Bada bastu - rena rama hälsokuren

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Bada bastu - rena rama hälsokuren

Bada bastu - rena rama hälsokuren

På gården har jag en vedeldad bastu. Den använder vi flitigt året om. Stress, slaggprodukter, ont i musklerna och till med ledsamhet tycks sippra ut från kroppen tillsammans med svettdropparna.
I bastun är vi alla lika och det är skönt att sitta där i värmen och filosofera, antingen ensam eller tillsammans med andra. Många bra tankar och idéer har kommit till mig där. Att bära vatten och ved till bastun och sen elda, blir i sig en liten ritual och förbereder kropp och sinne för vad som komma ska. å att det är skönt och avslappande att basta är ju ingen nyhet.

I vårt grannland Finland, bastubadandets mecka, lade man 2017 fram en forskningsstudie om bastubadandets hälsofördelar. Och det tycker jag är intressant, då man kan påvisa evidensbaserat material på något som så många anat och känt. I denna studie deltog 102 stycken män med en medelålder på 52 år. Deltagarna hade alla minst en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Man gjorde undersökningar på deltagarna före, direkt efter samt 30 minuter efter bastubadet.

Resultatet visade på att bastubad i 73 graders värme, under 30 minuter sänkte blodtrycket, blodkärlen uppvisade en större elasticitet, samt kroppstemperaturen ökade med 2 grader. Hjärtfrekvensen hos deltagarna ökade, som om de tränat ett medel- eller intensivpass. Så min lilla uppmaning är att basta mer. Gör det till din stund för avkoppling. Låt stress, oro och spända muskler mjukna och försvinna i bastuvärmen. En god vän till mig brukar alltid säga: ” Det är inte bara mina kläder jag lämnar utanför bastun utan också all stress och oro.” Och konstigt nog brukar det mesta gå att lösa så mycket enklare efter en stunds kontemplation i bastun.

Källa: Article: Published 21 December 2017 Acute effects of sauna bathing on cardiovascular function. Tanjaniina Laukkanen, Setor K.Kunutsor, Francesco Zaccardi, Earric Lee, Peter Willeit, Hassan Khan, Jari A.Laukkanen. Journal of Human Hypertensionvolume 32 pages 129-138

Anna-Lena Wiklund Rippert


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden G9bune:
Kommentarer:
Fortsätt »

Anna-Lena Wiklund Rippert är en av grundarna till C/O GERD. Jag är egenföretagare, mamma, dotter, vän, fru, syster o.s.v. Jag älskar kulturupplevelser av alla de slag: musik, film, konst, böcker, mat (ja jag räknar in det som en kulturupplevelse). Alla dessa saker tillför livet lycka och glädje, de är ett verktyg för att nå andra världar. Min familj och mina vänner är mig alla kära och mycket viktiga.Jag finner stor lycka, lugn och harmoni till kropp och själ av att promenera, jogga, yoga, styrketräna. Det är en stor gåva att ha en frisk och stark kropp. Jag är en nyfiken person och hoppas få behålla den nyfikenheten så länge jag lever. För den har fört mig framåt, gjort att jag vågat prova på nya saker. Jag tror att det kan vara en viktig egenskap för en entreprenör.

Kontakt:

Mail:anna-lena@careofgerd.se

Publicerat: 2018-07-14
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.