Rädda maten!

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Rädda maten!

Rädda maten!

”Ät upp maten ungar”. Mammas uppfordrande röst från barndomen ekar i huvudet när jag läser om det ökande matsvinnet i Sverige. All mat som produceras belastar miljön och vi lägger ner en stor del av vår lön på att bli mätta. Men ändå kastar svenska hushåll 905 000 ton mat. Det som kallas matsvinn är den mat som egentligen går att äta men som vi dissar av ett eller annat skäl. I ett hushåll på 4 personer motsvarar det årligen 6 000 kr. Vilket slöseri, på alla plan!
Någon som klurat på hur vi kan bli mer resurs-smarta är Paul Svensson, som driver restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm. Han har, tillsammans med drivna kollegor, startat pop-up restaurangen Retaste, där allt handlar om att återsmaka.

På Retaste väljer man att förädla livsmedel som butiker annars kastat och omvandla dem till en lyxig matupplevelse. Tricket är att ta vara på dem på rätt sätt: torka, lägga in, fermentera, frysa eller på andra sätt förädla dem. Varje morgon åker kockarna till de butiker de samarbetar med (COOP och Willy’s)och samlar upp ”gammal” mat. Det kan vara coctailtomater i plasttråg där en tomat blivit dålig, bröd som inte är pinfärskt, pasta, rotfrukter, mejeriprodukter, chark med mera. ”Vi struntar i varifrån maten kommer eller vad det är, vi ser bara till att rädda den” säger Paul Svensson.

Middagen på Retaste fick mig att helt förkasta tesen om att god mat handlar om fina råvaror. Fel! Det handlar om hur råvarorna hanteras. Fantasi, kreativitet och omsorg är hemligheten. Några exempel ur menyn: rotfrukts chips av rotfrukter till färskostdipp av mjölk som nyss passerat bäst före datum, och paprika dipp av paprika som börjat bli lite för skrynklig. Ravioli på gammalt bröd låter inte så gott men gammalt bröd kan bakas om till både pasta och knäcke. Persikor på väg mot sitt åldrande kokades in med kryddor och serverades med maräng och vilda örter.

Handeln och industrin står för en hel del av matsvinnet och det är svårt att göra något åt som privatperson men vårt eget svinn kan vi påverka, här är några tips:

- gör chips av rotfrukter som börjar se tråkiga ut

- använd dina sinnen – bäst före datum betyder inte att maten blir dålig efter en viss dag, lukt, titta och smaka på den.

- Av mjölk som närmar sig bäst före datum kan du göra färskost eller ricotta

- Frys in eller torka färska örter som inte går åt.

- Planera inköpen! Lockas inte att köpa storförpackning om du inte vet att den kommer gå åt innan den förfars

- Inventera kylskåpet innan du handlar, kanske går det att svänga ihop något av det som finns där? Låt kreativiteten flöda!

- Spara resterna och använd dem till lunchlåda, frys in eller omvandla dem nästa dag till en ny rätt.

- Förvara maten rätt så håller den bättre.

- Pengarna du sparar kan du sätta in på ett sparkonto och använda till något skoj du drömmer om.

Ät gott!

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden SNzJht:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-08-16
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.