STÄDIVER - 11 tips på giftfri städning

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
STÄDIVER - 11 tips på giftfri städning

STÄDIVER - 11 tips på giftfri städning

Förra veckan så tog mina städprylar slut som jag fått av ett företag som vi ställde ut på en mässa med. Det är ofta så att när mässan är slut ger vi varandra produkter så man får testa på. Under snart tre års tid har jag fixat hemmet med de franska märkets ekologiska rengöringsprodukter som är kanonbra, säljs dock ej här i Sverige.
Väl hemma från affären så började jag kolla vad jag slentriantmässigt stoppat ned i varukorgen, jag blev minst sagt oimponerad av mig själv! För att vara en man som gillar att leva medvetet och göra medvetna val så hade jag inte gjort så medvetna val här. I c/o Gerd avsnitt 23 så utmanar jag Anna-Lena att ta och kolla över möjlgheterna om vi inte kan ta fram en liten ren rengöringslinje. Fram till det så googlade jag fram gamla härliga tips på vad man kan göra för att slippa giftstädprylarna!

KÖKET

1. Gör ren spisen

Strö bakpulver på de smutsiga partierna runt plattorna. Häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölj med vatten.

  2. Gör rent kylskåpet

Tvätta ur kylskåpet med ljummet vatten och exempelvis vår Hand Soap. Glöm inte avfrostningshålet som i värsta fall är igentäppt. Rensa det i så fall med hjälp av en bomullspinne, piprensare eller dylikt. Om du har mögelproblem eller problem med dålig lukt –  torka efter med 3-procentig ättiksyralösning (1/2 dl 24 % ättiksyra + 3,5 dl vatten).

  3. Gör rent mikrovågsugnen

Saften från en citron blandas med vatten i en skål och ställs in i mikrovågsugnen. Kör på full effekt några minuter och den ingrodda smutsen löses upp och går att torka bort med en trasa.

  4. Gör rent diskbänken

Blanda hälften ättika och hälften vatten i en blomspruta. Spruta på och låt verka en stund. Torka sedan av med hushållspapper och resultatet blir skinande rent! (Eftertorka med Body Shower Rosemary så får du lite doft om det är viktigt)

  5. Ränder i te- och kaffekoppar

 Häll kokhett vatten i koppen. Rör ner en sked bakpulver. Det kommer fräsa till. Använd diskborste eller disksvamp och borsta bort beläggningarna. Skinande rent!

    BADRUM

6. Stopp i avloppet

Blanda 1dl vatten och 1dl bakpulver, häll i avloppet, vänta en kvart och spola med varmt vatten.

  7. Kalkavlagringar

Såna tar man bort genom att gnida citron mot ytan, på diskbänk eller badrum. Vänta några minuter och torka bort med trasa. Är det fula avlagringar i toaletten – häll på ett par matskedar bakpulver, låt verka ett tag och skrubba sen rent.

  ALLMÄNNA STÄDTIPS

8. Använd bikarbonat på unkna tyger & mattor

I stället för att använda giftiga kemikalier, strö bikarbonat över soffan, eller heltäckningsmattan för att ta bort lukten. Borsta runt en liten stund, låt verka några minuter och dammsug bort bikarbonatet! Detta tips har den trevliga biverkningen att det även tar bort lukten i dammsugaren.

  9. Rengör fönstren med vinäger

Blanda 2 teskedar vinäger med drygt en deciliter varmt vatten i en sprayflaska. Spraya och torka av för att bli av med fingeravtryck och fett. Kom ihåg att använda en tygtrasa som kan tvättas och återanvändas.

  10. Gör en allrengörare med naturliga ingredienser

Tea tree-olja och citronjuice har båda antibakteriella egenskaper. Gör en bra allrengörare genom att blanda 10 droppar citronjuice (eller citronskal som blivit över vid matlagning) med 20 droppar tea tree-olja i 1 deciliter vatten. Detta fungerar perfekt vid rengöring av kakel, köksytor och golv. Om du vill att det skall dofta extra gott kan du blanda i lite lavendeldroppar.

  11. Gör ett "hopkok" som sprider god doft

Många luftfräschare innehåller ftalater, vilket inte är bra för hälsan. Vill du ha en mer naturlig god-lukt-upplevelse kan du lägga dina favoritörter och frukter i en kastrull med vatten och koka upp. Prova till exempel vaniljstång eller kanel och apelsinskal eller kryddnejlika och äppelbitar. Du kan också tillsätta några droppar essentiell olja.

 

  Johan Wiklund


#1
Sofi
Härligt inlägg. Tycker du ska ta en titt på Västerbotten såpas hemsida och blogg. Sååå mycket härliga städ och rengörings tips. Känns som inlandet är där idéerna får växa naturligt och bra <3
2018-06-04 @ 00:57:40
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »

Johan Wiklund Det är jag som är en av grundarna till c/o Gerd. Min passion i livet är att försöka leva så nära mig själv som möjligt är. En av de stora anledningarna till att jag var med och grundade c/o Gerd var min övertygelse om att vi på riktigt kan inspirera andra till att göra lite bättre val.

Här kommer jag skriva om mina topp-5 intressen i livet. Hälsa, personlig utveckling, relationer, entreprenörskap samt naturlig skönhet. Jag är frisör, make up artist och ekonom vilket har kommit att vara en perfekt kombination i vår resa med c/o Gerd.

Kontakt:
Instagram @johan.wiklund
Linked in: Johan Wiklund
Mail: johan@careofgerd.se

Publicerat: 2018-06-03
Lökigt värre

Lökigt värre

Lök är en fantastisk grönsak. Den ger djup och smak åt alla sorters mat, den är god rå, kokt, stekt, bakad, picklad eller syrad. Billig är den också. I mitt kök är en maträtt inte komplett utan någon form av lök. Rå lök är jag och många andra känslig för, tillagad är den mer lättsmält.
GE DINA HÄNDER LITE KÄRLEK

GE DINA HÄNDER LITE KÄRLEK

Har ni tänkt på hur mycket vi använder våra händer – DAGLIGEN! Vi utsätter dom för både det ena och det andra under en hel dag. Det är sålunda inte alls underligt att vi blir torra och fnasiga om våra stackars händer emellanåt. Så därför är det viktigt att smörja dem dagligen för att de ska hålla sig mjuka, hela och fina.
Månadens gåva januari

Månadens gåva januari

Månadens gåva får alla som handlar c/o Gerd produkter för 500 kr eller mer från oss eller de återförsäljare som har tagit in kampanjen.
Resetips

Resetips

Talesättet ”att läsa är att resa” håller jag med om på alla sätt. Jag är bokslukare och suger girigt i mig de ord och meningar som fantastiska författare världen över komponerat.