Att värma sig i vintern
Bilen stod vid motorvärmarstolpen, den var en av många uppradade bilar som kopplats till en stolpe denna kalla dag då termometern visade rejält med minusgrader. Min amerikanske vän imponerades stort av att alla här i norr hade elbilar, vilket gav mig bryderi tills jag förstod att det han missuppfattat motorvärmarstolparnas funktion. Allt behöver värmas i vintern, bilar såväl som människor och djur och det är just det jag vill uppehålla mig vid. Jag är en frusen själ som alltid är inpackad i kläder, jag sover helst under dubbla täcken med en filt närmast kroppen och köper för stora skor för att få plats med en extra ullsula i dem. Jag har borrat bergvärme till huset och eldar i kakelugnen, varje kväll stoppar jag in mina hemsydda värmekuddar under barnens täcken trots att de försäkrar mig om att det vare sig har kalla fingrar eller tår. När jag var liten brukade mormor säga att jag var kall som en groda. Mormor var uppväxt som nomad när samer ännu bodde i kåtor, hon har berättat för mig hur de värmde stenar vid elden och packade in i barnens bäddar.
Uppvärmning är en konst som kan göras på olika sätt, utifrån och in eller inifrån och ut. Inget värmer så gott som en kraftfull rykande buljong när man arbetar utomhus. Jag har lagt märke till en internationell trend med buljong-barer, hos oss samer har buljong en lång tradition och är en naturlig del av köttkoket som allt som oftast står på spisen. Buljong ångar och sprider skön värme och kraft i kroppen. Ett bra fysiskt knep som en äldre same lärt mig mot kalla fingrar är spänna armarna rakt nedåt, spreta händer och fingrar utåt samtidigt som man pumpar armarna upp och ned länge. Då känner man hur värmen sprider sig. En annan värme för kropp och själ är så klart en sprakande brasa, ett renskinn att sitta på, och har man dessutom gott sällskap är man lyckligt lottad.
Ute sover djuren för att göra av med så lite energi som möjligt. Renens päls har ihåliga strån som isolerar ovanligt bra och ger flytkraft i vatten, den har en värmeväxlare i nosen till skydd mot den kalla luften. Precis som andra djur använder renen snön för att hålla kvar sin värme nära kroppen, så länge det finns mjuk snö att sjunka ned i är det sällan något problem. Benen och klövarna är desss mest utsatta kroppsdelar, att hålla renar i hage under lång tid kan bli ett problem då snön trampas hård, de behöver hela tiden finna en ny plats med orörd snö. Hur värmer du dig bäst?
Victoria Harnesk
Psst… Vi vill bara tipsa om ekologisk hudkräm, ekologiskt shampoo, ekologiska hårprodukter och annat från Care Of Gerd!