Att värma sig i vintern

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Att värma sig i vintern

Att värma sig i vintern

Här om året lånade jag ut min bil till gäster från Kalifornien, min koppling till dem är att jag träffade familjen när jag arbetade i samevistet på Skansen för snart tio år sedan. Deras förfäder är utvandrade samer och det har räckt för att förena oss. Jag har besökt dem i USA, nu var det deras tur att komma hit. Jag instruerade dem om vägen mot Kvikkjokk, där skulle de kunna få se både älg, ren och säkert några fler av skogens vinterklädda djur.

Bilen stod vid motorvärmarstolpen, den var en av många uppradade bilar som kopplats till en stolpe denna kalla dag då termometern visade rejält med minusgrader. Min amerikanske vän imponerades stort av att alla här i norr hade elbilar, vilket gav mig bryderi tills jag förstod att det han missuppfattat motorvärmarstolparnas funktion. Allt behöver värmas i vintern, bilar såväl som människor och djur och det är just det jag vill uppehålla mig vid. Jag är en frusen själ som alltid är inpackad i kläder, jag sover helst under dubbla täcken med en filt närmast kroppen och köper för stora skor för att få plats med en extra ullsula i dem. Jag har borrat bergvärme till huset och eldar i kakelugnen, varje kväll stoppar jag in mina hemsydda värmekuddar under barnens täcken trots att de försäkrar mig om att det vare sig har kalla fingrar eller tår. När jag var liten brukade mormor säga att jag var kall som en groda. Mormor var uppväxt som nomad när samer ännu bodde i kåtor, hon har berättat för mig hur de värmde stenar vid elden och packade in i barnens bäddar.

Uppvärmning är en konst som kan göras på olika sätt, utifrån och in eller inifrån och ut. Inget värmer så gott som en kraftfull rykande buljong när man arbetar utomhus. Jag har lagt märke till en internationell trend med buljong-barer, hos oss samer har buljong en lång tradition och är en naturlig del av köttkoket som allt som oftast står på spisen. Buljong ångar och sprider skön värme och kraft i kroppen. Ett bra fysiskt knep som en äldre same lärt mig mot kalla fingrar är spänna armarna rakt nedåt, spreta händer och fingrar utåt samtidigt som man pumpar armarna upp och ned länge. Då känner man hur värmen sprider sig. En annan värme för kropp och själ är så klart en sprakande brasa, ett renskinn att sitta på, och har man dessutom gott sällskap är man lyckligt lottad.

Ute sover djuren för att göra av med så lite energi som möjligt. Renens päls har ihåliga strån som isolerar ovanligt bra och ger flytkraft i vatten, den har en värmeväxlare i nosen till skydd mot den kalla luften. Precis som andra djur använder renen snön för att hålla kvar sin värme nära kroppen, så länge det finns mjuk snö att sjunka ned i är det sällan något problem. Benen och klövarna är desss mest utsatta kroppsdelar, att hålla renar i hage under lång tid kan bli ett problem då snön trampas hård, de behöver hela tiden finna en ny plats med orörd snö. Hur värmer du dig bäst?

Victoria Harnesk

Psst… Vi vill bara tipsa om ekologisk hudkräm, ekologiskt shampoo, ekologiska hårprodukter och annat från Care Of Gerd!

 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden qwPep5:
Kommentarer:
Fortsätt »

Victoria Harnesk Victoria har växt upp i en renskötarfamilj i den lilla byn Porjus strax norr om Jokkmokk. Här skriver hon om livsstilen norr om Polcirkeln ur ett personligt samiskt perspektiv. Hon brinner sin familj, för samisk kultur och interkulturell kommunikation (krångligt begrepp som betyder att olika kulturer vill förstå varandra).

Victoria är författare till den mångfaldigt prisade matboken ?Smak på Sápmi?, hon är en av kvinnorna bakom Jokkmokkspodden, årets kultur- och Hövensstipendiat i Jokkmokk 2017 och invigningstalare vid årets upplaga av Jokkmokks julmarknad. På julafton och nyårsafton deltog Victoria i programmet Jul i Sápmi, P1.

Kontakt:
Instagram @victoriaharneskforetag
Facebook: victoriasbudskap
Mail: vharnesk@gmail.com

Publicerat: 2018-01-15