RUSTAR FÖR VINTERMARKNAD

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
RUSTAR FÖR VINTERMARKNAD

RUSTAR FÖR VINTERMARKNAD

Nu är det inte lång tid kvar till Jokkmokks vintermarknad. Vi som bor här pratar gärna om året som före och efter marknaden. Det är en stor och viktig händelse varje år. Alltid den första helgen i februari, i år för 413 gången. I bland i nära -40 ºC, andra år till behagligare temperaturer just under minusstrecket. Marknaden som från början var en samisk handelsplats fortsätter att växa som ett nav för möten, fest och utbyten. Utöver samer från hela Sápmi kommer inhemska och internationella gäster. Och redan innan luften gått ur efter den stora uppståndelse om marknaden varje år är, redan då riktas blickarna mot nästa år. Men först måsta man återhämta sig en god stund. Och lite till.

Planeringen börjar senast på hösten, programbladet trycks i november och efter julhelgerna är dagarna bråda. Marknaden är en mix av det ideella, det kulturella, det nördiga, det spontana, det festglada och tradition. För en del är det årets viktigaste affärshändelse, för andra är det dagar som är vigda till kära återseenden. Den sista färgen har knappt hunnit torka när det väl är dags. Utomhus har traktorer flyttat på snödrivor, markeringar för över 150 knallestånd satts ut, snöland har byggts för barnen och jättetältkåtor rests för mat och fest.

Den glest befolkade kommunen med cirka 3000 innevånare ska ta emot ett besöksantal som kan klättra över 40.000 personer. Jag behöver väl knappast säga att det blir trångt både i marknadsvimlet och för dem som ska bo. Många hyr ut sina hem, skolor stänger och ordnar masslogi, bussar kör in människor över dagen. Marknadsbubblan är ett faktum.

Nu börjar festivalliknande dygn där allt är på riktigt. Att ha koll på programmet är ett måste, varje dag finns ett hundratal programpunkter. Ute på knallemarknaden säljs allt från gummiormar och karameller till hemtovade tofflor och sameslöjd. Jokkmokks genuina butiker håller öppet, det är så långt ifrån städernas köpcentrum du kan komma. Här handlar du direkt av människorna bakom produkterna, du får bra tips och berättelser. Kanske hittar du något att ta med dig hem – eller gör en ny bekantskap som du inte vill släppa.

I marknadsvimlet finns kända, okända och intressanta människor. Den som tittar noga kan se både ministrar och artister under pälsmössorna. Förra året samlade jag och Magdalena Forsman en del av dem i vårt koncept Jokkmokkspodden som livestreamades från snöscenen. Här  kan du höra bland annat artisten Caroline af Ugglas, Ida Ovmar, Miss Universe Sweden 2016, och inte minst Care of Gerds Johan Wiklund. I år hann vi inte göra om det, men kanske händer det igen någon gång.

På sjön Talvatis nära centrum, och inte långt från Care of Gerds skönhetsfabrik, hålls bland annat renrace, Ájtte museum bjuder på utställningar och kultur. Maten i Jokkmokk är en upplevelse i sig, oavsett om du väljer streetfood eller besöker någon av de fullsatta restaurangerna. I år är marknadens tema Arktisk gastronomi så förvänta dig lite extra. På Samiduodji och Samernas utbildningscentrum finner du det bästa av samiskt hantverk och design. Aktiviteterna sträcker sig långt ut i skogen där man kan delta i renskötsel, skåda älgar och äta vid öppen eld. Framåt kvällen vaknar musikscenerna i allt från kyrkor till tältkåtor och salonger. Nattlivet tar sin början.

Samtidigt som marknaden pågår smyger sig ljuset tillbaka till norr, polarnatten har gett vika. Kraften i solstrålarna som en liten stund varje dag träffar trädtopparna vid Talvatis ger löfte om en ny tid, ett nytt år. Det är den bästa start man kan få. Var med du också!

Missa inte mitt föredrag ”Smak på Sápmi” under Jokkmokks vintermarknad, fredag 2/2, kl. 14.45 -15.30 Ájtte museum, hörsalen. Jag är också moderator för ”Vuogga Snuogga”, en presentation av ett tiotal samiska entreprenörer i ord och bild, fredag 2/2 kl. 13.00-13.30 och lördag 3/2 kl.12.00-12.30, Ája, Sparbankssalen

Victoria Harnesk


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »

Victoria Harnesk Victoria har växt upp i en renskötarfamilj i den lilla byn Porjus strax norr om Jokkmokk. Här skriver hon om livsstilen norr om Polcirkeln ur ett personligt samiskt perspektiv. Hon brinner för sin familj, för samisk kultur och interkulturell kommunikation (krångligt begrepp som betyder att olika kulturer vill förstå varandra).

Victoria är författare till den mångfaldigt prisade matboken ”Smak på Sápmi”, hon är en av kvinnorna bakom Jokkmokkspodden, årets kultur- och Hövensstipendiat i Jokkmokk 2017 och invigningstalare vid årets upplaga av Jokkmokks julmarknad. På julafton och nyårsafton hör du henne i programmet Jul i Sápmi, P1.

Kontakt:
Instagram @victoriaharneskforetag
Facebook: victoriasbudskap
Mail: vharnesk@gmail.com

Publicerat: 2018-01-23
Lökigt värre

Lökigt värre

Lök är en fantastisk grönsak. Den ger djup och smak åt alla sorters mat, den är god rå, kokt, stekt, bakad, picklad eller syrad. Billig är den också. I mitt kök är en maträtt inte komplett utan någon form av lök. Rå lök är jag och många andra känslig för, tillagad är den mer lättsmält.
GE DINA HÄNDER LITE KÄRLEK

GE DINA HÄNDER LITE KÄRLEK

Har ni tänkt på hur mycket vi använder våra händer – DAGLIGEN! Vi utsätter dom för både det ena och det andra under en hel dag. Det är sålunda inte alls underligt att vi blir torra och fnasiga om våra stackars händer emellanåt. Så därför är det viktigt att smörja dem dagligen för att de ska hålla sig mjuka, hela och fina.
Månadens gåva januari

Månadens gåva januari

Månadens gåva får alla som handlar c/o Gerd produkter för 500 kr eller mer från oss eller de återförsäljare som har tagit in kampanjen.
Resetips

Resetips

Talesättet ”att läsa är att resa” håller jag med om på alla sätt. Jag är bokslukare och suger girigt i mig de ord och meningar som fantastiska författare världen över komponerat.