Samisk mat till jul

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Samisk mat till jul

Samisk mat till jul

Den samiska maten klev ut i finrummet på allvar 2014, den skördade priser, började synas på ett nytt sätt i TV och tidningar.

Temat på Jokkmokks vintermarknad 2018 är Arktiskt gastronomi. Från att vi har letat spännande mat från fjärran länder riktas nu blickarna mot det som finns nära, resurshushållning och egna traditioner. Maten förenar människor; nätad renstek utmanar julskinkan, speciellt populärt är den hos unga familjer. Vi vill veta vad vi äter och vi äter även värderingarna som måltiden bär med sig. Vi vill bjuda på det bästa, och äta med gott samvete, inte minst i juletid. Hos mig serveras skinka, sill, röbetssallad och annat som hör julen till, men där finns också kokkött, rentunga, gärna lite blodpalt och gáhkku (samisk glödkaka) som bakas på julaftons morgon. Värmen av elden i kakelugnarna och människor, dofterna av mat och julgran fyller huset.

Vill du äta samiskt ska du hålla utkik efter kvalitetsmärkningar från Renlycka och Slow Food Sápmi, då får du bra mat från samiska producenter i Sverige, framställda på traditionellt vis, alltid med nästa generation i åtanke. Min egen favorit är kokkött av renrygg, och jag kan varmt rekommendera denna enkla, underbart goda och hälsosamma rätt till julbordet. Det sker något magiskt i mötet mellan kött och ben, och tillagningen är barnsligt enkel; lägg ryggbitarna i välsaltat vatten och långkoka på svag värme. Välj kniv-ledade kotor om du kan men sågade kotlettliknande bitar går också bra. Tillagningen sköter sig själv och du har mört mumsigt kött och en gudomlig buljong. Glöm inte att peta ur och äta märgen som finns inne i ryggraden.

Jag har blivit allt mer medveten om den fina mat jag fått äta genom livet. Skinkan finns kvar på vårt julbord men traditionsmaten känns allt viktigare. Den påminner om mitt ursprung och allas vår framtid. Renens hälsosamma kött, utan insprängt fett och med mycket Omega 3, kommer av betet och att den själv får välja vad den äter. Så vill jag att det ska fortsätta vara. Jag vill återgå till att visa respekt för djuret genom att ta vara på allt; råvaror och smaker som vi tappar i den rationella industrins fotspår. Därför lagar jag blodkorvar fyllda med njure, små köttbitar och smakrikt feta. Och jag dukar upp med naturen, vintergröna grankvistar från skogskanten vid vårt hus dekorerar julbordet och påminner om den värld vi alla är en del av. Jag, min familj och du som läser.

Lyssna till mig och andra i P1 ”Jul i Sápmi”, på julafton kl.11.00 – 11.55 med repris på nyårsafton kl.8.00 – 8.55.

Victoria Harnesk

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden VJVRbv:
Kommentarer:
Fortsätt »

Victoria Harnesk Victoria har växt upp i en renskötarfamilj i den lilla byn Porjus strax norr om Jokkmokk. Här skriver hon om livsstilen norr om Polcirkeln ur ett personligt samiskt perspektiv. Hon brinner sin familj, för samisk kultur och interkulturell kommunikation (krångligt begrepp som betyder att olika kulturer vill förstå varandra).

Victoria är författare till den mångfaldigt prisade matboken ”Smak på Sápmi”, hon är en av kvinnorna bakom Jokkmokkspodden, årets kultur- och Hövensstipendiat i Jokkmokk 2017 och invigningstalare vid årets upplaga av Jokkmokks julmarknad. På julafton och nyårsafton hör du henne i programmet Jul i Sápmi, P1.

Kontakt:
Instagram @victoriaharneskforetag
Facebook: victoriasbudskap
Mail: vharnesk@gmail.com

Publicerat: 2017-12-21
SPAMYS MED c/o GERD  - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

SPAMYS MED c/o GERD - CLARION SENSE SPA 25 SEPTEMBER

Varmt välkomna på den ultimata hudvårdskvällen med ℅ Gerd och Clarion Sense spa! Tillsammans kommer vi arbeta för att er hy kommer möta hösten och vintern med GLOW! Under kvällen lottar vi ut fina priser - både c/o Gerdprodukter och Spabehandlingar.
Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Bli återförsäljare till ℅ Gerd

Nu rivstartar hösten och med den kommer massa nya möjligheter! ℅ Gerd naturliga och ekologiska produkter är omtyckt av många, vi har även en filosofi där vi bygger unika samarbeten som gör skillnad! Vi är ett av få märken som har aktivt valt bort grossister - av en enkelt anledning. Vi vill ha kontroll vem som säljer ℅ Gerd och vi ska inte hamna på de klassiska prisdumparsajterna online.
Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Höstboost med Lofsan 13 - 15 September i Jokkmokk

Börja hösten på allra bästa sätt med en härlig höstboost i Jokkmokk! Under tre dagar kommer vi ha en underbar träningshelg med fokus på att må bra! Vi på c/o Gerd önskar er hjärtligt varmt välkommen till Jokkmokk och på detta fullmatade program! Under helgen har vi Lofsan som vår ciceron och vad vore en träningshelg hos c/o Gerd om inte vi hade Sauna Sittningar.
c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika - 40 barn 2 fröknar

Ingen kan göra allt, tillsammans kan vi hjälpas åt att göra lite! Vi har ingen ambition att förändra världen i grunden. Vi har däremot en ambition och en tro att vi på riktigt kan göra skillnad i det lilla. Genom c/o Gerds Änglaprojekt i Sydafrika, Philippe Town Ship Kåkstäder, har vi under de senaste tre månaderna försett 40 barn med mat, medicin och material till undervisning. Vi har även sett till att två kvinnor fått lön under fyra månader för att ta hand om barnen!