Surt gör magen glad!
Efter surdeg kommer syrade grönsaker! Att pickla, syra eller lägga in grönsaker har återigen blivit populärt.
Konserveringsmetoden kallas även fermentering eller mjölksyrajäsning eftersom mjölksyrabakterier på grönsakerna omvandlar, fermenterar, kolhydrater till bland annat mjölksyra som i sin tur gör det blir syrligt.
Syrade grönsaker kräver inga avancerade maskiner, bara tid att mogna och fermenteringen gör att de blir konserverade och aromatiska, som är snälla mot magen. De flesta grönsaker går att fermentera, men de vanligaste är lök, vitkål, rödbetor, blomkål, morötter, gurka, paprika och rädisor.
I och med att metoden är konserverande så gör det att livsmedlet som syrats inte bryts ned, förstörs och blir dåligt i den takt det annars skulle ha blivit det. Att syra grönsaker är bra av flera olika anledningar. När man äter syrade grönsaker så förses tarmen med levande bakteriekultur som den mår bra av och som kan påverka immunsystemet. Syrningsprocessen gör även att vitamin C bevaras i grönsakerna och att upptaget av järn i måltiden kan blir bättre. Gör magen glad och passa på att lägga in olika grönsaker nu när det är säsong så har du på lager hela vintern.