Ätbara blommor
🌼 TUSENSKÖNA. Vackra att toppa sallad och bakverk med.
🌼 VIOL. Violen växer vilt och både blommorna och bladen är ätbara.
🌼 MASKROS. Späda maskrosblad är goda i sallad. Av blommorna kan du göra både saft och te.
🌼 GRÄSLÖKSBLOMMA. Med sina lila små bollar de en härlig färgklick på förrätten eller i salladen. Blommorna smakar som gräslöken men lite mildare och sötare.
🌼 RÖDKLÖVER. I teet, salladen eller dekorera mat och efterrätter.
🌼 LAVENDEL. Passar bra till söta saker. Använd dem med fördel i kaksmeten eller till att smaksätta socker med.
🌼 GURKÖRT. Liten, blå, stjärnformad blomma som med sin svaga smak av gurka gör sig bra i t ex sallader och potatissallader.
🌼 KRASSE. En fantastiskt effektfull blomma att använda som dekoration till de flesta maträtter. Eller varför inte göra ett kryddsmör av den till det grillade?
🌼 FLÄDERBLOMMOR. Finns det något mer läskande än ett glas flädersaft en varm dag? Testa också att doppa blomklasarna i smet och fritera dem.
🌼 SYRÉN. Precis som med fläderblommorna kan du göra saft av dem, men passar även utmärkt till att dekorera bakverk och desserter med.
🌼 RINGBLOMMA. Hela växten går att äta men populärast är att använda kronbladen som färgstark dekoration i till exempel sallader eller i ett kryddsmör.
🌼 ROSOR. Utmärkt som dekoration och kronbladen går bra att äta så länge de inte är besprutade.
🌼 SOLROSOR. Koka blomknopparna och ät dem liknande en kronärtskocka. Dessutom är blombladen ätbara och fina att strössla över en sallad eller ett bakverk.
🌼 ZUCCHINIBLOMMOR. En riktig delikatess att fylla med färskost och kryddor och steka eller fritera.