Surt gör gott

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Surt gör gott

Surt gör gott

Vinäger är det nya svarta! Två tydliga mat-trend som kommer stort är alkoholfria drycker och mat som medicin, det vill säga det vi äter och dricker ska inte bara vara gott men också ha någon slags välgörande effekt på kroppen. Vinäger kommer stort, helst ofiltrerad, opastöriserad, ekologisk äppelcidervinäger med ?mamman? kvar i flaskan. Ett livsmedel som också passar in i ytterligare en trend, nämligen alkoholfria drinkar. Äppelcidervinägerns positiva egenskaper är många, och här får du några tips för varför och du mår bra av att göra din vardag lite surare! Äppelcidervinäger innehåller vitaminer och mineraler, gör kroppen mer basisk (vilket i sin tur förebygger inflammation, som ju trivs i sur miljö), minskar sockersuget, är bakteriedödande, smakar gott i drycker och lämpar sig utmärkt till städning och hudvård.
Vinäger:

-befrämjar matsmältningen genom att bidra till att öka magens utsöndring av magsyra.

-balanserar både tarmfloran och bakteriefloran i huden. Gynnsamt till exempel vid hudproblem som akne, då bidrar även vinägerns antibakteriella egenskaper till friskare hud.

-lindrar halsont: blanda 1 dl ljummet vatten med 1 dl äppelcidervinäger och gurgla .

-kan smaksättas med örter och bär för att användas i mat och dryck, se recept nedan.

-är bra för håret och hårbottens pH-värde, motverkar mjäll, stimulerar hårtillväxten och gör håret blankt och mjukt. Använd som hårskölj.

-till lätt antiseptiskt och balanserande ansiktsvatten: blanda 1 del äppelcidervinäger med 4 delar vatten (2 delar för oljig hud).

-städar miljövänligt! Putsa fönster med en blandning av hälften vinäger hälften vatten. Passar även till rengöring av toaletten, trägolv och kylskåp.

-ökar insulinkänsligheten och gör att maten får en mindre blodsockerhöjande effekt. Tänk på det är du äter till exempel pasta eller vitt bröd och tillsätt några droppar vinäger i såsen, till salladen eller vad du ska äta.

-är rikt på antioxidanter som minskar oxidativ stress i kroppen. Ett bra sätt att motverka cellernas åldrande.

Mina bästa vinägerrecept:

Shrub

Shrub är en syrlig dryck med rötter som slingrar sig långt bakåt i tiden. Bär konserverades med socker och vinäger. Bären åt man upp, vinägern användes i huskurer och till drycker. Drycken blir både hälsosam och passar så bra som bas till allsköns drinkar, med eller utan alkohol. Var noga med att använda rena redskap och kärl.

3 dl bär

3 dl socker eller honung

2 dl äppelcidervinäger

Lägg bären i ren glasburk och fyll på med vinäger så det täcker bären. Förslut med lock och låt stå i kylen i minst 24 timmar upp till ett par månader. Smaka av med jämna mellanrum, den är färdig när den är syrlig och har smak av bären. Sila vinägern två gånger och häll den i en kastrull, värm upp, tillsätt lika mycket socker som du har vätska och rör om tills sockret smält. Låt blandningen svalna innan du häller upp den i steriliserade flaskor. Håller i cirka 6 månader i kylskåp.

Oxymel

Namnet kommer från latin och betyder ”syrlig honung”. En blandning av vinäger och honung som användes som medicin, men passar bra i mat och dryck. Jag gör oxymeler med färska eller torkade örter, eller med bär. Gott: blanda 1 msk oxymel med kolsyrat vatten och voila, en elegant och hälsosam drink.

1 del honung

1 del äppelcidervinäger

1 delar ört eller bär

Lägg alla ingredienser i en ren glasburk. Sätt på lock. Ställ burken mörkt, i rumstemperatur. Låt stå i minst en månad. Sila bort bär eller örter och spara i kylskåp.

Örtvinäger

1 del ört, krydda eller bär

4-5 delar äppelcidervinäger

Lägg smaksättarna i en ren glasburk, fyll burken med vinägern. Sätt på lock och låt stå mörkt minst 2 veckor. Sila bort smaksättare och spara vinägern i en flaska.

Psst… Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudkräm, ekologiskt shampoo, ekologiska hårprodukter och annat från Care Of Gerd!


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden fDxE4B:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-05-31