Bubbligt pyssel
I kylskåpet trängs flaskor med nässelsoda, kamomillsoda, gransoda och tallsoda som jag roar mig med att testa i olika dryckeskombinationer. Att göra sin egen soda kultur är mycket enklare än jag hade anat, så därför vill jag dela med mig av receptet till er, så kan ni ha lika roligt som jag tills värmen kommer. Har du inte torkade vilda örter hemma går det jättebra att använda till exempel timjan, rosmarin, mynta eller djupfrysta bär.
Ofta används en bakteriekultur som kallas ”gingerbug”, som görs på ingefära och socker som man matar varje dag, ungefär som en surdeg. Den naturliga fermenteringen bildar välgörande bakterier som kroppen gillar. Sockret förbrukas under fermenteringen. Jag byter ut ingefäran mot maskrosrot, det går lika bra. Ok. Såhär gör du, 10 steg till den perfekta sodakulturen:
1.Gå in på nätet och beställ torkad maskrosrot.
2.Koka upp 5 dl vatten och låt det svalna.
3.Rengör en tom glasburk med kokande hett vatten.
4.Häll det kokade, avsvalnade vattnet i glasburken
5.Tillsätt 1 msk maskrosrot och 1 msk socker (råsocker går bra men honung funkar inte)
6.Täck burken med ett glest tyg fäst med gummisnodd så drycken kan andas.
7.Ställ burken på en varm plats, till exempel ovanpå ett kylskåp eller nära spisen.
8.Mata sodakulturen en gång om dagen med 1 tsk maskrosrot och 1 tsk socker.
9.Rör om två gånger per dag, gärna med en träpinne eller liknande (ej metall)
10.När kulturen börjar bubbla och fräsa är den aktiverad och färdig att användas. Det tar cirka 3-5 dagar.
Den färdiga aktiva kulturen håller du den vid liv genom att fortsätta mata och röra om i den dagligen. Vill du stanna upp den och använda vid senare tillfälle – ställ in den i kylskåp med lock och mata en bara en gång i veckan. När du vill aktivera den tar du ut den, ställer den varmt och börjar mata den igen.
Nu kan du börja skapa. Låt oss säga att du ska göra en timjansoda. Koka upp 1 liter vatten, tillsätt 2 msk torkad timjan eller en knippe färsk. Låt sjuda under lock 5 minuter. Sila bort timjan, tillsätt 1 dl socker och rör om tills sockret smält. Låt svalna. Fyll en ren PET-flaska till 2/3 med timjanavkoket (inte glasflaska - vätskan kommer expandera och du vill undvika explosion). Tillsätt 1msk silad sodakultur. Sätt på lock och låt flaskan stå i rumstemperatur ett par timmar, skaka om en gång. När det verkar ha blivit ett ”tryck” i flaskan har fermenteringen börjat och du kan ställa flaskan i kylskåpet. Blanda sodan med kolsyrat vatten eller blanda ned den i en cocktail. För alla er som liksom jag inte vill dricka alkohol i tid och otid är det här en bra smaksättare i alkoholfria drycker.
Sköt om dig!
Lisen Sundgren
Psst… Vi vill tipsa om naturlig deo, ekologisk ansiktskräm, ekologiskt serum och annat från Care Of Gerd!