De rosa myterna!

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
De rosa myterna!

De rosa myterna!

Det är sommar och med sommaren sköljer rosévågen med full kraft in över vårt land.
Jag vill börja med att säga att jag tycker det är lite synd att många dricker rosé bara på sommaren. Många roséer är nämligen utmärkta matviner, mer förlåtande än både vitt och rött och passar därför mycket bra i kombination med många av de rätter som vi äter hela året.

Myt nr 1. Det här med färgen:

Väldigt många av mina gäster kommer till mig och ber om ett ljust rosé…så ljust som möjligt gärna.

Detta gör mig nyfiken (eftersom färgen på ett rosévin inte har någonting med smaken att göra) så jag har börjat fråga mina gäster varför och genom denna lilla undersökning kommit fram till att de allra flesta tror att ett mörkare rosé är sötare. SÅ ÄR DET ALLTSÅ INTE! Färgen har med att göra vilken eller vilka druvor vinet är gjort på och hur länge druvskalen haft kontakt med musten. Denna process heter macerering och är exakt samma sak som när du brygger dig en kopp te. Ju längre tid vi lämnar tebladen i vattnet desto mörkare blir teet, eller hur? DÄREMOT kan färgen ibland avspegla smakintensitet (precis som med vårt te som vi just bryggde) men faktiskt inte alltid.

Det finns en hel del roséer som är gjorda på druvor med tjockt skal som har mycket färg i sig men som ändå är mycket lätta och friska i smaken.

Det här med sötman då?

Jo, för att inte bli allt för teknisk ska jag försöka förklara lite kort. Alla viner innehåller socker. Även riktigt torra viner har en mätbar restsötma (dvs gram socker per liter vin) även om den är väldigt låg. Hur vi UPPFATTAR sötma är en helt annan sak! Här blir vi nämligen påverkade av vinets andra egenskaper. Vi börjar med syran. Om vinet har en hög syra uppfattar vi sockerhalten som lägre och vice versa. Vi kan prova ett vin med uppåt 20-25g restsötma och uppfatta det som helt torrt om syran är tillräckligt hög!! Alkoholhalt påverkar också. Ett riktigt torrt vin (dvs restsötma under 2g) kan uppfattas som sötare om alkoholhalten är hög och syran låg.

Myt nr 2. Ljusa roséer är av högre kvalitet.

Färgen på ett vin, må det vara vitt, rosa, orange eller rött har INGENTING men kvalitén att göra! Punkt, slut, stjärnstopp!

Det som avgör kvalitet på ett vin är helt och hållet producenten. Kommer vinet från en bra producent som kan sitt hantverk från vingård till flaska så har vi en produkt med hög kvalitet i vår hand. OBS nu pratar jag inte om smak, smak är helt subjektivt och mycket personligt. Om vi tillexempel skulle jämföra med kläder så kan de flesta av oss ganska lätt urskilja ett gott och skickligt hantverk även om det är något vi aldrig skulle ta på oss.

Som slutord vill jag uppmana dig att våga!! Våga testa, våga utmana dig själv, våga fråga! Och våga prova något du inte provat förut!

Är du i Stockholm och vill prata vin så är du varmt välkommen till Dryck Vinbar vid Mariatorget!

Rosétips: Riedlin Spätburgunder rosé nr. 70395 beställningssortiment

En ljuvlig helt torr rosé med friska röda bär i doften, här hittar vi jordgubbar och syrliga körsbär samklang med en mjuk örtighet och krispig mineralitet.

