Bada bastu - rena rama hälsokuren

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Bada bastu - rena rama hälsokuren

Bada bastu - rena rama hälsokuren

På gården har jag en vedeldad bastu. Den använder vi flitigt året om. Stress, slaggprodukter, ont i musklerna och till med ledsamhet tycks sippra ut från kroppen tillsammans med svettdropparna.
I bastun är vi alla lika och det är skönt att sitta där i värmen och filosofera, antingen ensam eller tillsammans med andra. Många bra tankar och idéer har kommit till mig där. Att bära vatten och ved till bastun och sen elda, blir i sig en liten ritual och förbereder kropp och sinne för vad som komma ska. å att det är skönt och avslappande att basta är ju ingen nyhet.

I vårt grannland Finland, bastubadandets mecka, lade man 2017 fram en forskningsstudie om bastubadandets hälsofördelar. Och det tycker jag är intressant, då man kan påvisa evidensbaserat material på något som så många anat och känt. I denna studie deltog 102 stycken män med en medelålder på 52 år. Deltagarna hade alla minst en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Man gjorde undersökningar på deltagarna före, direkt efter samt 30 minuter efter bastubadet.

Resultatet visade på att bastubad i 73 graders värme, under 30 minuter sänkte blodtrycket, blodkärlen uppvisade en större elasticitet, samt kroppstemperaturen ökade med 2 grader. Hjärtfrekvensen hos deltagarna ökade, som om de tränat ett medel- eller intensivpass. Så min lilla uppmaning är att basta mer. Gör det till din stund för avkoppling. Låt stress, oro och spända muskler mjukna och försvinna i bastuvärmen. En god vän till mig brukar alltid säga: ” Det är inte bara mina kläder jag lämnar utanför bastun utan också all stress och oro.” Och konstigt nog brukar det mesta gå att lösa så mycket enklare efter en stunds kontemplation i bastun.

Källa: Article: Published 21 December 2017 Acute effects of sauna bathing on cardiovascular function. Tanjaniina Laukkanen, Setor K.Kunutsor, Francesco Zaccardi, Earric Lee, Peter Willeit, Hassan Khan, Jari A.Laukkanen. Journal of Human Hypertensionvolume 32 pages 129-138

Anna-Lena Wiklund Rippert


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden hQzdG2:
Kommentarer:
Fortsätt »

Anna-Lena Wiklund Rippert är en av grundarna till C/O GERD. Jag är egenföretagare, mamma, dotter, vän, fru, syster o.s.v. Jag älskar kulturupplevelser av alla de slag: musik, film, konst, böcker, mat (ja jag räknar in det som en kulturupplevelse). Alla dessa saker tillför livet lycka och glädje, de är ett verktyg för att nå andra världar. Min familj och mina vänner är mig alla kära och mycket viktiga.Jag finner stor lycka, lugn och harmoni till kropp och själ av att promenera, jogga, yoga, styrketräna. Det är en stor gåva att ha en frisk och stark kropp. Jag är en nyfiken person och hoppas få behålla den nyfikenheten så länge jag lever. För den har fört mig framåt, gjort att jag vågat prova på nya saker. Jag tror att det kan vara en viktig egenskap för en entreprenör.

Kontakt:

Mail:anna-lena@careofgerd.se

Publicerat: 2018-07-14
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!