Lyxig primör
Ramslök är supergott och en riktig vårprimör. Ren och skär lyx, som dessutom är helt gratis.
Ramslök smakar som en blandning mellan gräslök och vitlök och passar som den är i sallader, kryddsmör, såser, soppor och marinader.
Du hittar den lättast i Skåne, på Öland och Gotland, men den växer hela vägen upp till Uppland. Växten påminner om liljekonvaljen, men den ska du inte äta då den är giftig! Om du är tveksam, gnugga lite på bladen, de ska ha en svag doft av vitlök. Det är fritt att plocka ramslök enligt allemansrätten, men på många håll är den fredad eftersom den växer på naturskyddade områden där särskilda regler gäller.
Har du tur och hittar mycket ramslök kan du prova att mixa ihop en god pesto. Såå gott att servera till exempel som ett tilltugg på crostinis, på pastan eller pizzan, till grillat, ugnsrostade rotsaker eller på laxen i ugnen.
Ramslökspesto:
100 g ramslök
500 g cashewnötter (eller mandlar)
5 dl olivolja (eller mer)
300 g parmesanost (eller västerbottensost)
Mixa alla ingredienser till en grovkornig röra, smaka av med salt.
Du hittar den lättast i Skåne, på Öland och Gotland, men den växer hela vägen upp till Uppland. Växten påminner om liljekonvaljen, men den ska du inte äta då den är giftig! Om du är tveksam, gnugga lite på bladen, de ska ha en svag doft av vitlök. Det är fritt att plocka ramslök enligt allemansrätten, men på många håll är den fredad eftersom den växer på naturskyddade områden där särskilda regler gäller.
Har du tur och hittar mycket ramslök kan du prova att mixa ihop en god pesto. Såå gott att servera till exempel som ett tilltugg på crostinis, på pastan eller pizzan, till grillat, ugnsrostade rotsaker eller på laxen i ugnen.
Ramslökspesto:
100 g ramslök
500 g cashewnötter (eller mandlar)
5 dl olivolja (eller mer)
300 g parmesanost (eller västerbottensost)
Mixa alla ingredienser till en grovkornig röra, smaka av med salt.