Möt hösten med hjälp av ayurveda

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
 • Sweden
 • Germany
 • UK
 • USA
 • Europe
 • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Möt hösten med hjälp av ayurveda

Möt hösten med hjälp av ayurveda

Ayurveda är ett uråldrigt, holistiskt läkesystem från Indien. Namnet kommer från Sanskrit där ”ayur” betyder liv, och ”veda” betyder vetenskap. Ayurvedan omsluter varje aspekt av livet, till exempel hur och vad vi äter, motion, hygien, andlighet och sömn.

I den här lilla texten finns inte utrymme att fördjupa mig mer i den här stora läran, men det finns gott om litteratur för dig som vill veta mer. Vad jag vill dela med mig av idag är några enkla råd om hur man kan anpassa sin livsstil för att må bra när vi går från en varm till en kallare årstid. Råd som hjälper mig år ut och år in och som är lätta att ta in i vardagen.

 • Trotsa höstens kalla vindar med varm, lagad mat med betoning på tyngre livsmedel som rotfrukter, baljväxter och gryn (spannmål)
 • Ät små, regelbundna måltider.
 • Välj lokalproducerat i säsong – bär, rotfrukter, äpplen och päron
 • Ät rikligt milda, värmande kryddor som kanel, ingefära och svartpeppar.
 • Kokta grönsaker med ghee (klarnat smör), mustiga soppor och grytor, fullkornsbröd, mandel, valnötter är grundande är bra.
 • Nu är en bra tid för dig som gillar sötsaker! Sötman har en grundande och lugnande inverkan. Njut av morötter (kokta eller ugnsbakade), sötpotatis, pumpa, kokt frukt, avokado och små mängder mjölkprodukter. Blötlagda russin eller torkade aprikoser i grytor och soppor.
 • Lök, vitlök, basilika och ingefära, rosmarin, timjan håller dig varm och stödjer immunförsvaret.
 • Värmande téer är en välsignelse: gör dina egna blandningar med basilika, svart peppar, kardemumma, kanel, kryddnejlika, ingefära, lakritsrot, timjan och rosmarin.
 • Vegetabiliska oljor och ghee smörjer huden inifrån. Var generös med dem på matne. Smörj gärna in dig med oljor också för att hålla huden mjuk och varm – sesamolja eller mandelolja är fint.
 • Undvik starka ljud i den mån det går. Välj lugna aktiviteter som passar dig.
 • Undvik råa grönsaker som har en kall energi, de passar bättre för sommaren.
 • Gå och lägg dig! Vi behöver mer sömn på hösten och vintern, lägg dig tidigare.
 • Gå ut! Naturkontakt i form av promenader gör gott året om.
 • Motion håller humöret uppe och cirkulationen igång.

För mig betyder det här en morgonritual där jag smörjer in mig med en härlig olja. Baljor med kryddiga téer där jag blandar ingefära, kanel, peppar och vilda växter om vartannat, varma ”goffiga” grytor med rotfrukter, russin, mustiga kryddor, minst en timme dagsljus om dagen. Ser till att omge mig med nära vänner men undviker stora bullriga sammanhang (hehe, fast det gör jag ju jämt…inget nattklubbsstim för mig!)

 ”Jaha” tänker du. ”Hur ska jag hinna med allt det där? Jag är så trött på alla tips”

Svar: du måste ingenting! Det här är tips som hjälpt mig genom vått och torrt, ta till dig det som funkar i ditt liv och lämna resten åt sitt öde!

Eller bara strunta i alla tips och börja med dig själv: lyssna inåt. Var lyhörd inför din kropp och dina behov, den kommer berätta för dig vad du behöver. Allt du behöver göra är…ta dig lite tid att lyssna!

 

That’s all folks,

 

Lisen


Foto: Charlotte Gadwell 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 3t4tPZ:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-09-13
SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!