Rädda maten!

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Rädda maten!

Rädda maten!

”Ät upp maten ungar”. Mammas uppfordrande röst från barndomen ekar i huvudet när jag läser om det ökande matsvinnet i Sverige. All mat som produceras belastar miljön och vi lägger ner en stor del av vår lön på att bli mätta. Men ändå kastar svenska hushåll 905 000 ton mat. Det som kallas matsvinn är den mat som egentligen går att äta men som vi dissar av ett eller annat skäl. I ett hushåll på 4 personer motsvarar det årligen 6 000 kr. Vilket slöseri, på alla plan!
Någon som klurat på hur vi kan bli mer resurs-smarta är Paul Svensson, som driver restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm. Han har, tillsammans med drivna kollegor, startat pop-up restaurangen Retaste, där allt handlar om att återsmaka.

På Retaste väljer man att förädla livsmedel som butiker annars kastat och omvandla dem till en lyxig matupplevelse. Tricket är att ta vara på dem på rätt sätt: torka, lägga in, fermentera, frysa eller på andra sätt förädla dem. Varje morgon åker kockarna till de butiker de samarbetar med (COOP och Willy’s)och samlar upp ”gammal” mat. Det kan vara coctailtomater i plasttråg där en tomat blivit dålig, bröd som inte är pinfärskt, pasta, rotfrukter, mejeriprodukter, chark med mera. ”Vi struntar i varifrån maten kommer eller vad det är, vi ser bara till att rädda den” säger Paul Svensson.

Middagen på Retaste fick mig att helt förkasta tesen om att god mat handlar om fina råvaror. Fel! Det handlar om hur råvarorna hanteras. Fantasi, kreativitet och omsorg är hemligheten. Några exempel ur menyn: rotfrukts chips av rotfrukter till färskostdipp av mjölk som nyss passerat bäst före datum, och paprika dipp av paprika som börjat bli lite för skrynklig. Ravioli på gammalt bröd låter inte så gott men gammalt bröd kan bakas om till både pasta och knäcke. Persikor på väg mot sitt åldrande kokades in med kryddor och serverades med maräng och vilda örter.

Handeln och industrin står för en hel del av matsvinnet och det är svårt att göra något åt som privatperson men vårt eget svinn kan vi påverka, här är några tips:

- gör chips av rotfrukter som börjar se tråkiga ut

- använd dina sinnen – bäst före datum betyder inte att maten blir dålig efter en viss dag, lukt, titta och smaka på den.

- Av mjölk som närmar sig bäst före datum kan du göra färskost eller ricotta

- Frys in eller torka färska örter som inte går åt.

- Planera inköpen! Lockas inte att köpa storförpackning om du inte vet att den kommer gå åt innan den förfars

- Inventera kylskåpet innan du handlar, kanske går det att svänga ihop något av det som finns där? Låt kreativiteten flöda!

- Spara resterna och använd dem till lunchlåda, frys in eller omvandla dem nästa dag till en ny rätt.

- Förvara maten rätt så håller den bättre.

- Pengarna du sparar kan du sätta in på ett sparkonto och använda till något skoj du drömmer om.

Ät gott!

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 2HDwdD:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-08-16
Vår i luften!

Vår i luften!

ÄNTLIGEN! Dagarna blir längre, marken är bar och jag har tagit årets första cykeltur. Jag känner mig som när jag var barn och gav mig ut i skogen för att leta efter vårtecken, trots att jag visste att än är det nog liiiiiite tidigt.
C/O GERD VÅRBOOST MED SIMON SKÖLD - 17 - 19 MAJ

C/O GERD VÅRBOOST MED SIMON SKÖLD - 17 - 19 MAJ

Börja våren på allra bästa sätt med en härlig vårboost i Östersund Frösö Parks Hotell och Spa! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra genom träning, fantastisk mat och underbara spaupplevelser. Under helgen har vi Simon Sköld som vår ciceron i träningen, ℅ Gerd som spavärdar och Frösö Park Hotells prisbelönta kockar sätter menyn
c/o Gerd änglaprojekt i Sydafrika

c/o Gerd änglaprojekt i Sydafrika

Vi har fått den stora förmånen att hjälpa en förskolan i Philippi Township, Kapstaden! De har ett enormt behov av i stort sett allt från blöjor, kläder, mat till allt vad man kan behöva ha på just en förskola. Följ med c/o Gerds VD Johan Wiklund i en serie artiklar när han åker ner till Kapstaden den 10 februari. Var med och stötta förskolan du med!