Dofta dig glad
Varje vinter har jag samma utmaning: att hålla livsandarna levande. Men några tricks har jag lärt mig genom åren. Ett av dem är just att ta hjälp av kryddor, både för doft och smak. I kombination med promenader i skogen så ofta jag bara kan, träning, umgänge med nära och kära och bra mat så lyckas jag numera ganska bra. Prova kryddorna du med! För de här smakrika kryddorna är faktiskt rena medicinen för både hälsan och humöret. Inklusive granen. Det är ingen slump att det är just på vintern vi plockar fram dem. Många av dem har använts sedan årtusenden för att stärka immunförsvaret, lindra nedstämdhet, öka blodcirkulationen och förebygga olika sjukdomar. Fyll kryddskåpet (köp ekologiska kryddor av hög kvalitet för att de ska hjälpa) och krydda vintern!
Några exempel:
- Ingefära kan förebygga förkylning, öka blodflödet så du känner dig varm och förbättra matsmältningen.
- Kanel gör gott för blodcirkulationen och då känner du dig både varmare och piggare. Dessutom dämpar det sockersuget.
- Saffran lyser upp oss inifrån (nå så känns det i alla fall) och har en upplyftande humörhöjande verkan.
- Saffran anses också öka mängden serotonin i hjärnan och då känner vi oss gladare och mer tillfreds. Vidare kan jag nämna att saffran betraktas sedan årtusenden som ett afrodisiakum (kärleksframkallande medel). Se recept nedan på saffrans-dryck!
- Granbarr kan man äta och smaksätta drycker med. De innehåller C-vitamin, är bakteriedödande och ökar blodcirkulationen och lukten av gran är uppiggande. Mal torkade barr och använd dem i maten (jag gör både granglass och granpizza) eller gör en vitvinsglögg med sockerlag av gran.
- Kardemumma, en av mina favoriter i alla sammanhang: krydda grytor, soppor, morotshummus och morgonkaffe med kardemumma. Den är bakteriedödande (hej då förkylningar), lugnande, humörhöjande och bra för matsmältningen. Även den ett afrodisiakum.
- Kryddnejlika är även den en serotoninhöjare, bakteriedödande och bra för magen (som kan behöva hjälp i juletid efter all julmat!).
Här får du tips på en varm, kryddig äppeldryck som är långt mer välgörande och, i mitt tycke, godare än den sötsliskiga rödvinsdito som är vanlig:
1 liter färskpressad äppelmust 10 kryddpepparkorn 10 hela kardemummafrön Calvados – mängd efter tycke och smak Smaka av med honung Häll musten i en kastrull. Krossa kryddorna i mortel, och lägg även dem dem i kastrullen. Värm, men låt inte blandningen koka. Tillsätt calvados, smaka eventuellt av med honung. Servera.
Och en oemotståndlig saffransdryck: 5 dl vatten 5 kardemummafrön 3 strån fin ekologisk saffran Stöt kardemummakapslarna i en mortel. Koka upp vattnet och lägg i kryddorna. Låt sjuda under lock ett par minuter. Stäng av värmen. Servera i en kopp och smaksätt med honung och eventuellt varm mjölk.
Lisen Sundgren
Psst… Vi vill bara tipsa om massageoljor för massörer, ekologiskt hårvax, ekologisk ansiktsolja och annat från Care Of Gerd!