Bada bastu - rena rama hälsokuren

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Bada bastu - rena rama hälsokuren

Bada bastu - rena rama hälsokuren

På gården har jag en vedeldad bastu. Den använder vi flitigt året om. Stress, slaggprodukter, ont i musklerna och till med ledsamhet tycks sippra ut från kroppen tillsammans med svettdropparna.
I bastun är vi alla lika och det är skönt att sitta där i värmen och filosofera, antingen ensam eller tillsammans med andra. Många bra tankar och idéer har kommit till mig där. Att bära vatten och ved till bastun och sen elda, blir i sig en liten ritual och förbereder kropp och sinne för vad som komma ska. å att det är skönt och avslappande att basta är ju ingen nyhet.

I vårt grannland Finland, bastubadandets mecka, lade man 2017 fram en forskningsstudie om bastubadandets hälsofördelar. Och det tycker jag är intressant, då man kan påvisa evidensbaserat material på något som så många anat och känt. I denna studie deltog 102 stycken män med en medelålder på 52 år. Deltagarna hade alla minst en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Man gjorde undersökningar på deltagarna före, direkt efter samt 30 minuter efter bastubadet.

Resultatet visade på att bastubad i 73 graders värme, under 30 minuter sänkte blodtrycket, blodkärlen uppvisade en större elasticitet, samt kroppstemperaturen ökade med 2 grader. Hjärtfrekvensen hos deltagarna ökade, som om de tränat ett medel- eller intensivpass. Så min lilla uppmaning är att basta mer. Gör det till din stund för avkoppling. Låt stress, oro och spända muskler mjukna och försvinna i bastuvärmen. En god vän till mig brukar alltid säga: ” Det är inte bara mina kläder jag lämnar utanför bastun utan också all stress och oro.” Och konstigt nog brukar det mesta gå att lösa så mycket enklare efter en stunds kontemplation i bastun.

Källa: Article: Published 21 December 2017 Acute effects of sauna bathing on cardiovascular function. Tanjaniina Laukkanen, Setor K.Kunutsor, Francesco Zaccardi, Earric Lee, Peter Willeit, Hassan Khan, Jari A.Laukkanen. Journal of Human Hypertensionvolume 32 pages 129-138

Anna-Lena Wiklund Rippert


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden L3jKvb:
Kommentarer:
Fortsätt »

Anna-Lena Wiklund Rippert är en av grundarna till C/O GERD. Jag är egenföretagare, mamma, dotter, vän, fru, syster o.s.v. Jag älskar kulturupplevelser av alla de slag: musik, film, konst, böcker, mat (ja jag räknar in det som en kulturupplevelse). Alla dessa saker tillför livet lycka och glädje, de är ett verktyg för att nå andra världar. Min familj och mina vänner är mig alla kära och mycket viktiga.Jag finner stor lycka, lugn och harmoni till kropp och själ av att promenera, jogga, yoga, styrketräna. Det är en stor gåva att ha en frisk och stark kropp. Jag är en nyfiken person och hoppas få behålla den nyfikenheten så länge jag lever. För den har fört mig framåt, gjort att jag vågat prova på nya saker. Jag tror att det kan vara en viktig egenskap för en entreprenör.

Kontakt:

Mail:anna-lena@careofgerd.se

Publicerat: 2018-07-14
Storfavorit på kampanj - Unisex deodorant

Storfavorit på kampanj - Unisex deodorant

℅ Gerds Unisex deodorant har kommit att bli en riktigt storfavorit bland många som söker en effektiv och naturlig deodorant. Den feedback som vi får från er kunder är att det är en av få naturliga deodoranter som verkligen fungerar.
SOMMARENS UNDERBARA ERBJUDANDEN & KAMPANJER

SOMMARENS UNDERBARA ERBJUDANDEN & KAMPANJER

Vi har laddat upp med härligt somriga erbjudanden som vi vet att ni kommer att tycka om! Alla erbjudanden finns att köpa på careofgerd.se och hos de återförsäljare som tagit in kampanjerna. Ta hand om er och unna er en stund av egentid under sommaren 2020.
Tipsen från c/o Gerd Live - MANLIG HUDVÅRD

Tipsen från c/o Gerd Live - MANLIG HUDVÅRD

Manlig hud skiljer sig en hel del från kvinnlig hud. Som regel är den manliga huden ofta tjockare och innehåller mer kollagen, män har oftare en fetare hud och får därför mindre rynkor. Den manliga huden drabbas lättare av akne och orenheter vilket ställer andra krav på framför allt peeling och konsistens på krämer.