Malin Axelsson


#1
Alejandro
That is what Technique Actors call 'sense memory'.
2018-10-09 @ 23:03:59
#2
Lucretia
I studied in a few faculties for appearing.
2018-10-13 @ 21:52:38
#3
Jim
Great actors continue the training process.
2018-10-17 @ 16:41:26
#4
Roseanne
The mainstage comes after Appearing Lessons.
2018-10-22 @ 16:39:29
#5
ayaheneranih
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 15:29:54
#6
ujaedpixupig
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 15:52:58
#7
oyamatakigaz
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 16:29:16
#8
usaxaviixi
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 16:31:43
#9
oxilimibu
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 16:38:51
#10
avuqibo
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 16:58:05
#11
isewekimapil
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 17:01:50
#12
ibozseb
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 17:56:57
#13
eyozakac
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 17:59:27
#14
ujurofai
[url=http://doxycycline-cheapbuy.site/]doxycycline-cheapbuy.site.ankor[/url] onlinebuycytotec.site.ankor
2018-11-03 @ 18:06:51
#15
Kendrick
Licensed Financial Planner Board of Standards Inc.
2018-11-23 @ 06:38:50
#16
Carmine
Investments in most securities contain risks.
2018-11-23 @ 22:10:29
#17
Junior
With investing, your capital is at risk.
2018-11-24 @ 05:00:37
#18
Isiah
Investments in most securities involve dangers.
2018-11-24 @ 14:01:19
#19
Eulalia
Licensed Financial Planner Board of Requirements Inc.
2018-11-24 @ 19:56:09
#20
Berry
Investments in most securities contain dangers.
2018-11-25 @ 01:08:35
#21
Kandy
Investments in most securities involve risks.
2018-11-27 @ 13:11:36
#22
Kayleigh
Hi, yeah this paragraph is genuinely good and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks.
2018-12-03 @ 01:30:29
#23
Wesley
Hi there Dear, are you in fact visiting this web site on a regular basis, if so afterward you will without doubt get good experience.
2018-12-03 @ 13:08:33
#24
Murray
With investing, your capital is at risk.
2018-12-03 @ 17:40:18
#25
Theda
I do consider all of the concepts you have presented in your post. They're very convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for beginners. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.
2018-12-04 @ 21:15:02
#26
Latisha
Thanks for one's marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you happen to be a great author. I will always bookmark your blog and will come back down the road. I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice weekend!
2018-12-04 @ 23:07:36
#27
Uwe
Some are sufficiently small to be towed behind cars. Englewood Towing Service, 3940 S. Grove St. Engelwood, CO 80110, (303) 622-5617
2018-12-11 @ 20:31:10
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »

MALIN AXELSSON är Sommelier och restaurangchef på Dryck Vinbar vid Mariatorget på Söder i Stockholm. Jag andas lever och drömmer vin. Det är ett roligt men ibland krävande detektivarbete med många olika importörer och producenter inblandade för att alltid kunna presentera en spännande och dynamisk dryckeslista för våra gäster. Fråga mig inte vilket mitt favoritvin är... det skiftar alltefter humör, lust och framförallt vad äter jag till…?

Mat och dryck i kombination är det roligaste jag vet!Vem är jag? Jag är servitrisen som blev flygvärdinna som blev sommelier. Jag brinner för värdskap! Att ge god service handlar om så mycket mer än att ha kännedom om vad man har på menyn, det är att få människor att känna sig sedda. Att få någon att våga fråga något om vin utan att känna sig dum och att förklara och berätta om produkter på ett sätt som gör att någon blir nyfiken på att testa och kanske tillochmed utmana sig själv, då har jag lyckats! Mat har alltid varit och är ett centralt nav i mitt liv! Jag är dotter till två fantastiska amatörkockar, matlagning, att testa nya smaker och utforska nya gastronomier kom med modersmjölken! Jag har bott i Katalonien, i vindistriktet Priorat där jag drev en vinbar och såklart klappar mitt hjärta lite extra för Spaniens fantastiska viner.

Kontakt: malin@dryckvinbar.se Publicerat: 2018-07-10

Pang på rödbetan

Pang på rödbetan

PANG på rödbetan.Vad betyder det egentligen? Att man skjuter prick på en rödbeta? Pangar en smällare på den? Varför rödbeta och inte sellerirot? Frågorna radar upp sig när jag nu sitter och funderar på just rödbetor, som är dagens rot-och mat-i-säsong tema.
Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Det är lätt att göra rätt. Lev mer hållbart!

Med en duns föll den ner på hallgolvet, Naturskyddsföreningens ”guide till ett hållbart liv”. En bok jag sett fram emot att läsa och se, inte minst för att den är illustrerad av Nadia Nörbom och formgiven av Eva Wilson som båda gjorde min bok Vildvuxet så vacker som den blev
Barley water och klimatfunderingar

Barley water och klimatfunderingar

Korngryn, citron och honung är ingredienserna i en klassisk dryck som kallas Barley water. En dryck som avnjutits på många platser på vår runda planet, i årtusenden. Både som svalkande god dryck och för dess välgörande egenskaper.
Bli ett kålhuvud

Bli ett kålhuvud

Kalla mig gärna kålhuvud! Kål är nu i säsong jag frossar i kål. Kål är gott, nyttigt, hållbart och aldrig tråkigt. Grönkål må vara trendigt men vi är inte de första att uppskatta kål. I kinesisk poesi, diktad för över 2000 år sedan hyllas kålen. Romare och greker lovordade kål, odlade flera sorter och använde den även som medicin vid behandling av cancer, skumögdhet, magbesvär, melankoli och ledvärk.