klimatförändringarna? Får du ångest, struntar i det och fortsätter som vanligt, blir helt ställd och passiv och tänker att ”det spelar ingen roll, det är kört”?
Oavsett reaktion så är det inte ovanligt att ångest leder till passivitet, man spelar död. Men sorry, det hjälper inte. Klimatförändringen är och förblir ett reellt hot mot oss alla. Och oavsett vad vi tror och tänker kommer våra liv att förändras radikalt på grund av den.

Jag strävar efter att leva så klimatsmart jag kan – äter vego, eko, lokalproducerat, vilda växter, håller kurser, inspirerar andra, sopsorterar, cyklar, åker kommunalt och har ingen bil. Men. Jag älskar att resa. Så nog rasar den i mig, ångesten. I en artikel i DN den 10 augusti i år skrev psykologen Frida Hylander en artikel om hur man förvandlar sin klimatångest till handlingskraft. https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/psykolog-sa-omvandlar-du-din-klimatangest-till-handlingskraft/

Jag blev så inspirerad och inser att de här 6 punkterna kan man faktiskt applicera på många saker i livet som ligger och skaver. Hon skriver om hur vårt beteende påverkar andra och hur vi inte är slavar under vår natur. Och påminner om att vi kanske kan ”skapa en kontext som möjliggör för människan, och framför allt människor tillsammans, att göra kraftfulla förändringar för att skapa ett hållbart samhälle”.

Här är en kort sammanfattning av hennes råd, läs gärna hela hennes artikel för mer info.

Psykologens tips för att vända klimatångest till handlingskraft:

Utmana ångesten: när ångesten vill få dig att fly eller bli passiv: gå rakt emot den och agera. Lär dig att agera i stort och smått: från att välja vegetariska alternativ till middagsmaten till att fatta större beslut som att drastiskt minska ditt flygande.

Identifiera dina värderingar: svara på frågan varför är klimatfrågan viktig för mig? Inte bara slentrianmässigt utan med genuin rannsakan. När det känns motigt påminner du dig om svaret på frågan.

Organisera dig: en av mänsklighetens största framgångsfaktorer är att vi är bra på att organisera oss och samarbeta. Viktiga förändringar i samhället har kommit till stånd just för att vi organiserat oss. Gå samman med andra, sök upp organisationer som redan jobbar för klimatet, organisera ett upprop på facebook för att påverka politiker eller starta en bokcirkel med tema klimatlitteratur.

Var snäll mot dig själv: Klimatkrisen är större än vad en enskild individ kan lösa, och det är inte en enskild person som bär ansvaret för den. Men vi har alla ett ansvar att agera. Ska vi orka bära det ansvaret behöver vi ta hand om oss själva längs vägen.

Ge utrymme för fler än en tanke på samma gång: Det är okej att njuta av det soliga vädret och samtidigt oroa sig för och agera kraftfullt mot klimatförändringarna. På samma sätt det både möjligt och viktigt att jobba med klimatfrågan på flera olika plan från att hitta stora globala politiska interventioner till att hjälpa till att bina i din trädgård. Det är aldrig för sent för handling.

Vi kan förändra!

Lisen#1
Micki
Very good blog post. I certainly love this site. Continue the good work!
2019-02-08 @ 13:19:29
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden xfT6Rh:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-09-20
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!