Tvätta rätt

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Tvätta rätt

Tvätta rätt

Spara både el och på vår miljö genom att tvätta rätt! Här är bästa tipsen.
Tvättmaskinen och torktumlaren är de stora energi- och miljöbovarna i våra hem. Här är de bästa tipsen för att spara energi, få kläderna att hålla längre och värna om miljön. Även små förändringar i hur man tvättar kan ge stor inverkan på elräkningen.

🔹 Kontrollera vilken energiklass din tvättmaskin har. Energiklassen anger så mycket el förbrukar maskinen. Anges från A-G där A är effektivast.

🔹 Det kostar mer att torka kläderna än att tvätta dem. Kläder torkar snabbt om du använder maskinens centrifugeringsprogram. Utnyttja centrifugal-kraften när du tvättar. En tvättmaskin med högt varvtal på centrifugeringen gör att tvätten torkar snabbare och det drar mindre el än en torktumlare. Att hänga tvätten istället för att torktumla den kan sparar mycket elförbrukning.

🔹 Skippa förtvätten. Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir blötlagd även utan förtvätt. Bara om kläderna är hårt smutsade kan de behöva förtvätt.

🔹 Dosera mindre. Det finns inga miljövänliga tvättmedel, bara mer eller mindre vänliga. Dagens tvättmedel är effektiva och det behövs inte mycket. Tvättmedelsrester sliter dessutom på kläderna och orsakar allergier.

🔹 Använd inte sköljmedel i onödan. Sköljmedel kan vara bra till syntetmaterial. Till övrig tvätt är det i princip onödigt. Använd inte sköljmedel till mikrofiber, det täpper igen de små hålen som låter tyget andas.

🔹 Köp helst inte kläder som inte klarar 40 grader, särskilt inte barnkläder. Temperaturen på ditt tvättprogram påverkar energianvändningen mycket. Lägre temperatur sparar ström. Underkläder och lakan ska dock tvättas i 60 grader, annars räcker oftast 40 grader.

🔹 Kör inte halvtomma maskiner. Försök tvätta så mycket det går varje gång för att slippa tvätta flera maskiner.

🔹 Vädra istället för att tvätta eller gnugga bort vissa fläckar från kläderna, då sparar du mycket ström. Ull luktar mindre än bomulls- och syntetkläder och klarar sig oftare bra med enbart vädring.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden X54KZZ:
Kommentarer:
Fortsätt »

c/o Gerd Magazine trendar c/o Gerd magazine håller koll på trender inom hållbar skönhet, mode, entreprenörskap, personlig utveckling och mat. Att skapa nya produkter gör att vi alltid måste ha ett öga mot omvärlden för att se vad som kommer, vad är på gång och vad är trend eller bara en dagslända. Här skriver vi om spännande nyheter

Kontakt:
Instagram @careofgerd

Mail:kundservice@careofgerd.se

Publicerat: 2023-03-22
Vad är lycka?

Vad är lycka?

Att få sitta och meditera med en kopp kaffe i handen på en bergklack eller stubbe i skogen slår det mesta.
Ida Kjos favoriter!

Ida Kjos favoriter!

När vi går från höst till vinter så behöver vi tänka till om vilka produkter vi använder. I Norden blir huden lätt fuktfattig varpå man lätt kan uppleva att huden blir torr och fnasig. Här visar Ida Kjos hennes favoriter för att möta vintern med en hud i balans.