Ett samiskt jubileumsår

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Ett samiskt jubileumsår

Ett samiskt jubileumsår

Så sakteliga vaknar man upp ur helgernas töcken, tankar om vardagen knackar på. Trots att jag inte bara legat på rygg är det som att man behöver röra på fingrar och tår, sträcka på sig och fylla lungorna med vinterkall luft för att kunna börja blicka framåt.

2018 är ett spännande år, många samer kommer att bege sig till Staare (sydsamiska för Östersund) för att fira 100-årsminnet av det första samiska landsmötet på svenska sidan av Sápmi. Många ska till Jokkmokks vintermarknad och för många står båda platserna på tur, och då blir det bråda dagar. 

Firandet i Staare startar med en festivalvecka 5 - 11 februari. Jag reser dit i jobb men också för att uppleva de unika dagarna då fest kommer att blandas med eftertanke och historia blandas med samtid och framtid. En av förkämparna som äntligen uppmärksammas är dåtidens aktivist och feminist Elsa Laula (1877 – 1973), hon bidrog i stort till landsmötet 1918, till samernas nationaldag den 6 februari och till att samiska organisationer har bildats. Hennes kampskrift ”Inför lif eller död?” tog upp frågor om rätt till mark, vatten, utbildning och rösträtt. I vissa avseenden är den ännu förvånansvärt aktuell.

Men innan dess är det Jokkmokks vintermarknad, temat är Arktiskt gastronomi. Jag ska självklart vara med och prata mat, det blir en föreläsning på Ájtte fjäll- och samemuseum. Jag ska berätta om smaker, samiskt resursbruk och hur vi samlade kunskap till boken Smak på Sápmi och vad den gör för samisk mat idag. Nu börjar det vara dags att sätta presentationen på plats i datorn, allt som ska bli bra måste förberedas, då får man större frihet att ta ut svängarna när det väl är dags. 

Jag sträcker på mig lite till och andas in mer frusen luft, de närmaste månaderna kommer att bjuda på många kära återseenden och nya bekantskaper. Det är dags att lämna helgbubblan med den närmaste familjen. Och ser du mig i vimlet, kom fram och prata. Själv har jag obotligt dåligt ansiktsminne och det ställer ofta till det. Men det är en annan historia.

Missa inte mitt föredrag ”Smak på Sápmi” under Jokkmokks vintermarknad, fredag 2/6, kl. 14.45 -16.30 Ájtte museum, hörsalen.

Victoria Harnesk

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden H79aTK:
Kommentarer:
Fortsätt »

Victoria Harnesk Victoria har växt upp i en renskötarfamilj i den lilla byn Porjus strax norr om Jokkmokk. Här skriver hon om livsstilen norr om Polcirkeln ur ett personligt samiskt perspektiv. Hon brinner sin familj, för samisk kultur och interkulturell kommunikation (krångligt begrepp som betyder att olika kulturer vill förstå varandra).

Victoria är författare till den mångfaldigt prisade matboken ”Smak på Sápmi”, hon är en av kvinnorna bakom Jokkmokkspodden, årets kultur- och Hövensstipendiat i Jokkmokk 2017 och invigningstalare vid årets upplaga av Jokkmokks julmarknad. På julafton och nyårsafton hör du henne i programmet Jul i Sápmi, P1.

Kontakt:
Instagram @victoriaharneskforetag
Facebook: victoriasbudskap
Mail: vharnesk@gmail.com

Publicerat: 2017-12-28
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!
Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Curly Girl med c/o Gerd - 8 steg till lyckliga lockar

Har ni hunnit hänga med på den senaste trenden som pikar världen om just nu? Curly Girl syftar till att släppa lockarna fria och få ett vackert wash and go hår! Är det ens möjligt kanske ni tänker som har försetts med naturligt lockigt hår? Yes säger vi! För att bli framgångsrik behöver du bara följa våra 8 steg som består av 4 SLUTA GENAST, 1 MOTIVATION, 3 RÅD.
Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Mingla med oss och Skogsro Spa 2 Juni

Tillsammans med Skogro Spa i Sandhem kommer vi ställa till med ett riktigt sommarmingel! Härlig musik, vi berättar om c/o Gerd och våra produkter samt har vi för dagen ovanligt trevliga priser på hela sortimentet! Varmt välkomna om ni är i närheten!
Green Beauty Day 4 maj!

Green Beauty Day 4 maj!

Tiderna förändras och vi med dem. För elva år sedan släppte jag min första bok, Lisens Örtspa, där jag delade med mig om hur man tillverkar egen hudvård av färska och torkade örter, vegetabiliska oljor, örter, frukt, grönt, gryner och honung. Gammal kunskap förvisso men som då framstod som helt ny, udda och fick många att höja på ögonbrynen.