Tid för rabarber
Fibrerna i rabarberstjälkarna sägs ha en positiv effekt på matsmältningen. Förr torkades och maldes därför stjälkarna till pulver mot förstoppning. Rabarber är också rika på vitaminer och mineraler som har antiinflammatoriska egenskaper, och antioxidanter, som är renande och avgiftande. Rabarber sägs även vara bra för den som har sköldkörtelproblem.
Visste du att ...
- Rabarber har odlats i Sverige sedan 1600-talet.
- Den vanligaste sorten i Sverige heter Viktoria och har gröna stjälkar med rosaröda inslag, men det finns över hundra sorter.
- Rabarber går bra att skära ner i bitar och frysa in. Skördad rabarber håller sig fräsch i kylskåp i ungefär en vecka.
- Bladen är giftiga. Rabarberbladen innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna.
- Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter.
- Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Längre in på säsongen blir fibrerna grövre och smaken träigare.