Skogsbada

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Skogsbada

Skogsbada

Har du naturbrist? Då kan Skogsbad vara lösningen, eller Shinrin yoku som det heter på japanska.
Skogsbad är en terapiform som utvecklades i Japan på 80-talet när stressen skördade många offer i japanska storstäder och läkarna stod handfallna. Tills någon kom på att stressen berodde på (förutom för mycket jobb) naturbrist! Naturen är ju den miljö våra kroppar är anpassade till och där fungerar vi som bäst. Som lösning på problemet anlades särskilda terapiparker anpassade för Skogsbad – behandlingen går ut att man tillsammans med en guide går ut i skogen och utför speciellt utformade övningar med fokus på att vistas i naturen och ta in den med alla sinnen vidöppna. Forskning visar att när vi vistas i naturen sjunker nivåerna av stresshormoner, humöret förbättras och immunförsvaret stärks. Tid i naturen förbättrar också vår mentala förmåga och kreativitet. Skogsbada kan man göra i alla möjliga naturliga miljöer, men blandskog, det vill säga där det finns både löv- och barrträd är bäst. Finns det någon typ av vatten, en stig som är lätt att gå på och tystnad (frånvaro av ljud som trafik, flygplan eller byggarbeten till exempel). Gärna närhet till vatten.

Om det finns sittplatser som bänkar, stenar eller stockar är det bra. Är det en vanlig stadspark som är din närmsta gröna miljö, ja då är det bra det med. Välj en plats nära dig så att du kan komma hit året runt. Idag finns 12 474 skyddade naturområden i Sverige, så gott om plats för skogsbad har vi! Skogsterapi är tänkt att ge utövaren en paus, stunder av stillhet, ett baravarande utan krav på prestation på någonting. Är du nyfiken på att prova? Det finns mycket information på nätet, här till exempel www.shinrin-yokusweden.se Inga förkunskaper krävs, inga meriter eller specialkompetenser. Det räcker att bara vara du. Ett tips är att lämna mobilen hemma eller åtminstone ställa den på flygplansläge så inte tekniken står mellan dina sinnen och naturen.

Här är förslag på en övning du kan göra själv: Välj en plats där du känner dig lugn och trygg, lägg fokus på din fysiska upplevelse, som den är, utan krav på att du ska känna något särskilt.

– Gå sakta och bara en kort sträcka. Det handlar om att vara här snarare än att komma dit. - Om du kommer på dig själv med att gå fort eller vilja passa på att få motion så stanna upp. Ta några andetag innan du fortsätter i sakta mak.

- Var närvarande med öppet sinne. Lämna kraven på prestation hemma. Börja med den här enkla men svåra övningen: att sitta still är en av de bästa metoderna att få kontakt med naturen, stödja läkekraften och att fördjupa relationen till med naturen. Ju längre man sitter på en plats, desto mer ser man. Det kan ta en kvart innan man plötsligt upptäcker att det växer små blommor rakt framför dig, att se hur vinden får gräset att böja sig, hur myror kilar fram och tillbaka eller en fågel som sitter stilla på en gren. Låt saker och ting uppenbara sig för dig när det passar dem. Om du känner dig stressad, stanna och fokusera din uppmärksamhet på något nära dig, och iaktta hur det rör sig. 20 minuter är en bra tid för den här övningen.

Sommaren är här, naturen är vaken, vilken perfekt tid att ge sig ut i skogen och sitta på en stubbe och bara glo!

Sköt om dig,

Lisen


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden yAM3VC:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-06-21
Piggapodden - c/o Gerd om kraften i de norrländska superbären

Piggapodden - c/o Gerd om kraften i de norrländska superbären

c/o Gerd har många duktiga återförsäljare runt om i landet - i Jönköpingstrakten hittar vi Katarina som driver Piggabutiken som både fysiska butiker och online. Tillsammans med sitt team leverera de service på hög nivå! En av c/o Gerds grundare, Johan, besökte deras podd, Piggapodden och här kommer avsnitt 9.
Jokkmokks vintermarknad våra event!

Jokkmokks vintermarknad våra event!

4 - 8 Februari går Jokkmokks vintermarknad av stapeln. Som vanligt har vi en rad olika event och händelser som sker på Skönhetsfabriken. Vi känner hur det så kända marknadspirret börjar ge sig tillkänna i våra kroppar!
Ta höjd för 2020 - Haka med c/o Gerd på en springutmaning!

Ta höjd för 2020 - Haka med c/o Gerd på en springutmaning!

Vi får det matat till oss, om och om igen och forskarna är eniga! Att röra på sig är essentiellt för psykisk och fysisk hälsa. Det finns inget som inte blir bättre med rörelseglädje och träning! Men, ibland kan man behöva en motivation för att komma igång, för att ta steget, för att bara så att säga, gört!