De rosa myterna!
Myt nr 1. Det här med färgen:
Väldigt många av mina gäster kommer till mig och ber om ett ljust rosé…så ljust som möjligt gärna.
Detta gör mig nyfiken (eftersom färgen på ett rosévin inte har någonting med smaken att göra) så jag har börjat fråga mina gäster varför och genom denna lilla undersökning kommit fram till att de allra flesta tror att ett mörkare rosé är sötare. SÅ ÄR DET ALLTSÅ INTE! Färgen har med att göra vilken eller vilka druvor vinet är gjort på och hur länge druvskalen haft kontakt med musten. Denna process heter macerering och är exakt samma sak som när du brygger dig en kopp te. Ju längre tid vi lämnar tebladen i vattnet desto mörkare blir teet, eller hur? DÄREMOT kan färgen ibland avspegla smakintensitet (precis som med vårt te som vi just bryggde) men faktiskt inte alltid.
Det finns en hel del roséer som är gjorda på druvor med tjockt skal som har mycket färg i sig men som ändå är mycket lätta och friska i smaken.
Det här med sötman då?
Jo, för att inte bli allt för teknisk ska jag försöka förklara lite kort. Alla viner innehåller socker. Även riktigt torra viner har en mätbar restsötma (dvs gram socker per liter vin) även om den är väldigt låg. Hur vi UPPFATTAR sötma är en helt annan sak! Här blir vi nämligen påverkade av vinets andra egenskaper. Vi börjar med syran. Om vinet har en hög syra uppfattar vi sockerhalten som lägre och vice versa. Vi kan prova ett vin med uppåt 20-25g restsötma och uppfatta det som helt torrt om syran är tillräckligt hög!! Alkoholhalt påverkar också. Ett riktigt torrt vin (dvs restsötma under 2g) kan uppfattas som sötare om alkoholhalten är hög och syran låg.
Myt nr 2. Ljusa roséer är av högre kvalitet.
Färgen på ett vin, må det vara vitt, rosa, orange eller rött har INGENTING men kvalitén att göra! Punkt, slut, stjärnstopp!
Det som avgör kvalitet på ett vin är helt och hållet producenten. Kommer vinet från en bra producent som kan sitt hantverk från vingård till flaska så har vi en produkt med hög kvalitet i vår hand. OBS nu pratar jag inte om smak, smak är helt subjektivt och mycket personligt. Om vi tillexempel skulle jämföra med kläder så kan de flesta av oss ganska lätt urskilja ett gott och skickligt hantverk även om det är något vi aldrig skulle ta på oss.
Som slutord vill jag uppmana dig att våga!! Våga testa, våga utmana dig själv, våga fråga! Och våga prova något du inte provat förut!
Är du i Stockholm och vill prata vin så är du varmt välkommen till Dryck Vinbar vid Mariatorget!
Rosétips: Riedlin Spätburgunder rosé nr. 70395 beställningssortiment
En ljuvlig helt torr rosé med friska röda bär i doften, här hittar vi jordgubbar och syrliga körsbär samklang med en mjuk örtighet och krispig mineralitet.
Malin Axelsson
Och du! Glöm inte att du kan beställa deodorant utan aluminium, ekologiskt badsalt, ekologisk body lotion och annat från Care Of Gerd!