De rosa myterna!

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
De rosa myterna!

De rosa myterna!

Det är sommar och med sommaren sköljer rosévågen med full kraft in över vårt land.
Jag vill börja med att säga att jag tycker det är lite synd att många dricker rosé bara på sommaren. Många roséer är nämligen utmärkta matviner, mer förlåtande än både vitt och rött och passar därför mycket bra i kombination med många av de rätter som vi äter hela året.

Myt nr 1. Det här med färgen:

Väldigt många av mina gäster kommer till mig och ber om ett ljust rosé…så ljust som möjligt gärna.

Detta gör mig nyfiken (eftersom färgen på ett rosévin inte har någonting med smaken att göra) så jag har börjat fråga mina gäster varför och genom denna lilla undersökning kommit fram till att de allra flesta tror att ett mörkare rosé är sötare. SÅ ÄR DET ALLTSÅ INTE! Färgen har med att göra vilken eller vilka druvor vinet är gjort på och hur länge druvskalen haft kontakt med musten. Denna process heter macerering och är exakt samma sak som när du brygger dig en kopp te. Ju längre tid vi lämnar tebladen i vattnet desto mörkare blir teet, eller hur? DÄREMOT kan färgen ibland avspegla smakintensitet (precis som med vårt te som vi just bryggde) men faktiskt inte alltid.

Det finns en hel del roséer som är gjorda på druvor med tjockt skal som har mycket färg i sig men som ändå är mycket lätta och friska i smaken.

Det här med sötman då?

Jo, för att inte bli allt för teknisk ska jag försöka förklara lite kort. Alla viner innehåller socker. Även riktigt torra viner har en mätbar restsötma (dvs gram socker per liter vin) även om den är väldigt låg. Hur vi UPPFATTAR sötma är en helt annan sak! Här blir vi nämligen påverkade av vinets andra egenskaper. Vi börjar med syran. Om vinet har en hög syra uppfattar vi sockerhalten som lägre och vice versa. Vi kan prova ett vin med uppåt 20-25g restsötma och uppfatta det som helt torrt om syran är tillräckligt hög!! Alkoholhalt påverkar också. Ett riktigt torrt vin (dvs restsötma under 2g) kan uppfattas som sötare om alkoholhalten är hög och syran låg.

Myt nr 2. Ljusa roséer är av högre kvalitet.

Färgen på ett vin, må det vara vitt, rosa, orange eller rött har INGENTING men kvalitén att göra! Punkt, slut, stjärnstopp!

Det som avgör kvalitet på ett vin är helt och hållet producenten. Kommer vinet från en bra producent som kan sitt hantverk från vingård till flaska så har vi en produkt med hög kvalitet i vår hand. OBS nu pratar jag inte om smak, smak är helt subjektivt och mycket personligt. Om vi tillexempel skulle jämföra med kläder så kan de flesta av oss ganska lätt urskilja ett gott och skickligt hantverk även om det är något vi aldrig skulle ta på oss.

Som slutord vill jag uppmana dig att våga!! Våga testa, våga utmana dig själv, våga fråga! Och våga prova något du inte provat förut!

Är du i Stockholm och vill prata vin så är du varmt välkommen till Dryck Vinbar vid Mariatorget!

Rosétips: Riedlin Spätburgunder rosé nr. 70395 beställningssortiment

En ljuvlig helt torr rosé med friska röda bär i doften, här hittar vi jordgubbar och syrliga körsbär samklang med en mjuk örtighet och krispig mineralitet.

Malin Axelsson

Och du! Glöm inte att du kan beställa deodorant utan aluminium, ekologiskt badsalt, ekologisk body lotion och annat från Care Of Gerd!

 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden vSHZKy:
Kommentarer:
Fortsätt »

MALIN AXELSSON är Sommelier och restaurangchef på Dryck Vinbar vid Mariatorget på Söder i Stockholm. Jag andas lever och drömmer vin. Det är ett roligt men ibland krävande detektivarbete med många olika importörer och producenter inblandade för att alltid kunna presentera en spännande och dynamisk dryckeslista för våra gäster. Fråga mig inte vilket mitt favoritvin är... det skiftar alltefter humör, lust och framförallt vad äter jag till??

Mat och dryck i kombination är det roligaste jag vet!Vem är jag? Jag är servitrisen som blev flygvärdinna som blev sommelier. Jag brinner för värdskap! Att ge god service handlar om så mycket mer än att ha kännedom om vad man har på menyn, det är att få människor att känna sig sedda. Att få någon att våga fråga något om vin utan att känna sig dum och att förklara och berätta om produkter på ett sätt som gör att någon blir nyfiken på att testa och kanske tillochmed utmana sig själv, då har jag lyckats! Mat har alltid varit och är ett centralt nav i mitt liv! Jag är dotter till två fantastiska amatörkockar, matlagning, att testa nya smaker och utforska nya gastronomier kom med modersmjölken! Jag har bott i Katalonien, i vindistriktet Priorat där jag drev en vinbar och såklart klappar mitt hjärta lite extra för Spaniens fantastiska viner.

Kontakt: malin@dryckvinbar.se Publicerat: 2018-07-10