Dofta dig glad

Logga in

Logga in eller skapa ett konto nedan.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Germany
  • UK
  • USA
  • Europe
  • Outside Europe

Momsväljare

Välj att visa priser med eller utan moms.
Dofta dig glad

Dofta dig glad

December ligger som ett minne runt hörnet. Mörkt och ruggigt. Grått och färglöst. Men genom den kompakta grå dimman trängde julens dofter undan mörkrets makter, låt den vara kvar i januari – dofter av kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika, saffran, apelsin, mandarin, kryddpeppar, muskot och gran letar sig in i näsborrarna och lyfter min sinnesstämning till svindlande höjder. Transporterar mina tankar till varma ljusa platser.

Varje vinter har jag samma utmaning: att hålla livsandarna levande. Men några tricks har jag lärt mig genom åren. Ett av dem är just att ta hjälp av kryddor, både för doft och smak. I kombination med promenader i skogen så ofta jag bara kan, träning, umgänge med nära och kära och bra mat så lyckas jag numera ganska bra. Prova kryddorna du med! För de här smakrika kryddorna är faktiskt rena medicinen för både hälsan och humöret. Inklusive granen. Det är ingen slump att det är just på vintern vi plockar fram dem. Många av dem har använts sedan årtusenden för att stärka immunförsvaret, lindra nedstämdhet, öka blodcirkulationen och förebygga olika sjukdomar. Fyll kryddskåpet (köp ekologiska kryddor av hög kvalitet för att de ska hjälpa) och krydda vintern!

Några exempel:

- Ingefära kan förebygga förkylning, öka blodflödet så du känner dig varm och förbättra matsmältningen.

- Kanel gör gott för blodcirkulationen och då känner du dig både varmare och piggare. Dessutom dämpar det sockersuget.

- Saffran lyser upp oss inifrån (nå så känns det i alla fall) och har en upplyftande humörhöjande verkan.

- Saffran anses också öka mängden serotonin i hjärnan och då känner vi oss gladare och mer tillfreds. Vidare kan jag nämna att saffran betraktas sedan årtusenden som ett afrodisiakum (kärleksframkallande medel). Se recept nedan på saffrans-dryck!

- Granbarr kan man äta och smaksätta drycker med. De innehåller C-vitamin, är bakteriedödande och ökar blodcirkulationen och lukten av gran är uppiggande. Mal torkade barr och använd dem i maten (jag gör både granglass och granpizza) eller gör en vitvinsglögg med sockerlag av gran.

- Kardemumma, en av mina favoriter i alla sammanhang: krydda grytor, soppor, morotshummus och morgonkaffe med kardemumma. Den är bakteriedödande (hej då förkylningar), lugnande, humörhöjande och bra för matsmältningen. Även den ett afrodisiakum.

- Kryddnejlika är även den en serotoninhöjare, bakteriedödande och bra för magen (som kan behöva hjälp i juletid efter all julmat!).

Här får du tips på en varm, kryddig äppeldryck som är långt mer välgörande och, i mitt tycke, godare än den sötsliskiga rödvinsdito som är vanlig:

1 liter färskpressad äppelmust 10 kryddpepparkorn 10 hela kardemummafrön Calvados – mängd efter tycke och smak Smaka av med honung Häll musten i en kastrull. Krossa kryddorna i mortel, och lägg även dem dem i kastrullen. Värm, men låt inte blandningen koka. Tillsätt calvados, smaka eventuellt av med honung. Servera.

Och en oemotståndlig saffransdryck: 5 dl vatten 5 kardemummafrön 3 strån fin ekologisk saffran Stöt kardemummakapslarna i en mortel. Koka upp vattnet och lägg i kryddorna. Låt sjuda under lock ett par minuter. Stäng av värmen. Servera i en kopp och smaksätt med honung och eventuellt varm mjölk.

Lisen Sundgren


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden sk2ef5:
Kommentarer:
Fortsätt »

LISEN SUNDGREN Även känd som Ört-Lisen! Min kärlek till naturen styr mitt liv privat och professionellt. Jag skapade ett av Sveriges första naturliga hudvårdsföretag Lisen Organics, har skrivit böcker om naturlig livsstil: Lisens Örtspa, Lisen Indiska Spa, Lisens Gröna Värld, Det Vilda Köket och nu senast prisbelönta Vildvuxet. Inom kort är jag även dipl. Kostrådgivare i min iver att alltid gräva djupare och förstå mer. Min driv är att väcka förundran inför naturen och inspirera till en mer hållbar livsstil. Ett val som är en vinst för hälsa, välbefinnande, miljö och framtid. Jag är glad att få möta er här hos c/o Gerd och dela med mig av mina tankar. Mina inlägg kommer handla om livsglädje, hälsa, naturfunderingar och, naturligtvis, vilda växter.

Kontakt:
Instagram lifebylisen
Linked in: Lisen Sundgren
Mail:lisen@lifebylisen.com

www.lifebylisen.com Publicerat: 2018-01-10
Nu säljer vi 70% Handdesinfektion

Nu säljer vi 70% Handdesinfektion

I veckan skriver Norrbottens största dagstidning NSD om oss på c/o Gerd och att vi ställer om till Handdesinfektion. Med anledning av detta är det många som ringer in och vill köpa till sitt företag, äldreboende samt privatpersoner.
Guide till rätt ekologisk hudvårdsrutin

Guide till rätt ekologisk hudvårdsrutin

c/o Gerds ekologiska hudvårdsprodukter verkar resultatinriktat på ett naturligt sätt! För att du ska uppnå perfekt resultat rekommenderar vi att du följer våra råd! Här har du en guide som tar dig igenom rutinerna. TORR & MOGEN - Läs om Blueberry NORMAL & LÄTT TORR - Läs om Cloudberry OBALANSERAD ELLER ACNE - Läs om Lingonberry
VÅRBONANZA - 20% på hela sortiment fram till 29/3 23.59

VÅRBONANZA - 20% på hela sortiment fram till 29/3 23.59

NÄR vi gjorde den här kampanjen i Oktober tänkte vi vårfeeling och härligt med en riktigt vårkampanj! Föga anade vi, som ingen annan heller, vilken otroligt galen tid det här skulle ske i. Så. Vi ber om ursäkt för den glada bilden men vi känner att vi måste ju faktiskt sprida lite glädje oxå!
Kemiprofessorn - Så här skyddar tvål och vatten dig!

Kemiprofessorn - Så här skyddar tvål och vatten dig!

I helgen hörde jag något intressant på P1s vetenskapspodd som jag bara måste få dela med er! Som många av er redan sett så har vi sänkt priserna, rejält, på vår handtvål och det är väldigt många som väljer att köpa den kampanjen. Själv tvättar jag händerna HELA tiden. Nu känns det ännu bättre när Kemiprofessorn Ulf Elfvik förklarar vad som händer med Virus som blir utsatt för tvål och vatten.