Surt gör gott
-befrämjar matsmältningen genom att bidra till att öka magens utsöndring av magsyra.
-balanserar både tarmfloran och bakteriefloran i huden. Gynnsamt till exempel vid hudproblem som akne, då bidrar även vinägerns antibakteriella egenskaper till friskare hud.
-lindrar halsont: blanda 1 dl ljummet vatten med 1 dl äppelcidervinäger och gurgla .
-kan smaksättas med örter och bär för att användas i mat och dryck, se recept nedan.
-är bra för håret och hårbottens pH-värde, motverkar mjäll, stimulerar hårtillväxten och gör håret blankt och mjukt. Använd som hårskölj.
-till lätt antiseptiskt och balanserande ansiktsvatten: blanda 1 del äppelcidervinäger med 4 delar vatten (2 delar för oljig hud).
-städar miljövänligt! Putsa fönster med en blandning av hälften vinäger hälften vatten. Passar även till rengöring av toaletten, trägolv och kylskåp.
-ökar insulinkänsligheten och gör att maten får en mindre blodsockerhöjande effekt. Tänk på det är du äter till exempel pasta eller vitt bröd och tillsätt några droppar vinäger i såsen, till salladen eller vad du ska äta.
-är rikt på antioxidanter som minskar oxidativ stress i kroppen. Ett bra sätt att motverka cellernas åldrande.
Mina bästa vinägerrecept:
Shrub
Shrub är en syrlig dryck med rötter som slingrar sig långt bakåt i tiden. Bär konserverades med socker och vinäger. Bären åt man upp, vinägern användes i huskurer och till drycker. Drycken blir både hälsosam och passar så bra som bas till allsköns drinkar, med eller utan alkohol. Var noga med att använda rena redskap och kärl.
3 dl bär
3 dl socker eller honung
2 dl äppelcidervinäger
Lägg bären i ren glasburk och fyll på med vinäger så det täcker bären. Förslut med lock och låt stå i kylen i minst 24 timmar upp till ett par månader. Smaka av med jämna mellanrum, den är färdig när den är syrlig och har smak av bären. Sila vinägern två gånger och häll den i en kastrull, värm upp, tillsätt lika mycket socker som du har vätska och rör om tills sockret smält. Låt blandningen svalna innan du häller upp den i steriliserade flaskor. Håller i cirka 6 månader i kylskåp.
Oxymel
Namnet kommer från latin och betyder ”syrlig honung”. En blandning av vinäger och honung som användes som medicin, men passar bra i mat och dryck. Jag gör oxymeler med färska eller torkade örter, eller med bär. Gott: blanda 1 msk oxymel med kolsyrat vatten och voila, en elegant och hälsosam drink.
1 del honung
1 del äppelcidervinäger
1 delar ört eller bär
Lägg alla ingredienser i en ren glasburk. Sätt på lock. Ställ burken mörkt, i rumstemperatur. Låt stå i minst en månad. Sila bort bär eller örter och spara i kylskåp.
Örtvinäger
1 del ört, krydda eller bär
4-5 delar äppelcidervinäger
Lägg smaksättarna i en ren glasburk, fyll burken med vinägern. Sätt på lock och låt stå mörkt minst 2 veckor. Sila bort smaksättare och spara vinägern i en flaska.
Psst… Glöm inte att du kan beställa ekologisk hudkräm, ekologiskt shampoo, ekologiska hårprodukter och annat från Care Of Gerd!