Att växa upp i en samisk vintersaga

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Att växa upp i en samisk vintersaga

Att växa upp i en samisk vintersaga

För mig som för många andra barn var julen viktig. Jag är uppväxt i skogskanten i den lilla byn Porjus strax norr om Polcirkeln och Jokkmokk.
Ibland frågar de som inte bor här om mörkret, hur man orkar med det. Men de som undrar har inte fått se alla nyanser av blått, rosa och grönt som polarnatten bjuder på. Hela mitt liv har månen, norrskenet och stjärnorna vilat sitt sken över grantopparna och lastat ljus över vår gård under den oändligt långa vintern. Nu ligger åter snön djup och vi lever mitt i något som liknar ett julkort. Jag vet, det låter kanske klyschigt. Men det är så det är och jag kommer att älska det livet ut.

På gården har vi nu som då vallhund och ibland någon ren. Men julen bland renskötare är långt ifrån bara en väntan på tomten. Den är en av de mest intensiva och arbetskrävande tiderna på året. När många i Sverige ser fram emot lediga dagar med vänner, god mat och sköna stunder framför TV:n pågår renskiljningarna för fullt, ofta i bitande minusgrader. Arbetet med att skilja ut, transportera, ibland utfordra och slakta renar engagerar hela familjer.



När jag var liten var pappa och de andra männen sällan hemma under den här tiden. Släkten hade inga genuina jultraditioner med sig från förr, bara en generation tidigare hade de lämnat nomadlivet som följdes av laestadianismen vars stränga kyrkliga lära inte uppmuntrade julfirande av svulstiga mått. Men nu var det sjuttiotal och vi barn gick i vanlig svensk skola. Vi visste vad en jul kunde erbjuda och vi räknade ned med adventskalendern. När pappa äntligen kom hem på julafton efter att ha tillbringat ytterligare en isande dag på en skoter av modell Ockelbo 300 samlades vi med mor- och farföräldrar vi i vårt stora röda hus.

Det brann i kakelugnarna, hundarna vilade ut efter dagens hårda arbete och julbordet fylldes av skinka, sill, röbetssallad och annat som hör julen till. Men där fanns också den stora grytan renkok, blodpalt och hembakt gáhkku (samisk glödkaka). Värmen av eld och människor, dofterna av mat och julgran låg tung i huset. Så klart var julklapparna viktiga när jag var liten, så är det än idag när jag själv nu är mamma till förväntansfulla barn. Men just här ska jag uppehålla mig kring maten. I min nästa krönika berättar jag mer, kanske finner du inspiration till ditt julbord.

Victoria Harnesk

Psst… Vi vill bara tipsa om deodorant utan aluminium, ekologiskt badsalt, ekologisk body lotion och annat från Care Of Gerd!



Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden GKSdXJ:
Kommentarer:
Fortsätt »

Foto Maria Klang

Victoria Harnesk Victoria har växt upp i en renskötarfamilj i den lilla byn Porjus strax norr om Jokkmokk. Här skriver hon om livsstilen norr om Polcirkeln ur ett personligt samiskt perspektiv. Hon brinner sin familj, för samisk kultur och interkulturell kommunikation (krångligt begrepp som betyder att olika kulturer vill förstå varandra).

Victoria är författare till den mångfaldigt prisade matboken ?Smak på Sápmi?, hon är en av kvinnorna bakom Jokkmokkspodden, årets kultur- och Hövensstipendiat i Jokkmokk 2017 och invigningstalare vid årets upplaga av Jokkmokks julmarknad. På julafton och nyårsafton hör du henne i programmet Jul i Sápmi, P1.

Kontakt:
Instagram @victoriaharneskforetag
Facebook: victoriasbudskap
Mail: vharnesk@gmail.com

Publicerat: 2017-12-18