Berosa dig

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Berosa dig

Berosa dig

Låt rosor föra din talan när orden inte räcker till som den kärlekens symbol den är. Låt rosor genomsyra hela sommaren. Rosen sägs väcka glädjen, nyfikenheten, kärleken och livslusten. Den lockar helt enkelt fram vårt bästa jag. I årtusenden har rosen även betraktats som afrodisiaka. Så vad väntar du på!
Har du rosor i trädgården så använd dem, om inte så gå ut och leta upp närmsta vilda ros, det finns till exempel vresros, nyponros och stenros och de går alla att äta, likaså trädgårdsrosor. Köpta snittrosor stannar i vasen, de är ofta hårt besprutade. Både rosenblom och nypon innehåller C-vitaminer, karoten och antioxidanter – sammanlagt cirka 500 kända komponenter. Rena kraftväxten.

Rosor används ofta inom hudvården eftersom de har en sammandragande, lugnande och svalkande verkan. Inte minst betraktas den som en av de främsta ”anti-age”växterna. Inom ayurvedan används ros för att stärka hjärtat och svalka ett överhettat, stressat sinne. I köket kan man använda rosenblad till saft, desserter, infusioner, till rosenlassi, bakverk eller rosenmarmelad.

Foto: Charlotte Gawell

Här får du några av mina bästa rosenrecept, till mat och till hudvård:

Rosenlassi:

Mixa naturell yoghurt med rosenblad, kardemumma, honung och vatten eller is. Servera! Mycket lugnande för ett överhettat sinne.

Enklaste rosenmarmeladen:

Ta ett par nävar färska rosenblad. Hacka eller strimla dem grovt. Lägg dem i en torr ren glasburk. Rör ned honung och rör om till en marmeladaktig konsistens. Servera till exempel till en god bit ost eller istället för marmelad på en smörgås.

Rosensocker:

Mixa färska eller torkade rosenblad med socker. Använd sockret i sockerkaka, maräng eller varhelst du vill tillföra rosensmak.

Rosenkonfekt:

Rosor är gott till mandel, aprikos och choklad så jag blandade ihop alla de smakerna till ett typ nyttigt sommargodis.

10 dadlar

10 torkade aprikoser

1 dl kakaopulver

ca 2 dl mandelsmör

1 dl hackad mörk choklad (minst 75%)

½ dl rosenvatten

1 handfull färska, fint strimlade rosenblad

1 knivsudd äkta vaniljpulver

riven kokos

Kärna ur dadlarna och hacka dem fint. Hacka även aprikoserna. Lägg de torkade hackade frukterna i en skål och häll på rosenvattnet. Låt stå och dra en timme. Rör ner kakaopulvret och mandelsmöret. Om blandningen blir för lös så tillsätt mer kakao. Mixa med mixerstav om du vill ha en jämnare smet. Rör ner hackad choklad, vanilj och en del av de strimlade rosenbladen. Rulla smeten till små bollar. Strö ut den rivna kokosen på ett fat och blanda i resten av de strimlade rosenbladen. Rulla bollarna i kokosströet. Konfekten håller en vecka i kylskåp om man kan hålla sig från att äta den så länge. 


Berosat badsalt:

Blanda rosenblad och fint eller grovt havssalt i en skål. Häll upp allt i en torr ren burk och förslut med lock. Efter några dagar har saltet tagit smak av rosorna och du kan hälla en näve i badkaret för ett ljuvligare bad.

Ansiktsvatten:

Koka upp vatten, lägg en handfull rosenblad i en kanna och häll på det heta vattnet. Låt svalna. Sila bort blombladen och använd som ett svalkande, lugnande och sammandragande ansiktsvatten.

Stay lovely!

Lisen

Glöm inte att du kan beställa massageoljor för massörer, ekologiskt hårvax, ekologisk ansiktsolja och annat från Care Of Gerd!

 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden u7G5hm:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-08-02