Fröet till ditt vilda liv
Alltifrån hälsogurus till matnördar och bagare använder nötter och frön i snart sagt allt i handeln ser vi nötmjölk, nötsmör, nötmjöl, nötkakor och en mängd andra produkter. Likaså frökex, fröströssel, frökakor…de har blivit en bulkvara. Något vi tar för givet och använder en masse. Vi lär oss att de är näringsrika och har en mängd hälsobringande egenskaper. Men de är ju mer än bara ”nyttiga”: låt oss stanna upp ett ögonblick och reflektera över vad en nöt eller ett frö egentligen är? Ta frön: de är ju små mirakel och vart och ett! Varenda litet sesamfrö och linfrö och solroskärna och vallmofrö bär inom sig ett helt liv. Målet för varje fröväxt, meningen med hela dess existens, är att fortplanta sig. Att bilda ett frö är summan av hela den växten. Rätt storslaget om man tänker efter. Ett frö består av ett embryo (grodd), näringsvävnad (frövita), och fröskal. Näringsvävnaden innehåller fetter, proteiner, stärkelse eller cellulosa beroende på växt. Anlagen till ett jätteträd, en buske eller blomma finns i ett enda litet frö. Pretty potent stuff! Därför älskar jag att samla frön i den vilda naturen. Det känns som om deras inneboende kraft hjälper mig komma igenom vintern utan att duka under. Jag samlar frön från till exempel nässlor, svinmålla, pilört, groblad och skräppa. När jag torkat och rensat dem använder jag dem i frökex, kryddblandningar och i gröt. För att hjälpa dig att komma igång så ska jag berätta hur du går tillväga med nässlor, en växt som de flesta känner till:
Sensommar/höst, när nässlorna blommar, så klipp av stjälkarna och lägg dem på tork. Frökapslarna är de hängen som hänger under bladvecken runt stjälken. Dra av de torra frökapslarna och samla ihop dem i en burk. Här får du recept på min favoritkryddblandning dukkha.
Dukkha är en kryddblandning med rötter i Nordafrika. Det finns många variationer på receptet och jag har tillåtit mig att göra en dukkha med smak av svensk sommar och den passar till råa eller tillagade grönsaker, fisk, bönrätter, ris, färsk getost och - ja faktiskt - till jordgubbar och (gärna stekta) persikor.
2 dl hasselnötter, rostade
1 dl solrosfrön, rostade
1 dl sesamfrön, rostade
2 msk spiskummin
3 msk korianderfrön, hela
1 msk torkade blåbär
2 msk torkade kryddiga blommor, till exempel kungsmynta eller röllika
1 msk lingonpulver
1 dl blandade vilda frön, till exempel pilört, nässla och grobladsfrön
1 tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper, eller i en ugnssäker form.
Rosta hasselnötterna i 15 minuter. Häll upp dem på en ren kökshandduk.
I en torr stekpanna, rosta först solrosfrön, sedan kryddorna utom lingonpulver. Lägg alla ingredienser i en mortel och krossa dem tills de är finkrossade. Förvara dukkhan i en i en torr, ren burk med tättslutande lock. Dukkhan håller minst en månad innan smakerna försvinner.
I min bok ”Vildvuxet” finns fler tips och recept.
Stay wild,
Lisen
Och du! Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudvård, ekologisk massageolja, ekologisk handsprit och annat från Care of Gerd!