Fröet till ditt vilda liv

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Fröet till ditt vilda liv

Fröet till ditt vilda liv

Att nötter och frön är bra för hälsan (såvida man inte är allergisk) är väl knappast någon nyhet.

Alltifrån hälsogurus till matnördar och bagare använder nötter och frön i snart sagt allt i handeln ser vi nötmjölk, nötsmör, nötmjöl, nötkakor och en mängd andra produkter. Likaså frökex, fröströssel, frökakor…de har blivit en bulkvara. Något vi tar för givet och använder en masse. Vi lär oss att de är näringsrika och har en mängd hälsobringande egenskaper. Men de är ju mer än bara ”nyttiga”: låt oss stanna upp ett ögonblick och reflektera över vad en nöt eller ett frö egentligen är? Ta frön: de är ju små mirakel och vart och ett! Varenda litet sesamfrö och linfrö och solroskärna och vallmofrö bär inom sig ett helt liv. Målet för varje fröväxt, meningen med hela dess existens, är att fortplanta sig. Att bilda ett frö är summan av hela den växten. Rätt storslaget om man tänker efter. Ett frö består av ett embryo (grodd), näringsvävnad (frövita), och fröskal. Näringsvävnaden innehåller fetter, proteiner, stärkelse eller cellulosa beroende på växt. Anlagen till ett jätteträd, en buske eller blomma finns i ett enda litet frö. Pretty potent stuff! Därför älskar jag att samla frön i den vilda naturen. Det känns som om deras inneboende kraft hjälper mig komma igenom vintern utan att duka under. Jag samlar frön från till exempel nässlor, svinmålla, pilört, groblad och skräppa. När jag torkat och rensat dem använder jag dem i frökex, kryddblandningar och i gröt. För att hjälpa dig att komma igång så ska jag berätta hur du går tillväga med nässlor, en växt som de flesta känner till:

Sensommar/höst, när nässlorna blommar, så klipp av stjälkarna och lägg dem på tork. Frökapslarna är de hängen som hänger under bladvecken runt stjälken. Dra av de torra frökapslarna och samla ihop dem i en burk. Här får du recept på min favoritkryddblandning dukkha.

Dukkha är en kryddblandning med rötter i Nordafrika. Det finns många variationer på receptet och jag har tillåtit mig att göra en dukkha med smak av svensk sommar och den passar till råa eller tillagade grönsaker, fisk, bönrätter, ris, färsk getost och - ja faktiskt - till jordgubbar och (gärna stekta) persikor.

2 dl hasselnötter, rostade

1 dl solrosfrön, rostade

1 dl sesamfrön, rostade

2 msk spiskummin

3 msk korianderfrön, hela

1 msk torkade blåbär

2 msk torkade kryddiga blommor, till exempel kungsmynta eller röllika

1 msk lingonpulver

1 dl blandade vilda frön, till exempel pilört, nässla och grobladsfrön

 1 tsk salt                                                                                             

 Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper, eller i en ugnssäker form.

Rosta hasselnötterna i 15 minuter. Häll upp dem på en ren kökshandduk.

I en torr stekpanna, rosta först solrosfrön, sedan kryddorna utom lingonpulver.  Lägg alla ingredienser i en mortel och krossa dem tills de är finkrossade. Förvara dukkhan i en i en torr, ren burk med tättslutande lock. Dukkhan håller minst en månad innan smakerna försvinner.

I min bok ”Vildvuxet” finns fler tips och recept.

Stay wild,

Lisen

 

 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden b9hSZj:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-09-06
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!