Hänför dig

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Hänför dig

Hänför dig

Krig och förödelse, bomber och granater, klimathot, orkaner och plaster i havet. Dagligen möts jag av nyheter som speglar människans fulaste, mest destruktiva ansikte, spaltmeter efter spaltmeter. Ute är det januari, grått och kallt. Känslor som avsky, fasa, förfäran och maktlöshet ligger nära till hands och jag kommer på mig själv med att livet stundom känns lite …. tröstlöst.

För att inte duka söker jag av ren självbevarelsedrift en motvikt, något att förhålla mig till som är hoppfullt, tillgängligt och hållbart. Då har jag ett trick: jag låter mig hänföras. Hänförelse är ett enkelt botemedel som skyddar mot avtrubbning, ensamhet och känslor av otillräcklighet. Ingenting blir bättre för att jag deppar ihop även om jag inte kan lösa världens alla problem.

Hänförelse betyder ”förtjusning”, ”begeistring”. Det beskrivs som en känsla av vördnad som infinner sig när vi riktar vår uppmärksamhet inför något som är större än oss själva. Forskning visar att hänförelse är bra för immunförsvaret och minskar mängden antiinflammatoriska ämnen i kroppen. Hänförelse har också visat sig göra oss mer generösa, medkännande och ge oss en känsla av sammanhang. Fem minuter om dagen räcker – bara det i sig är ju hänförande.

Här kommer naturen in i bilden. En outsinlig källa till hänförelse. Oavsett väder finns det alltid något som påminner om vår litenhet och samtidigt vilket mäktigt sammanhang vi är del av. Perspektiv och återhämtning. Jag betraktar skönheten i trädens kala kvistar mot en grå himmel. Fåglar som sjunger till synes bekymmerslöst. En stjärnklar natt. Månsken. De nakna träden vars rötter samlar näring för att orka bilda nya löv till våren. Röda nypon som sitter kvar på sina kvistar. Vågskvalpet mot strandkanten. Att livet hela tiden fortsätter och förändras. Naturen, vars blotta existens är en förutsättning för våra liv. Jag plockar upp en tallkvist som blåst ned på marken och studerar den. Tuggar på några barr.

Nu på vintern är C-vitaminhalten i barren som högst, det skyddar trädet mot kylan. Tur för oss som kan dra fördel av det, till exempel genom att göra en stärkande talldricka, såsom människor på norra halvklotet gjort i århundraden. Av nyponen kokar jag en vackert orange soppa som förgyller en grå januarimorgon med sensommarsmaker. I ett helt år har rosbusken strävat efter att åstadkomma de nypon jag plockar: bildat knoppar, blommat ut i skira rosor, pollinerats och slutligen bildat den välsmakande frukt som ska försäkra busken om dess fortplantning. Hänförande, eller hur? Naturen ger och ger, förser oss med energi, skönhet, läkekraft och samhörighet. Ta dig en funderare, vad hänförs du av? Ett barns skratt? Känslan i en beröring? Ljudet av regn mot fönstret? En ljusglimt på en grå januarihimmel? Bara att minnas sådana stunder räcker för att ge en läkande effekt. Tänk att livet kan vara så enkelt. Ibland.

Jag önskar dig många hänförande stunder 2018, och här får du ett recept på Talldricka:

Tallbarrsdricka

God som bordsdryck. Drick den varm eller kall.

1 handfull tallbarr

1 liter vatten

Häll vattnet i en kastrull och lägg i tallbarren. Låt sjuda under lock i 15-20 minuter. Sila. Söta eventuellt med honung.

Lisen Sundgren


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden DUXrkV:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-01-20
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!