Samisk mat till jul

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Europe
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Samisk mat till jul

Samisk mat till jul

Den samiska maten klev ut i finrummet på allvar 2014, den skördade priser, började synas på ett nytt sätt i TV och tidningar.

Temat på Jokkmokks vintermarknad 2018 är Arktiskt gastronomi. Från att vi har letat spännande mat från fjärran länder riktas nu blickarna mot det som finns nära, resurshushållning och egna traditioner. Maten förenar människor; nätad renstek utmanar julskinkan, speciellt populärt är den hos unga familjer. Vi vill veta vad vi äter och vi äter även värderingarna som måltiden bär med sig. Vi vill bjuda på det bästa, och äta med gott samvete, inte minst i juletid. Hos mig serveras skinka, sill, röbetssallad och annat som hör julen till, men där finns också kokkött, rentunga, gärna lite blodpalt och gáhkku (samisk glödkaka) som bakas på julaftons morgon. Värmen av elden i kakelugnarna och människor, dofterna av mat och julgran fyller huset.

Vill du äta samiskt ska du hålla utkik efter kvalitetsmärkningar från Renlycka och Slow Food Sápmi, då får du bra mat från samiska producenter i Sverige, framställda på traditionellt vis, alltid med nästa generation i åtanke. Min egen favorit är kokkött av renrygg, och jag kan varmt rekommendera denna enkla, underbart goda och hälsosamma rätt till julbordet. Det sker något magiskt i mötet mellan kött och ben, och tillagningen är barnsligt enkel; lägg ryggbitarna i välsaltat vatten och långkoka på svag värme. Välj kniv-ledade kotor om du kan men sågade kotlettliknande bitar går också bra. Tillagningen sköter sig själv och du har mört mumsigt kött och en gudomlig buljong. Glöm inte att peta ur och äta märgen som finns inne i ryggraden.

Jag har blivit allt mer medveten om den fina mat jag fått äta genom livet. Skinkan finns kvar på vårt julbord men traditionsmaten känns allt viktigare. Den påminner om mitt ursprung och allas vår framtid. Renens hälsosamma kött, utan insprängt fett och med mycket Omega 3, kommer av betet och att den själv får välja vad den äter. Så vill jag att det ska fortsätta vara. Jag vill återgå till att visa respekt för djuret genom att ta vara på allt; råvaror och smaker som vi tappar i den rationella industrins fotspår. Därför lagar jag blodkorvar fyllda med njure, små köttbitar och smakrikt feta. Och jag dukar upp med naturen, vintergröna grankvistar från skogskanten vid vårt hus dekorerar julbordet och påminner om den värld vi alla är en del av. Jag, min familj och du som läser.

Lyssna till mig och andra i P1 ”Jul i Sápmi”, på julafton kl.11.00 – 11.55 med repris på nyårsafton kl.8.00 – 8.55.

Victoria Harnesk

Psst… Vi vill bara tipsa om massageoljor för massörer, ekologiskt hårvax, ekologisk ansiktsolja och annat från Care Of Gerd!



Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 4TVZ2L:
Kommentarer:
Fortsätt »

Victoria Harnesk Victoria har växt upp i en renskötarfamilj i den lilla byn Porjus strax norr om Jokkmokk. Här skriver hon om livsstilen norr om Polcirkeln ur ett personligt samiskt perspektiv. Hon brinner sin familj, för samisk kultur och interkulturell kommunikation (krångligt begrepp som betyder att olika kulturer vill förstå varandra).

Victoria är författare till den mångfaldigt prisade matboken ?Smak på Sápmi?, hon är en av kvinnorna bakom Jokkmokkspodden, årets kultur- och Hövensstipendiat i Jokkmokk 2017 och invigningstalare vid årets upplaga av Jokkmokks julmarknad. På julafton och nyårsafton hör du henne i programmet Jul i Sápmi, P1.

Kontakt:
Instagram @victoriaharneskforetag
Facebook: victoriasbudskap
Mail: vharnesk@gmail.com

Publicerat: 2017-12-21